Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Mikrotrouba já nebo ona? :o))

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Alin
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: po říjen 17 2005, 11:40    Předmět: Mikrotrouba já nebo ona? :o)) Citovat

Jakou hodnotu má mít magnetron, když ho změřím Ohmetrem. Když jsem měřil kontakty co jdou s VN trafa, tak mi to ukazovalo skoro nulovej odpor, je to správně? Má tam být malej odpor nebo hodně velkej?
Taky jak změřit VN diodu, která jde na zem? Podle měřáku je po smrti, ale někde jsem tu čet, že se nedá změřit klasickým měřákem, jak je to? VN pojistka se prorazila a chci zjistit co odešlo kolem dokola.
Návrat nahoru
forbidden



Založen: Feb 14, 2005
Příspěvky: 8981
Bydliště: Brno (JN89GF)

PříspěvekZaslal: po říjen 17 2005, 13:58    Předmět: Citovat

VN diody mivaji daleko vetsi ubytek napeti nez normalni. Nektery mivaji i 60V. Takze nejlepsi bude usmernena sit, nebo oddelovaci trafo, nekolik velkych odporu v serii a zmerit ubytek v obou smerech. Ale pozooor!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
anonym






PříspěvekZaslal: po říjen 17 2005, 14:11    Předmět: Citovat

A co ten magnetron, jak ho proměřit jestli je dobrej?
Návrat nahoru
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: po říjen 17 2005, 15:29    Předmět: Mikrovlnka Citovat

Tak jestli jsi měřil ty dva vývody vedle sebe, co na ně jdou kabely od trafa (a k jednomu z nich je paralelně přiveden kabel od VN zdroje), tak to je normální. Ty dva vývody je žhavení, katoda magnetronu. Zkus odpojit ten kabel od VN diod, a pak změř libovolný z těch dvou vývodů na magnetronu proti zemi. Je-li tam zkrat, je průraz v samotném magnetronu. Než na to sáhneš rukou, spoj si vývod na chvíli s kostrou kvůli vybití VN.

Pokud není jiná možnost, můžeš odzkoušet VN diodu pomocí napětí několika desítek V, v nouzi i síťového napětí. Pokud se tedy na multimetru nejeví jako proražená-pak není co řešit. Při měření multimetrem se jeví jako přerušená. Nemáš-li jinou možnost, můžeš použít třeba 60V z telefonního vedení. To stačí. Prostě jeden vývod voltmetru na jeden vývod linky, druhý přes diodu v sérii. V jedné polaritě to povede. V nouzi lze použít napětí sítě, přes měřenou diodu, paralelně k voltmetru kondenzátor, stačí 220n, na alespoň 630V. Je-li dioda v pořádku, objeví se na kondenzátoru stejnosměrné napětí cca 320V. Pozor na manipulaci se síťovým napětím!

Pokud je v pořádku trafo a diody, je vhodné celý VN zdroj nějak odzkoušet. Já jsem to řešil tak, že jsem odpojil VN kabel od magnetronu a připojil sem 10 v sérii spojených žárovek 230V/60W, objímky na skleněné tabulce kvůli VN, připojeno pro jistotu VN kablíkem. Proti kostře. Po zapnutí se žárovky rozsvítí a na vývodu bude 2-2,5kV-pozor na to, napětí je velmi tvrdé. Nutná maximální opatrnost, používat VN sondu a před jakoukoliv manipulací vybíjet a uzemňovat-prostě respektovat zásady práce s VN.

Tak můžeš snadno zjistit, je-li chyba v trafu, diodě, kondenzátorech nebo magnetronu. Pozor na práci s VN! Šňůru ze zásuvky, oklepnout vývody VN sondou, je-li tam napětí, nechat sondu chvíli připojenou, ono se to přes ní pomalu vybije. Pak zkratovat s kostrou např. pomocí měřicí šňůry, znovu změřit a pak teprve rukou. Ale jinak, většinou to bývá ten magnetron. Vzhledem k jeho ceně je nejrozumnější si koupit novou mikrovlnku. Přeji mnoho zdaru při opravě, a hlavně pozor na VN.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Alin
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: út říjen 18 2005, 6:10    Předmět: Citovat

No tak jsem to měřil, proti sobě dva vývody s magnetronu mají nula, nula prd, čili skoro 0 Ohmů. Pak jednotlivé vývody magnetronu proti kostře a to mi ukázalo cca 7,5KOhmů na obou. To asi není dobře. Co s tím je v háji magnetron? Trafo, dioda je OK, spálenou pojistku jsem přemostil.

Jakou hodnotu má mít magnetron proti kostře? Jde to nějak spravit?
Návrat nahoru
SMITH



Založen: Jun 07, 2004
Příspěvky: 1273
Bydliště: Púchov , SLOVENSKO

PříspěvekZaslal: út říjen 18 2005, 7:06    Předmět: Citovat

Magnetron proti kostre nekonečno. Vývody magnetronu proti sebe 0-1 Ohm. Meranie proti kostre je lepšie použiť megmet na 1000V, ale v tvojom prípade je to jasné - prerazený magnetron na zem. Cry
_________________
Smile Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! Smile
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Alin
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: út říjen 18 2005, 7:42    Předmět: Citovat

Hmmmm, dík pozitivní správa. Co říkáte na mikrovlnky Sencor SMW 7225 nebo SMW 8225. Je to shit nebo se to dá koupit.
Návrat nahoru
Alin
Neregistrovaný





PříspěvekZaslal: út říjen 18 2005, 7:53    Předmět: Citovat

Jo a je k něčemu u mikrovlnky ohřev horkým vzduchem? Jako má model Sencor SMW 8225?
Návrat nahoru
mi-ro



Založen: Feb 08, 2005
Příspěvky: 7945
Bydliště: rovina u Kolína

PříspěvekZaslal: st říjen 19 2005, 14:28    Předmět: Citovat

VN dioda je složená z několika čipů a celkový úbytek v propustném směru je cca 9V.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund