Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Připojení tří PC k bezdrátovému modemu po jeho přemístění.
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33946
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po srpen 21 2023, 15:05    Předmět: Citovat

Mozes pouzit aj ten router, len ho najprv pripoj samostatne k PC a vypni v jeho nastaveniach DHCP server. A tiez nastav IP adresu do rovnakeho rozsahu, ako mas hlavnu siet, ale aby nebol konflikt (tzn. napr. 192.168.1.2, ak hlavny router ma 192.168.1.1).

Router budes pouzivat ako switch, takze pouzijes len LAN porty, WAN nechas nezapojeny. Ak nechas zapnute wifi, tak budes mat druhu wifi siet.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
foxrider



Založen: Sep 28, 2013
Příspěvky: 882
Bydliště: Praha- východ

PříspěvekZaslal: po srpen 21 2023, 15:48    Předmět: Citovat

Super! Děkuji za vysvětlení, takže stačí jen klubko kabelu...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
judeware



Založen: Aug 04, 2009
Příspěvky: 1288
Bydliště: okres Písek

PříspěvekZaslal: po srpen 21 2023, 17:27    Předmět: Citovat

Know how, které napsal Ondrej rnbw jsem stručně uvedl už včera v 18:31, poté přispěl ještě EKKAR. Smile
citace:
Mají do domu zavedený O₂ mobilní LTE bezdrátový internet. Ten nebude stačit ani na ty tři počítače, takže momentálně je trochu zbytečné radit další wifi router...
Tato mladická připomínka mě rozesmála. Síťařina v baráku nerovná se "internet"!

Pro kopírování mezi počítači, z/do NASu, pro připojení lepších tiskáren (a mnohého dalšího) není drátařiny a portů nikdy dost. Takže když je uvážlivě nadrátováno, představuje sestava dvou routerů a gigabitového switche k tomu, dnešní "standard" (netvrdím, že v bytech). V porovnání s tím, co před lety síťové prvky stávaly... Rolling Eyes

V případě, že zakladatel tématu "přejde k někomu jinému", vymění jediný aparát provajdéra (kabelový adaptér, optický konvertor, či prvek dodaný v rámci instalace regionálního wifíčkáře), ostatní vyhoví i v budoucnu.

Dva routery, toť sestava v rozsáhlých rodinných domech poměrně častá, hlavně ve venkovských usedlostech stavěných "do délky". A rozšíření sítě gigabitovým switchem už jsem dělal nejméně 4×. Koho z lidu by to nenadchlo, když jeden brouzdá na notesu, druhý na PC, k tomu něco kopíruje do NASu, třetí člověk z NASu na placatici přehrává film a čtvrtý tiskne obsáhlou sestavu na síťové multifunkci! Bez zádrhelu, samozřejmě.

Ten modrý Z-COMAX WA2204B mám v zásobách hnedle 2×. Smile U obou nešel zdroj. Dokonce mám i TpLinka s porty 100/1000. Lidi toho v rámci marketingové masážžž vyhodí... Sad Switchů a routerů mám plnou bednu a zatím nemám důvod něco likvidovat. Vždyť i ADSL router starší generace poslouží jako podružný switch a šiřitel sekundární WLAN. Nebo někomu zdechne zdroj, případně při úklidu někdo něco rozbije... Cool
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
foxrider



Založen: Sep 28, 2013
Příspěvky: 882
Bydliště: Praha- východ

PříspěvekZaslal: po srpen 21 2023, 18:59    Předmět: Citovat

Ano, z příspěvků jsem pochopil jak to celé zapojit, a teď už začínám chápat jak to "dole" vůbec nastavit (= co s tím).
Já to tak možná udělám - po přemístění pak nahoře WiFi vypnu - ale jen pokud WiFi "neprosvítí" barákem dolů. Z toho důvodu protože už tam v čudu všechno mám přímo nastavené a zabezpečené.

Ta krabička má z výroby defaultně nastaveno 192.168.1.254, to můžu tedy nechat?
Akorát v ní budu muset zatím nějak vypnout tu WiFi, protože vůbec nevím jak se to tam nastavuje (má to tři možnosti funkce a kupu nastavení) a hlavně zabezpečuje heslem. Aby to prostě zatím fungovalo jen jako ten switch.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
judeware



Založen: Aug 04, 2009
Příspěvky: 1288
Bydliště: okres Písek

PříspěvekZaslal: po srpen 21 2023, 19:47    Předmět: Citovat

Díky "číselné kapacitě" rozsahu 10.x.x.x jej rádi využívají typicky wifi provajdéři. Proto pro domácí sítě doporučuju adresy 192.168.0.1 a 192.168.0.2 (hlavní, resp. podružný router). Nebo i 192.168.1.1 apod., to je fuck. Pak dávám rezervu 192.168.0.3 ÷ 192.168.0.9 (např.) pro zařízení typu NAS, IP tisk, kamerovou centrálu, apod. Ono je snažší vytáhnout při návštěvě u lidí po dvou letech papír s poznámkami, než přístup do nastavení přístrojů hádat (vlastní IP), zvlášť pokud NAS dostává často dynamickou (málokdo to vzorně nastavuje). DHCP nastavuju na 192.168.0.10 ÷ 192.168.0.29, to by (snad) lidem mohlo pro aktuální počty PC, ntb., tab., tel. stačit. Zatím. Very Happy Taky je dobré všechy klienty pojmenovat (pokud to umožňují). Kvůli přehlednosti př občasném procházení routeru(ů).

Ad wifi - většina chce zachovat šíření signálu od obou, takže např. NOVAKOVI1/NOVAKOVI2, wireless channel nastavit odlišně a samozřejmě zohlednit okolí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
foxrider



Založen: Sep 28, 2013
Příspěvky: 882
Bydliště: Praha- východ

PříspěvekZaslal: po srpen 21 2023, 22:43    Předmět: Citovat

Díky moc. To už je ale na mně jakožto "prostého silnoproudaře" Laughing poněkud náročnější.
Pro začátek zkusím jen vypnout v tom podružném routeru tu WiFi a DHCP, už jsem podle návodu našel kde to tam v menu je - a pak se uvidí co to bude / nebo nebude dělat = "děj se vůle boží..". Shocked
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
judeware



Založen: Aug 04, 2009
Příspěvky: 1288
Bydliště: okres Písek

PříspěvekZaslal: út srpen 22 2023, 17:35    Předmět: Citovat

Je-li přístroj od O2 někde na půdě, nemusí pokrýt všechny požadované místnosti v domě. Kdybych to dělal někomu ze známých, ponechal bych WLAN aktivní i u toho "v přízemí". A jako radil rnbw - pokud by byly vlastní IP obou routerů zkoordinované, dá se pak do nastavení routerů nahlížet z jednoho PC. Proč doporučuju nechat rozsah 10.xx.xx.xx regionálním wifíčkářům (často dodávají takové adresy pro nastavení WANové strany a pak vypadá blbě, když uživatel nastavuje LANové parametry "podobně") a použít druhý široce využívaný rozsah (typicky začínající 192.168.0.1, resp. 192.168.0.2, též 192.168.1.1, 192.168.2.1 apod., záleží na značce routeru), to jsem už naznačil.
Ale dá se využít i opak - krabice od O2 může mít adresu 10.0.0.138 (zavedli to už v době ADSL), pro PC v bytě implicitně vyhradili rozsah DHCP 10.0.0.1 ÷ 10.0.0.100. A vlastní IP podružného routeru nechat výchozí (nastavit jej separátně, dle přání). Pak by se z něj měl stát "pouhý switch s anténkovým rozhraním", anžto z počítače, který obdrží adresu od outúpiksly (např. 10.0.0.50) se do nastavení Z-COMAXu nikdo nedostane.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund