Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Dimenzování bočníku ampérmetru a topných spirál všeobecně

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Teorie
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 17747
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: ne červenec 23 2023, 0:11    Předmět: Dimenzování bočníku ampérmetru a topných spirál všeobecně Citovat

Kterek spočítat bočník pro ampérmetr nebo topnou spirálu je vcelku prkotina pokud jsou známé hodnoty odporu na metr použitého materiálu.
Ale co dál, jak aspoň orientačně zkontrolovat kam až vyleze teplota při nějaký okolní teplotě a za jakej čas? U toho bočníku třeba jestli nevyleze teplota tak vysoko, že by se vypálilo místo zapájení do plošáku, u topný spirály aby se neroztavila.
Dá se někde na netu nebo v nějaký knize k týhle problemetice nalýzt nějaký info, kalkulačka, tabulky nebo vzorečky?
Co jsem hledal, tak všude spousta keců o dimenzování a uložení silových kabelů pro tlustoproud. Jenže tam jsou kabely parametrama dokonale popsaný, kdežto u odporových drátů se to hledá dost těžko, navíc často ani není přesně známý, co kterej odporovej drát má za parametry a z čeho vůbec je.
Díky!

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ransom



Založen: Jul 19, 2020
Příspěvky: 1614
Bydliště: Náchod

PříspěvekZaslal: ne červenec 23 2023, 6:22    Předmět: Citovat

On bočník z principu není zrovna topení. Při měření je jakákoli větší tepelná ztráta dost nežádoucí, protože zanáší do měřeného obvodu chybu.
Ručkové měřáky s bočníkem mívají úbytek do 100mV. To je 1W při 10A. Digitální používají pro měření proudu základní napěťový rozsah, typicky 200mV, nebo u lepších 40mV. To je pořád ztráta do 2W. To se na DPS řeší jako jakýkoli jiný relativně malý rezistor nebo dioda.

Pro větší proudy vychází odpor bočníku tak malý, že je to kus šíny nebo řada tlustých drátů paralelně. To se na DPS nemontuje. Už proto, že to musí být přímo na masivních svorkách.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samec



Založen: Dec 19, 2017
Příspěvky: 4136

PříspěvekZaslal: ne červenec 23 2023, 13:23    Předmět: Citovat

Celeron napsal(a):
jak aspoň orientačně zkontrolovat kam až vyleze teplota při nějaký okolní teplotě a za jakej čas?
Cez sústavu nelineárnych diferenciálnych rovníc s použitím parametrov špecifických pre to ktoré konkrétne použitie? Rolling Eyes


Totiž teplota je časovým integrálom tepelnej=energetickej bilancie cez tepelnú kapacitu. Pričom bilancia sa myslí rozdiel medzi teplom=energiou čo prichádza a čo odchádza. Pričom teplo=energia jak prichádzajúce, tak odchádzajúce sú funkciami teploty. A tieto funkcie sú nelineárne a zložené z ďalších funkcií...

Pre nejaký konkrétny prípad a rozsah použitia to môže byť výrazne zjednodušené, ale rôznych prípadov môže byť tak obrovské množstvo, že to nikto nespíše.

Takže naštudovať fyziku a poraď si sám. Alebo skús prakticky a uvidíš. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 5017
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: ne červenec 23 2023, 14:40    Předmět: Citovat

ransom napsal(a):
....
Taky to tak vidím.
To nikdy nevypočítáš. Vycházej z citu, praxe a analogie s běžnými součástkami. Víš jak je veliký třeba 5W vrstvový odpor. Bočník na 5W bude muset mít určitě několikrát větší ochlazovací plochu než odpor, protože bočník se nesmí ohřát jako odpor a u odporu hřeje jen tělísko. Přívody mnohem míň. U bočníku hřejou i přívody.
Musí tě zajímat ztrátový výkon a podle toho usoudíš (kvalifikovaný odhad) na potřebnou velikost provedení.
Třeba v běžném multimetru je bočník na 10A(jištěných) nebo 20A(nejištěných, časově omezených). Podle jeho rozměru uvidíš, co si můžeš dovolit.
V těch tvých modelářských věcičkách snad taky jsou bočníky na velkě proudy, tak se múžeš inspirovat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rudolf02



Založen: Sep 05, 2012
Příspěvky: 512
Bydliště: ústeckoorlicko

PříspěvekZaslal: po červenec 31 2023, 18:20    Předmět: Citovat

No, já nevím, vidím to jako dva problémy.
První - oteplení bočníku. Když se rozdělá analogový multimetr, ty bočníky jsou důkladné vodiče, obvykle odporový drát s hlavní složkou mědi (manganin, konstantan ...), který má velmi malý teplotní součinitel odporu - s teplotou se odpor zvyšuje neznatelně. Naproti tomu digitální multimetry v sobě nemají dostatek prostoru pro rozměrné bočníky, proto platí dle dřívější tv zábavy osm vteřin a dost. Poté lze opakovat měření až bočník důkladně vychladne (cca 15 minut).
Odporový drát na bázi železa či wolframu je ochoten v pracovním bodě i žhavit. Proto je vhodné jej upevnit pod šroubkem lépe na keramické svorkovnici, v žádném připadě ani tvrdá pájka a už vůbec ne na DPS. Zde se změna odporu vlivem teploty obvykle neřeší.
Dík za opravy a připomínky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cust



Založen: Jan 17, 2007
Příspěvky: 6306
Bydliště: Husinec-Řež

PříspěvekZaslal: po červenec 31 2023, 21:53    Předmět: Citovat

Já podobný problémy občas počítal. V Matlabu pár diferenciálních rovnic, které jsem šoupnul do Simulinku a v reálném čase odsimuloval přes model v Laplaceově transformaci, kde jsem si časové konstanty závislosti teplota/odpor nafitoval podle reálného měření. Práce na pár dní a cca 10 áčtverek popsané dif. rovnicemi. Pak už to počítá samo. Jednoznačně vypadlo jastli se to chová při daném proudu OK.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Teorie Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund