Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Kolik nabíječek nahradí benzinku
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Auto - Moto technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15516
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: po červenec 31 2023, 10:41    Předmět: Citovat

Dnes je na seznamu nějaký článek o autech na vodík. Mám dost silný dojem, že to výsledně už za takových 5-10 let bude úspěšnější než ty elektromobily.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rezis



Založen: Nov 17, 2005
Příspěvky: 5227

PříspěvekZaslal: po červenec 31 2023, 11:41    Předmět: Citovat

Nechci do toho kecat, ale vodík je stále jen vlhkým snem. A dlouho i bude. Navíc mluvíme stále o elektromobilu s akumulátorem.
_________________
Internet - metla lidstva
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1692
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: po červenec 31 2023, 12:01    Předmět: Citovat

Pravdou je, že čerpacích stanic na vodík je u nás mnohem méně než dobíjecích stanic pro elektromobily, ale přesto se u nás vodíková auta už prodávají.

Konfigurátor vodíkové Toyoty Mirai

Zdroj: Toyota Mirai: Vše, co potřebujete vědět o našem novém modelu na vodík

citace:
Toyota Mirai využívá vodík k výrobě elektřiny a produkuje pouze čistou vodu; vykazuje tak mimořádné ekologické parametry a dokáže nabídnout vše, co od vozu příští generace očekáváte: okamžitě rozpoznatelný design; radost za volantem pramenící ze špičkové ovladatelnosti (díky nízkému těžišti); a dále tichý, ale současně i mohutný zátah zprostředkovaný elektromotorem.

Jak to funguje

Soustava TFCS je energeticky hospodárnější než spalovací motory a za jízdy neprodukuje žádné emise CO2, ani jiné škodlivé látky. Řidiči mohou očekávat stejnou úroveň pohodlí jako u vozů se zážehovým motorem, včetně velkorysé dojezdové vzdálenosti a tankování vodíkového paliva během pouhých tří minut.

Součástí soustavy jsou vlastní komponenty automobilky Toyota, vč. sady palivových článků Toyota FC Stack, měniče pro zvýšení napětí palivových článků a vysokotlakých zásobníků na vodík.

Jakého výkonu dosahuje

Nová sada palivových článků Toyota FC Stack dosahuje nejvyššího výkonu 114 kW (155 k). Vykazuje přitom výkonová hustota 3,1 kW/l na úrovni světové špičky (tj. 2,2x více než u předchozího modelu Toyota FCHV-adv nabízeného v režimu limitovaného pronájmu).

Konstruktéři vyvinuli nový kompaktní a vysoce účinný měnič o vysoké kapacitě, jenž zvyšuje napětí generované v článcích Toyota FC Stack na 650 voltů. Díky vyššímu napětí bylo možné zmenšit rozměry elektromotoru i počet palivových článků v sadě Toyota FC Stack, čímž vznikla menší a výkonnější soustava TFCS (Toyota Fuel Cell System) s nižšími celkovými náklady.

Chemická reakce

Když do Toyoty Mirai natankujete vodík, ukládá se do vysokotlakých zásobníků z uhlíkových vláken. Za jízdy se pak přes sací otvory v maskách chladiče na přídi vozu přivádí okolní vzduch do sady palivových článků, kam putuje i vodík z palivových zásobníků. Zde jednotlivé prvky vstupují do chemické reakce, při které se produkuje elektřina k pohonu vozu. Když sešlápnete pedál akcelerátoru, tato elektřina ze sady palivových článků proudí do elektromotoru – a víte, co je jedinou zplodinou procesu v sadě palivových článků? Voda, která příhodně odchází přes výfuk.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dracekvo



Založen: Feb 10, 2009
Příspěvky: 507

PříspěvekZaslal: po červenec 31 2023, 12:39    Předmět: Citovat

Pokud se nepříjde na nějaký způsob jak získávat vodík s vyšší účinností, tak to smysl nemá.
Vodíkové auto vychází ještě hůře jak auto na baterky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1692
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: po červenec 31 2023, 13:28    Předmět: Citovat

Česká firma Millenium Technologies a.s.

Zdroj: Česká firma nabízí reaktor měnící odpad na energii i teplo, a bez emisí

citace:
Nerecyklovatelné plasty, lopatky z větrných turbín, autovraky, ale hlavně jedovaté čistírenské kaly umí měnit na plyn, energii i stavební materiál komerční verze plazmového reaktoru z Dubé.

Jaké procesy v reaktoru probíhají a co vytváří

Inovativní reaktor ale nebezpečný materiál z nemocnic, komunální odpad, sklolaminát, nerecyklovatelný plast a části autovraků nespaluje. V komoře o teplotě 1400 stupňů Celsia na to není kyslík a probíhá v ní takzvaná vitrifikace a plazmové zplyňování.

První proces je roztavení anorganické čili neživé části odpadu a její zesklovatění na černou hrubozrnnou strusku, která neškodí prostředí, má dobré izolační vlastnosti a používá se ve stavebnictví. A druhý krok je přeměna organického dílu odpadu na syntézní plyn, který slouží k výrobě elektřiny i tepla, ale i k získání cenného vodíku. Celá technologie je údajně zcela bezemisní.

„Tu energii, kterou získáváme zplyněním kalů a vitrifikací (přeměnou materiálu na sklo) anorganické části, tak ta stačí na ten proces samotný. To znamená, že toto není příklad, kde bychom vyráběli energii pro ostatní obyvatelstvo. Ale nepotřebujeme žádnou energii k tomu, abychom je zpracovali. Kdybychom do této velikosti reaktoru dali například komunální odpad, což v budoucnost jistě jednou budeme dělat, tak bychom tím uspokojili město, jako je třeba Česká lípa,“ dodává pro redakci Kahlen.

Půl tuny odpadu za hodinu. Kalů by zbavil i 50 tisíc lidí
Prototyp zařízení v Millenium Technologies představili už v roce 2018 a letos od konce ledna testovali v reálném provozu už jeho třetí verzi, která zpracovala 140 kilogramů odpadu za hodinu.

Výsledky následně využila společnost k výrobě nově představeného reaktoru čtvrté generace pro komerční využití, který už prošel komplexními testy a firma ho nyní uvádí na trh. Stejně jako třetí verzi ho navrhla ke zpracování čistírenských kalů obsahujících toxické látky a zbytky léčiv čili odpadu o podílu 60 procent organické a 40 procent anorganické části. Objem reaktoru je 1200 litrů a kapacita zpracování až 500 kilogramů odpadu za hodinu.


Kaly už na pole ani skládky nebudou moct. Ukládání odpadů je navíc drahé

„Musíme si ale říct, že aby to mělo smysl, tak pro využití jsou vhodnější spíše větší celky, ke kterým míříme. Jejich návratnost je určitě lepší a spíše splňujeme požadavky trhu. Do budoucnosti se chceme pohybovat v kapacitě zpracování mezi půltunou až třemi tunami odpadu za hodinu. Ale reaktory, které budou takto velké, ještě budeme muset dovyvinout a na to chceme investovat prostředky, které vyděláváme,“ dodává Grischa Kahlen.

„My vidíme budoucnost hlavně v materiálovém využití odpadu. Energetické využití je v současné době velice atraktivní díky vysokým cenám elektrické energie a zemního plynu. Ale do budoucnosti vidíme využití v oblasti syntézního plynu, ze kterého můžeme vyrábět vodík,“ doplňuje zakladatel firmy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samec



Založen: Dec 19, 2017
Příspěvky: 4136

PříspěvekZaslal: po červenec 31 2023, 13:57    Předmět: Citovat

Valdano napsal(a):
citace:
a víte, co je jedinou zplodinou procesu v sadě palivových článků? Voda, která příhodně odchází přes výfuk.
čiže vodná para, ktorá je silnejším sklenníkovým plynom, než CO₂ Hockey
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1692
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: po červenec 31 2023, 14:21    Předmět: Citovat

samec napsal(a):
čiže vodná para, ktorá je silnejším sklenníkovým plynom, než CO₂ Hockey

Nikoli pára, ale voda. Slovy dědka Klause. No to je, ale naprosté, ale opravdu naprosté nepochopení a hluboký omyl. Cool Jedná se totiž o nizkoteplotní palivové články, ve kterých vzniká voda. Odpařování je v tomto ohledu spíš zanedbatelné. Na celém světě se každoročně odpaří pět set tisíc kubických kilometrů vody přirozenou cestou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PotPalo



Založen: May 13, 2009
Příspěvky: 4961
Bydliště: BA-Petržalka :(

PříspěvekZaslal: po červenec 31 2023, 14:24    Předmět: Citovat

citace:
Kaly už na pole ani skládky nebudou moct.
Nenaruší sa tým prírodný kolobeh?
V prírode to funguje jednoducho. Príroda dá ovocie a zeleninu, nejaký tvor ju skonzumuje, [toho tvora skonzumuje iný tvor], nakoniec to vykadí a výkaly (tiež nakoniec aj uhynutý tvor) sa vrátia prírode ktorá z nich vytvorí ďalšie ovocie a zeleninu. Kolobeh uzatvorený, udržateľný do nekonečna.
Teraz sa do toho vložil človek a tento kolobeh prerušil. Z čoho bude ovocie a zelenina keď sa na polia nevráti čo sa z nich zobralo? Z umelých hnojív? Asi ťažko. Ten hlavný prírodno stavebný materiál tam začne časom chýbať, pôda sa začne premieňať na hlušinu až na púšť, kde už nič nenarastie. To isté trávniky. Ono to nieje perpetum mobile ktoré donekonečna z ničoho vyrába trávu ktorú kosíme a odvážame. Les to isté. To drevo z niečoho vzniklo, a to niečo by sa malo vrátiť do pôdy, nie odviezť preč. Premieňame zelenú planétu na kus skaly letiacej vesmírom. A vraj civilizácia. Confused

_________________
Silou vybrať peniaze od ľudí a následne za ne spraviť niečo proti ľuďom, s čím nesúhlasia, to je civilizácia?! Tento systém je chorý a vedie do záhuby.
Ideológie developerov niesu kompatibilné so šťastným životom.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1692
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: po červenec 31 2023, 14:32    Předmět: Citovat

PotPalo napsal(a):
Nenaruší sa tým prírodný kolobeh?

Nenaruší. V tom článku je to nesprávně uvedeno. Jsou tím myšleny většinou spíš nebezpečné odpady, které se už ani dnes na pole neukládají a jejich ukládání na vyhrazených skládkách je obecně drahé.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PotPalo



Založen: May 13, 2009
Příspěvky: 4961
Bydliště: BA-Petržalka :(

PříspěvekZaslal: po červenec 31 2023, 14:37    Předmět: Citovat

Nebezpečné odpady... lenže dnes sa miešajú bezpečné a nebezpečné odpady dokopy, takže potom sa likviduje aj to čo by sa dalo vrátiť do kolobehu.

Valdano napsal(a):
Na celém světě se každoročně odpaří pět set tisíc kubických kilometrů vody přirozenou cestou.

Gigantický klimatický podvod a řešení pro planetu Zemi

_________________
Silou vybrať peniaze od ľudí a následne za ne spraviť niečo proti ľuďom, s čím nesúhlasia, to je civilizácia?! Tento systém je chorý a vedie do záhuby.
Ideológie developerov niesu kompatibilné so šťastným životom.


Naposledy upravil PotPalo dne po červenec 31 2023, 16:59, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Valdano



Založen: Jan 01, 2023
Příspěvky: 1692
Bydliště: Česká Lípa

PříspěvekZaslal: po červenec 31 2023, 14:41    Předmět: Citovat

Marná snaha. Tohle na Green Dealu v EU vůbec nic nezmění nebo možná tak za 100 let až přijde Black Deal. Twisted Evil
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Auto - Moto technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund