Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

TKZD25
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Součástky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33987
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: pá duben 17 2015, 22:00    Předmět: Citovat

Ked uz mas nejaky lepsi merak, tak je hriech ho mat neskalibrovany Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lesana87



Založen: Sep 20, 2014
Příspěvky: 3330

PříspěvekZaslal: so duben 18 2015, 7:03    Předmět: Citovat

Ale to přece platí o jakémkoliv měřidle, nejen o těch lepších. K čemu je mi měřidlo, které dává nesprávné údaje? Smile
Nikomu neberu, když mu k měření stačí nasliněný prst nebo šroubovák, ale obojí má také určitě jistým způsobem zkalibrované, jinak by nemělo smysl to k měření použít. Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 5026
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: so duben 18 2015, 11:00    Předmět: Citovat

PeteBurns má v určitém ohledu pravdu v tom, že je minimum obvodů, které jsou tak extrémě citlivé na nastavení mapětí , že by správně nefungovaly při odchylce napětí třeba jen 0,1% . Budou fungovat při odchylce napětí klidně 5-10%.
Ale existuje vyjímka a to jsou právě měřáky Smile . Když 6 a1/2 místný voltmetr ukazuje s chybou 0,5% tak je prostě vadný a nefunguje správně.

Když jsem měl jen měřáčky řady 830 , taky mi to nebránilo úspěšně zprovoznit spoustu konstrukcí. Ale docela těžko se s D830 dá s čistým svědomím nastavovat třeba digitální měřidlo na zdroji nebo digitální ovládání napětí takového zdroje.

Tady může opět přijít obligátní otázka, na co že je potřeba na zdroji přesné měřidlo, když konstrukce fungují s velkou tolerancí....To už věc postoje každého konstruktéra.

Takže když se někdo dostane k nějakému zdroji reference či možnosti kalibrace kterému věří (jako třeba ty zenerky), je to vždy radostná událost. Kdysi jsem si vyrobil primitivní referenční zdroj 10,00V s MAC01(katalogové zapojební) a nastavil ho ještě v tehdejší práci na ověřeném měřidle a ještě teď po letech jsem zjistil, že moje lepší měřáky ukazují taky 10,00V.

Je deprimující mít několik "hodněmístných" měřidel a každé z nich ukazuje špatně na dvou posledních místech. U značek jako HP , FLUKE, Philips se to nestává (ani u 30let starých výrobků), ale takové starší Metexy nebo Voltcrafty to docela dělají. To je právě ten rozdíl mezi výrobci, i když nové přístroje možná měřily dobře všechny.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lesana87



Založen: Sep 20, 2014
Příspěvky: 3330

PříspěvekZaslal: so duben 18 2015, 11:15    Předmět: Citovat

To jsem tu před týdnem prováděla - nastavovala měřáčky do zdroje a zjistila jsem, že mi každý multimetr ukazuje jinak. Sad
Proto by se nějaký ten napěťový normál hodil.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 5026
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: so duben 18 2015, 21:33    Předmět: Citovat

Zaručeně se hodí. Jenže stejně není vyhráno. I když má člověk normál napětí třeba 8V nebo 2,5V , mají měřáky ještě další rozsahy. A jak to udělat třeba na rozsahu 20V nebo 200V nebo dokonce 1000V(2000V)? U lacinějších voltmetrů dělají chybu právě nedokonalé děliče. Když se měřák seřídí na jednom rozsahu, ostatní jsou stejně ujeté. Ale "naštěstí" levné multimetry mají z principu málo míst na displeji a malou deklarovanou přesnost, takže většinou vyhovují specifikaci.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PeteBurns
Zablokován


Založen: Oct 08, 2007
Příspěvky: 2578

PříspěvekZaslal: ne duben 19 2015, 21:36    Předmět: Citovat

Samozrejme, ze ak clovek vie, ze mu ukazuje merak spravne, ma dobry pocit, mne islo hlavne o to, ze ak dobre neukazuje, nebude najlahsie ho presne nastavit, plus co sa tyka praxe, naozaj ma nenapadla ziadna konkretna situacia, kde by ta presnost bola taka kriticka, jedine napriklad presne balancovanie clankov baterii, kde je dobre vidiet presnost kludne aj na tisiciny, ale opat ide viac o vzajomne rozdiely, nez absolutnu presnost Smile A este ma napadla napriklad tepelna zavislost vsetkych suciastok, ktora ma viackrat dokazala nasrat - je sice pekne, ze napriklad pozadovana hodnota regulacie je overena kalibrovanym 4.5-miestnym merakom a je spravna, ale co z toho, ked pride leto, teplota sa zvysi o 20 stupnov a nova hodnota je uplne mimo, niekedy aj o desatiny, nieto tisiciny...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
workhard



Založen: Jul 07, 2006
Příspěvky: 5140
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: po duben 20 2015, 1:09    Předmět: Citovat

To máš tedy dost blbej labák, když ti tam lítá teplota o 20°, pracuješ v kolně?
_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Olchor



Založen: Nov 18, 2009
Příspěvky: 1646
Bydliště: Blansko

PříspěvekZaslal: po duben 20 2015, 8:35    Předmět: Citovat

Přesnej měřák potřebuješ hlavně na výrobu a cejchování dalších měřáků. Reference by měla mít garantovanou přesnost minimálně 3x lepší, než ověřovaný přístroj.
Jestli ale nic takového nevyrábíš, tak asi 3 místa stačí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Pepa87



Založen: Nov 29, 2006
Příspěvky: 144

PříspěvekZaslal: čt květen 14 2015, 15:32    Předmět: Citovat

Právě se hrabu v regulovatelných VN zdrojích a tohleto tam je pro stabilizaci výstupního napětí oscilátoru, zapojené jako normální zenerka s odporem přímo na výstup (asi 3,46 kHz). V jednom je TKZD 25/C (8,44910 V) a ve druhém TKZD 25/B (8,46475 V). Nevím, jaký je mezi nimi rozdíl kromě napětí a kromě toho, že C je jakoby odlitá z bílé hmoty a B je v černé krabičce s víčkem (sváděla k demontáži, ale vnitřek je zalitý silikonem). Ta čísla jsou zřejmě výrobní sériová čísla, na černé je řada sedmi čísel a na bílé tři, delší mezera a čtyři. Nevím ale co má znamenat to, že na té černé je jako navíc na pouzdru dospáno "544 uV". Jinak na desce je to značeno jako normální dioda (přitom normální zenerka je tam značena jako zenerka), anodou na zemi. Z naměřených hodnot dopočtený proud (v době kdy teče) je asi 26 až 27 mA.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
maxijaroslav



Založen: Jun 02, 2020
Příspěvky: 266
Bydliště: Brno KrPole

PříspěvekZaslal: pá červenec 21 2023, 9:45    Předmět: Citovat

To písmeno za lomítkem v označení udávalo teplotní závislost toho referenčního napětí. Uvedené napětí platí jen při teplotě 20°C
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Součástky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund