Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Převodník frekvence-napětí

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
nop



Založen: May 18, 2007
Příspěvky: 161

PříspěvekZaslal: po prosinec 10 2007, 19:34    Předmět: Převodník frekvence-napětí Citovat

dobrý den,

Potřeboval bych schema převodníku frekvence/napětí v rozsahu audiosignálu takže asi 20Hz-20Khz a na výstupu aby bylo SS napětí úměrné frekvenci řekněme v rozsahu např. 20mV-2V tohle není kritické může to být do 5V.Celé by to bylo připojeno ke sluchátkovému výstupu mp3 přehrávače chci to zkusit připojit k picu a jedním kanálem AD převodníku měřit takhle frekvenci a druhým ůroveň tohoto signálu a podle nich procesorem rozsvěcovat sloupce LED -jednoduchý audio spektrální analyzátor.Předem říkám že vím že to jde pomocí FFT ale to je pro mě zatím řešení v oblasti sci-fi.Pokud jsou nějaké důvody proč by to nemělo fungovat klidně napište že je to blbost.Děkuji
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
stepa



Založen: Jan 05, 2007
Příspěvky: 4669
Bydliště: poblíž HK

PříspěvekZaslal: po prosinec 10 2007, 19:57    Předmět: Citovat

Schema je v datasheetu prevodniku LM331, mas tam i vzorce pro vypocet soucastek...akorat si tam dosadis rozsah jaky potrebujes. Tady je moje schema, vyhod tu preddelicku a bude to chodit, ale musis dopocitat soucastky podle kmitoctu.


prevodnik.gif
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  prevodnik.gif
 Velikost:  17.63 kB
 Staženo:  419 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
jankop



Založen: Apr 04, 2007
Příspěvky: 679

PříspěvekZaslal: po prosinec 10 2007, 20:35    Předmět: Citovat

Jo, je to blbost. Není možné dělat frekvenční analýzu převodníkem F/U, protože ten bude reagovat pouze na nejvyšší kmitočet obsažený ve vstupujícím signálu. Fungovat to může tak ve spojení s přeladitelným generátorem harmonického signálu, v reálu prostě ne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
stepa



Založen: Jan 05, 2007
Příspěvky: 4669
Bydliště: poblíž HK

PříspěvekZaslal: po prosinec 10 2007, 20:55    Předmět: Citovat

No priste by to chtelo si precist cely thread a ne jenom jeden radek...bude to tak jak pise jankop. Kdyby to melo alespon trochu fungovat, musel by sis tam udelat propusti, alespon 3...DP, PP a HP a za kazdou dat tenhle prevodnik. Cim vic propusti, tim presnejsi vysledky...ale to je uz vlastne spektralni analyzator Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Cust



Založen: Jan 17, 2007
Příspěvky: 6314
Bydliště: Husinec-Řež

PříspěvekZaslal: po prosinec 10 2007, 22:50    Předmět: Citovat

jako prvni myslenku, kterou bych se zabyval, tak nekolik pasmovych propusti (uzkych) a za nema usmernovac a spickovy detektor, tedy zadny prevodnik f-U.
Navic to tu jiz nekolikrat bylo resene pomoci nejakych integraku, sku pohledat ve starsich vlaknech.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
stepa



Založen: Jan 05, 2007
Příspěvky: 4669
Bydliště: poblíž HK

PříspěvekZaslal: po prosinec 10 2007, 23:09    Předmět: Citovat

Koukam nejak mi to z prispevku vypadlo...podobna "opicarna" se resila tady, se spickovyma detektorama.
http://elektroworld.info/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=16235
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
piitr



Založen: Oct 19, 2007
Příspěvky: 1003

PříspěvekZaslal: út prosinec 11 2007, 8:41    Předmět: Citovat

Taky mi to přijde dost jako blbina. Možná by šlo využít toho, že při stejné úrovni signálu bude mít ten rychlejší větší derivaci. Takže bych ten signál prohnal přes zesilovač s řiditelným zesílením zavazbeným tak, aby úroveň signálu byla konstantní. Pak bych ho zderivoval a změřil úroveň signálu. A to by byl výstup. Sice by to asi taky reagovalo hlavně na ty vyšší harmonický, ale ty jsou zase slabší a s frekvencí tónu se i jejich frekvence zvyšuje. Případně by se úplně na vstupu daly výšky trochu potlačit. Ale myslím si, že to už je lepší dát tam ty pásmové propusti.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
nop



Založen: May 18, 2007
Příspěvky: 161

PříspěvekZaslal: út prosinec 11 2007, 10:25    Předmět: Citovat

Děkuji Všem za reakce,s těma pásmovýma propustma to vyšlo v AR1/96 a pak myslím i v nějakým KTE,ale to už je poměrně složitý požádal mě o něco takovýho jeden známý že by to chtěl do auta a tohle byl jen nápad jak se pokusit si to zjednodušit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Qasek



Založen: Jan 28, 2008
Příspěvky: 23

PříspěvekZaslal: po leden 28 2008, 14:52    Předmět: Citovat

Dobrý den.
Právě vykonávám bakalářskou práci na téma převodníky U/f a f/U a chtěl bych vás zde přítomné požádat, zda někdo vlastní nějaké podklady z teorie, návody nebo obvodová schémata k tomuto tématu, aby mi je prosím zaslal na email: vaclav.kalvar[zavináč]seznam.cz

Děkuji
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19528
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po leden 28 2008, 15:08    Předmět: Citovat

nop mimo jiné napsal(a):
...ale to už je poměrně složitý požádal mě o něco takovýho jeden známý že by to chtěl do auta a tohle byl jen nápad jak se pokusit si to zjednodušit.

Převodník U/f může posloužit například ke snímači charakteristik, ale ne na spektrální analyzátor. Ten logicky jednoduchý být nemůže, musí umět měřit každé zobrazované pásmo kmitočtů samostatně a zobrazit úroveň. Nebo zůstaneš odkázaný na FFT.
Podobný kočkolap byl součástí jakéhosi rádiokazeťáku do auta od MTC - přímo na displeji pod údajem o naladěné frekvenci to zobrazovalo spektrální složení signálu a nevypadalo to nejhůř.
Možná se někomu doma takové rádio nudí, ono nebylo jinak nic moc, citlivost nevalná, RDS a podobné služby žádné, zato kazeťák, ekvalizér a konce obstojí ještě dnes.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund