Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zapojení Shelly 1 do schodišťáku
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
tomaser81



Založen: Oct 11, 2021
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: po říjen 11 2021, 11:53    Předmět: Zapojení Shelly 1 do schodišťáku Citovat

Zdravím,
koupil jsem na zkoušku modul Shelly 1 a rád bych ho namontoval do vypínače, který je s dalším ve schodišťovém zapojení. Podle výrobce to jde a je k tomu i schéma.

Problém je, že se nám to nepovedlo udělat tak, aby fungovaly oba vypínače. Jednoduchý vypínač jsme zapojili. Nerozumím tomu, kde vzít v jednom vypínači (schodišťového zapojení) jak stálou fázi, tak drát ke světlu. Má s tím někdo zkušenosti, kdo by mi s tím poradil, případně i pomohl?



shelly 1 schodiskovy.jpg
 Komentář:
Schéma zapojení
 Velikost:  77.45 kB
 Zobrazeno:  56 krát

shelly 1 schodiskovy.jpg



IMG-20211007-WA0001.jpg
 Komentář:
1. vypínač
 Velikost:  62.71 kB
 Zobrazeno:  33 krát

IMG-20211007-WA0001.jpg



IMG-20211007-WA0003.jpg
 Komentář:
2. vypínač
 Velikost:  94.93 kB
 Zobrazeno:  28 krát

IMG-20211007-WA0003.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 3616
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: po říjen 11 2021, 12:51    Předmět: Citovat

Nefunguje svorka SW jen na impuls 230V tzn. na tlačítko? Potom by musely ty šestky vypínače být bez aretace.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
tomaser81



Založen: Oct 11, 2021
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: po říjen 11 2021, 13:01    Předmět: Citovat

ZVUK2000 napsal(a):
Nefunguje svorka SW jen na impuls 230V tzn. na tlačítko? Potom by musely ty šestky vypínače být bez aretace.

Omlouvám se, ale nějak nerozumím. Znamená to, že bych musel mít jiné vypínače?

Podle návodu je SW vstup pro kontakt ovládající výstupní relé (O+I).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 3616
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: po říjen 11 2021, 13:10    Předmět: Citovat

Co se píše v návodu o svorce SW? Reaguje na impuls nebo na trvalé připojené napětí?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michal22



Založen: Mar 28, 2012
Příspěvky: 7485
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: po říjen 11 2021, 13:18    Předmět: Citovat

Základním nedorozuměním bude to, že ty předpokládáš, že to má jít kdykoliv namontovat pod vypínač.
Ale výrobce nic takového neslibuje.
Podle schematu si prostě musíš najít místo, kam ti vede jak trvalá fáze, tak i výstup ke světlu.
Pokud takové místo nemáš, tak si jej musíš vytvořit (tzn. klepnout do zdi).
Ale podle fotek toho reálného zapojení to vypadá, že to tam máš nějak prouzlované.
Nemáš tedy v některé krabici oba potřebné vodiče?
Nebo pokud by byla pro instalaci světel použita CYKY 5x1,5, tak není problém fázi nebo výstup dotáhnout do místa, kam potřebuješ.

_________________
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
tomaser81



Založen: Oct 11, 2021
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: po říjen 11 2021, 14:19    Předmět: Citovat

No výrobce (psal jsem si s podporou Shelly) mi tvrdil, že to jde. Chápu, že to asi půjde jen za předpokladu, že tam jsou všechny potřebné vodiče (což třeba ve Francii tak být může). Předpokládal jsem, že to u schodišťového zapojení tak je.

Najít jiné místo nelze nebo to dát ke světlu nemohu, potřebuju aby vypínače dál fungovaly. Dotáhnout tam kabely taky nelze, instalace je hotová a nic se kopat nemůže.

Je možné, že v nějaké krabiččce jsou oba potřebné kabely. Bohužel se nám to nepodařilo zjistit. V krabici kde je vodič ke světlu jsme si vzali fázi z jednoho waga (jiného ukruhu), ale pak nefungovaly vypínače správně.

Potřeboval bych trochu nakopnout, co vyzkoušet a tak. Věřím, že to jít musí. Máš nějaký tip:)?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tomaser81



Založen: Oct 11, 2021
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: po říjen 11 2021, 14:20    Předmět: Citovat

ZVUK2000 napsal(a):
Co se píše v návodu o svorce SW? Reaguje na impuls nebo na trvalé připojené napětí?


Jen to co jsem psal, návod pro jistotu přikládám.
https://ulozto.cz/tamhle/LWWJNK3sZxCL/name/Nahrano-11-10-2021-v-15-22-53#!ZGH1AmR2AwR0ZGEvMGH1BQIwLGNjBHkQrSceHH5Hn202MTDlMD==
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 3616
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: po říjen 11 2021, 14:43    Předmět: Citovat

Nechce se mi studovat návod. Co to vyzkoušet na "krátko" . Demontovat šestky a vyzkoušet to se žárovku zapojené podle schématu na stole.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
bu2520



Založen: Jul 16, 2007
Příspěvky: 4025
Bydliště: u HK

PříspěvekZaslal: po říjen 11 2021, 15:00    Předmět: Citovat

pokud funguje na spínač musí fungovat i na schodišťák . Podstatné je, že zapnutí proběhne po přivedení fáze na svorku SW a ta F se tam dostane kombinací sepnutí spínačů . Pak už jen doufat, že elektrikář co to zapojoval, nebyl moc moderní a neovládá 0 místo fáze.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 3616
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: po říjen 11 2021, 15:07    Předmět: Citovat

Obravdu chce zjistit jak funguje svorka SW. Zapojoval jsem defacto něco podobného a fungovalo to na "tlačítko". Něco jako osvětlení na chodbě paneláku. Trvale sepnutý kontakt to celé blokoval.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
tomaser81



Založen: Oct 11, 2021
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: po říjen 11 2021, 16:33    Předmět: Citovat

bu2520 napsal(a):
pokud funguje na spínač musí fungovat i na schodišťák . Podstatné je, že zapnutí proběhne po přivedení fáze na svorku SW a ta F se tam dostane kombinací sepnutí spínačů . Pak už jen doufat, že elektrikář co to zapojoval, nebyl moc moderní a neovládá 0 místo fáze.


Funguje to na jeden vypínač, protože tam je fáze i vodič vedoucí ke světlu na jednom místě. U vypinace schodišťaku je fáze v jednom (v druhém jen při zapnutí) a vodič na světlo v druhém.

Jak řešit tenhle zakladni problém? Nebo je moje úvaha špatná?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tomaser81



Založen: Oct 11, 2021
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: po říjen 11 2021, 16:36    Předmět: Citovat

ZVUK2000 napsal(a):
Obravdu chce zjistit jak funguje svorka SW. Zapojoval jsem defacto něco podobného a fungovalo to na "tlačítko". Něco jako osvětlení na chodbě paneláku. Trvale sepnutý kontakt to celé blokoval.


V návodu vlastně ani nic moc k instalaci není, je tam hlavně popsané párování s asistentem a podobně.

Bohužel nejsem schopen zjistit jak přesně funguje SW. Základní premisa je, že modul musí být trvale pod proudem a SW je spojeno s vypínačem takže nese informací o jeho stavu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 17821
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po říjen 11 2021, 17:05    Předmět: Citovat

SW je podle návodu tlačítko.
Modul je určený k instalaci do krabice, kde je k dispozici trvalé napájení, tedy fáze i nula. To ve spoustě instalací není problém ani u nás, protože se dost často tahá přívod ke světlu pod vypínačem. Jistě, pravidlo to není, ale někde pak musí být krabice, do níž jde napájení světelného okruhu, je do ní zapojený vypínač a z ní vyvedené světlo. Eventuálně jsou do této krabice zapojené vývody ze soustavy schodišťových přepínačů.
Jestli tu nulu v krabici vypínače nemáš, nemůžeš ten přístroj ho dát pod vypínač, ale do té světelné krabičky by to šlo.
Vypínač se nahradí tlačítkem a dráty k němu se zapojí na fázi a vstup SW.

Návod už na str.1, Krok 1, napsal(a):
UPOZORNĚNÍ:
V případě, že modul nevytvořil vlastní WiFi síť s názvem/SSID ve tvaru např. shelly135FA58, zkontrolujte, je-li modul řádně připojen podle uvedených schémat. Jestliže nenajdete aktivní WiFi síť s SSID typu shelly135FA58, resetujte modul.
Jestliže je modul připojen k napájení, musíte jej vypnout a zapnout. Po zapnutí musíte během jedné minuty stisknout 5x spínač připojený na kterýkoliv vstup (SW1/SW2). Uslyšíte cvaknout relé, poté se modul vrátí do režimu Access point s vlastní Wifi. Volitelně, jestli máte
stále přístup k tlačítku Reset na zadní straně modulu, stiskněte jej a držte 10 sekund. Modul vrátí do režimu Access point s vlastní Wifi. Jestliže ne, kontaktujte svého dodavatele.


Z toho mi vychází, že režim ovládání je nějakým způsobem programovatelný aplikací v mobilu, ale hlavně, že SW je tlačítko.
A, jestli máš teď zapojené schodišťáky v sérii, budeš muset vymyslet předrátování, aby byla obě tlačítka paralelně.
Jak se typicky zapojují schodišťáky, jsme tu opakovaně kdysi už řešili, tady to máš i se světelnou krabicí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tomaser81



Založen: Oct 11, 2021
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: po říjen 11 2021, 17:49    Předmět: Citovat

Nula vede v obou vypínačich, s tou by problém být neměl. Problém je s tou trvalou fází. Ještě to zkusím znovu rozebrat, jestli tam není někde schovaná.
Nevybavuju si, že by tam nějaká světelná krabice byla. Máme podhledy, tak je možný že ta fáze ke světlům vede přímo tam, dělá se to tak? Pokud ano, tak se nedostanu k ovládání těch vypínačů anebo si to jen neumím představit, ale je to dobrý tip. Do teď sem měl za to, že u světla je už pozdě, že tam už fáze vede jen když je vypínač zaply, ale ona tam vede tak jako tak nebo ne?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 17821
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po říjen 11 2021, 18:11    Předmět: Citovat

Tak koukni na ta schémata: fáze by do světla vést měla jen přes vypínač nebo soustavu schodišťáků. Ale není problém vypínač vyřadit a přivést ji tam trvale.
Daleko častější problém je totiž absence nuly v krabičce s vypínačem, tam bývá jen trvalá a spínaná fáze.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.22 sekund