Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

ThinkPad R61 15,4" - výměna ventilátoru

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
GeXeS



Založen: Jul 09, 2020
Příspěvky: 306
Bydliště: jižní Morava

PříspěvekZaslal: čt červenec 09 2020, 7:49    Předmět: ThinkPad R61 15,4" - výměna ventilátoru Citovat

Naznal jsem, že zvuky vycházející z větráku mého R61i (T7500, 4GB RAM, Win 7HP 64bit) už vypovídají o destrukci materiálu a pořídil v e-shopu ventilátor náhradní. Minulé úterý jsem ho vyměnil. Při výměně mi přišlo, že nový kus má menší počet lopatek, ale vzhledem k tomu, že to byl oficiální náhradní díl výslovně určený pro širokoúhlý model R61, odmávnul jsem to s přesvědčením, že se třeba technologie zlepšily, nový větrák má lepší tvar lopatek a tak jich potřebuje míň, nebo tak něco. Pastu jsem měl od posledního čištění čerstvou a dost řídkou, tak jsem ji ani neměnil a plácnul to rovnou na to. Počítač se tiše rozjel, já na něm celý den dělal, těšil jsem se z dobře provedené výměny a cestou domů jsem starý větrák s lehkostí vyhodil do kontejneru na elektroodpad.
Druhý den začal počítač zamrzat při spouštění Windows. Startoval nahodile, cca v 70 % případů jsem se do Win ani nedostal. Konzultoval jsem to s e-shopem, odkud jsem pořídil větrák, a ti mi doporučili vyměnit disk. Uznal jsem, že disk je opravdu starý a na posledním screeningu v CrystalDisku hlásil rizikový stav, tak jsem počkal na víkend, udělal jsem si na stolním počítači klon a vrazil tam novější, jetý disk. Potíže přetrvávaly.
Pustil jsem se do instalace nových, čistých Win 7. Následovala obligátní instalace 90 aktualizací, uprostřed níž počítač usnul. Probudil jsem ho, instalaci dokončil a provedl základní benchmarking s kontrolou teploty CPU. Výsledky překvapivě mizerné. Teplota... nad 90°C! Pustil jsem na pozadí 1080p video - procesor vyletěl na 92 stupňů, větrák na max. Teplota neklesala a po dvou minutách trápení se počítač uspal. Aha.
Rozebral jsem počítač, odstranil starou pastu, dal novou (Pactum PT-2) a provedl stejný test. Stejná teplota.
Rozebral jsem počítač, zkontroloval rozprostření pasty, přidal kapičku do míst, kam se neroztáhla (zanedbatelné, ale tonoucí se stébla chytá) a provedl zase test. Stejná teplota.
(Podotýkám, že na nulovou zátěž v tuhle chvíli jel počítač na 60°C. Tolik jsem před výměnou nemíval ani v parném letním dni po hodině kódování videa.)
Dospěl jsem k závěru, že větrák nejede naplno. Stáhnul jsem si tpfancontrol a manuálně mu nastavil maximum. Bez efektu na teplotu.
Dospěl jsem k závěru, že větrák byl určen pro slabší modely a že mi těch pár lopatek fakt chybí, zvlášť, když jsem si tam namísto původního procesoru T2390 už dávno dal T7500. Ostatně je to patrné i z obrázků:
původní větrák MCF-218pam05:
https://www.ipc-computer.de/largeimage/MCF-218PAM05-Original-IBM-Lüfter-inkl.-Kühler-DIS/CPU-pId-18930614_2.jpg
náhradní díl MCF-219pam05:
https://www.sema-for.cz/shop/52747-thickbox_default/ventilator-ibm-lenovo-thinkpad-r500-r61-r61i-r61e-154-3pin.jpg
Bil jsem se do hlavy, že jsem si neschoval aspoň rotor starého větráku a usoudil, že dokud neseženu ten lepší kus, budu se muset spokojit s kancelářskou prací a vyřizováním mailů a na hry nebo filmy můžu zapomenout. Depresivní závěr víkendu.

Po víkendu jsem počítač zapnul v práci a Windows si vzpomněl, že by ještě rád nainstaloval dalších 140 aktualizací. Nechal jsem ho pracoval na 70 stupních a šel dělat něco po areálu, doufaje, že se mezitím neuvaří.
Když jsem se za hodinu vrátil, procesor měl 35°C. Pustil jsem video - teplota vylezla na 43 a dál ani ťuk. Pustil jsem pět aplikací najednou... nic. Ani 45°C to nedalo. Ventilátor klidně hučel a teplota hezky držela. Celý den jsem na počítači dělal a většinu času jsem nepřesáhl 40°C. Zázrak.

Další den jsem ho ráno zapnul. Doinstaloval aktualizace a zahřál se na 70°C. Otevřel jsem prohlížeč - 80°C, video - 90°C.
Nechápu nic. Pastou to není, procesorem taky ne (zkusil jsem vyměnit za slabší T7100 a rozdíl kvalitativně žádný, akorát mu trvalo trochu déle, než se na těch 90°C vyšplhal). Tak že by opravdu ty lopatky rotoru? Ale proč tedy ten jeden den bylo všechno v pořádku?
Napadá někoho něco?



speedfan3.jpg
 Komentář:
Aktuálně běžný stav
 Velikost:  189.72 kB
 Zobrazeno:  65 krát

speedfan3.jpg



speedfan2.jpg
 Komentář:
Stav v pondělí po víkendu - abnormáně normální
 Velikost:  195.75 kB
 Zobrazeno:  72 krát

speedfan2.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 33849
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: čt červenec 09 2020, 8:04    Předmět: Citovat

Odpoj ventilator, zapni to a skus rukou, ci sa zohrieva chladic pri ventilatore. Pripadne porovnaj s teplotou na procesore. Ak je chladic pri ventilatore studeny a pri procesore horuci, tak je vadny (vyfucal ti obsah heatpipe).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dj_Paul



Založen: Sep 19, 2004
Příspěvky: 2398
Bydliště: Laškov

PříspěvekZaslal: čt červenec 09 2020, 8:06    Předmět: Citovat

Zkontroluj teplotu na obou koncích heatpipe. Nebylo by to poprvé co jsem ji viděl vadnou
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
GeXeS



Založen: Jul 09, 2020
Příspěvky: 306
Bydliště: jižní Morava

PříspěvekZaslal: čt červenec 09 2020, 8:15    Předmět: Citovat

A jo, to mě nenapadlo. (Ale stejně - proč by pak ten jeden den běžel normálně? Vadu měření bych vyloučil, běžel na vysoký výkon několik hodin, průběžně jsem to sledoval.)
Každopádně díky, aspoň mám nový směr úvah.
EDIT: Našel jsem si o tom něco víc po netu a asi to fakt bude ono. Odpovídá tomu i fakt, že přestože má procesor 90°C, z větráku jde jen mírně vlažný vzduch. Takže díky za nasměrování!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund