Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Tyristorová nabíječka - stavba
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 10, 11, 12
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: so duben 11 2020, 14:15    Předmět: Citovat

Tady je taková šikovná tabulka TK různých kovů.


TK ruznych vodicu.pdf
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  TK ruznych vodicu.pdf
 Velikost:  154.49 kB
 Staženo:  202 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jurajmojzis



Založen: Sep 15, 2019
Příspěvky: 29

PříspěvekZaslal: ne prosinec 13 2020, 14:10    Předmět: Citovat

Tak som si pokusne postavil 3 nabijacky.Tyristorovu podla urob si sam,a Budinskeho podla AR 92 a AR 96.
Nabijacka podla USS funguje bez problemov avsak pre rozumny priebeh regulacie je potrebne volit snimaci odpor min 0,22Ohm.Pri pozadovanom max nabijacom prude 10A na nom bude strata asi 20Watov,plus straty na diodach a tyristore.Takze tento typ nabijacky zlozeny vyhradne s diskretnych prvkov ma katastrofalnu ucinnost a nulovu odolnost proti skratu a prepolovaniu.

Tyristorovka od Budinskeho z AR 92 je na tom ovela lepsie ca sa tyka strat,sposobom napajania riadiacich obvodov sa vsak jedna o znacne usporne a kompromisne riesenie,co sa prejavuje na spolahivosti.Ide hlavne o prekrocenie max napajania pre OZ.Preto som zvolil samostane napajanie pre OZ a velkost napatia na silovom vinuti uz nieje kriticka. Dalsou nevyhodou je vnutorne ref. napatie odvodene od napatia baterie,co sposobuje, ze nabijacka je odolna proti prepolovaniu len za istych podmienok.

Puzna nabijacka od Budinskeho z AR 96 je sice najzlozitejsia (6 OZ),ale pokial ide o straty a odolnost proti skratu a prepolovaniu je to najlepsia volba.Trafo mam toroid 2x18V/300VA,na usmernenie som pouzit dvojitu schottky diodu 40A/200V (ISOTOP),filtracia 2x6G8/63V (RIFA PHE200),snimaci odpor 20mOhm (THS25),mosfet IRFP 4227.Pouzite suciastky su pre priemyselne pouzitie a zvolene bez ohladu na cenu.
Pri max nabijacom prude 10A sa toto osadenie bez problemov uchladi na rebrovanom chladici 150x 75x37mm.
Vdaka vnutornemu ref. napatiu,nezavislemu od pripojenej baterie sa nabijacka uchrani proti skratu na vystupe aj proti prepolovaniu za akychkolvek okolnosti (overene na plne nabitom akumulatore 66Ah).
Cele zapojenie som skusobne realizoval na povodnej dps avsak vsetky silove casti mimo dps.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: ne prosinec 13 2020, 14:54    Předmět: Citovat

Asi budu za zpátečníka, ale tvrdím, že operáky v nabíječkách nemají co dělat, už pro ten svůj tvrdý napěťový limit.
Nabíječky musejí snášet neskutečně hrubý zacházení, pády, zkraty, přepólování - a čím víc součástek, které nabíječka obsahuje a které se mohou sesrat elektricky či teplem, tím horší.
Kdyby aspoň ten zvýšený počet součástek skutečně vedl k progresivnímu zlepšení všech parametrů i odolnosti - ale ono je to často naopak.
Když vidím ty Budínského orloje a představím si, co všecko by se v profi provedení muselo změnit a vyměnit - ne.
U 10A zkratuvzdorné nabíječky a proudovým limitem, se dají tepelné ztráty udržet asi do 20W, plus transformátor, podle kvality plechů.
To není zase tak hrozné a dá se to pohodlně z konstrukce odvést, přičemž nabíječka nemusí nutně obsahovat větrák.
Stačí nadimenzovat vše, co je uvnitř, na práci při 50-60°C, což je u průmyslových výrobků s rozumným krytím běžné.
Zjistil jsem také překvapivou věc, že do nabíječek s tyristory jsou naprosto nevhodná tvrdá toroidní trafa. Zkuste přemýšlet proč, není to těžké uhodnout.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jurajmojzis



Založen: Sep 15, 2019
Příspěvky: 29

PříspěvekZaslal: ne prosinec 13 2020, 16:26    Předmět: Citovat

Skuste si ten orloj pokusne postavit ,ozivit(chodi na prve zapojenie) a potom tu nabijacku skuste odpalit prepolovanim ,alebo skratom.Vysledok-vsetko prezije a ubrani sa a to bez vystupnej poistky ci istica (problem s kvalitou prevedenia tychto prvkov a opat zbytocne ztraty na nich).
Zapojenie z 3ks dvojitych OZ predsa nieje orloj.Vynechal som prepinanie 6/12V a vsetky tie matuce LED (ponechal som len led pre indikaciu prepolovania a indikaciu nabitia) a to zapojenie je uplne trivialne.Naviac napajacie napatie OZ je asi 28V,co je hlboko pod katalogovim Ucc max.
Pokial ide o pouzite trafo,toroid je na mieste.Prudove impulzy su "dodavane" z kondenzatorov a preto treba pouzit typ so srobovacimi vyvodmi pre priemyselne pouzitie,ktore znasaju velke prudy.Pouzitie vyvodovych kondenzatorov do DPS je v tomto pripade pruser.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 10, 11, 12
Strana 12 z 12

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund