Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

měnič v autozesilovači DPA280

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
ickx



Založen: Mar 11, 2017
Příspěvky: 85

PříspěvekZaslal: út září 17 2019, 10:51    Předmět: měnič v autozesilovači DPA280 Citovat

Mám už téměř celou osazenou desku na autozesilovač DPA280 podle AR. Teď mě čeká navinout trafa a tlumivky.
Ferity od Prametu co jsou v konstrukci použity se dají sehnat na https://ferity.cz to problém není, lakované dráty také nejsou problém.Co ale netuším je ,kde sehnat dráty s teflonovou nebo PVC izolací průměru 0,3 mm,2 mm a 0,3 mm lanko.
U TL1 je v navíjecím předpisu napsáno 2 x 10 závitů drát 2mm (každé vinutí) což bych pochopil jako že se má každé vinutí udělat bifilárně dvěma drátama 2mm, ale podle foto http://www.zewel.tuliscz.com/pictures/dpa/galerie/DPA280/dpa280_1.jpg je vidět, že každé vinutí je jenom jedním drátem?
Stavěl jste někdo tento měnič? Nemáte nějaké detailnější foto, Díky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: út září 17 2019, 17:32    Předmět: Citovat

Proč se nezeptáš přímo Pavlíka na Slovanetu? Jestli máš tu přílohu AR, tak v ní je všechno přesně popsaný celkem pochopitelně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ickx



Založen: Mar 11, 2017
Příspěvky: 85

PříspěvekZaslal: út září 17 2019, 18:03    Předmět: Citovat

Protože je to starej mrzout, jeho odpověď by zněla že je to zastaralá konstrukce ke který už nic nemá a dneska by to udělal jinak a ať postavím něco novějšího. Já ho znám a ty jeho odpovědi.
V AR to sice popsaný je, ale to kde seženu drát a lanko s pvc nebo teflonovou izolací a průřezem 0,3mm se tam nedočtu. Detailnější fotky tam taky nenajdu, takže proto se ptám tady
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9923
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: st září 18 2019, 12:07    Předmět: Citovat

Ale on má Pavel pravdu. V té době /začal s tím někdy 86-87/ to prostě postavil z toho, co bylo v dané době jakžtakž běžně dostupný. Za to, že to udělal z 99% právě z tuzemského materiálu, měl tenkrát dostat metál..
Určitě ale nebyl všechen materiál dostupný většině amatérů, ani tehdy.
Ono i to teflonové postříbřené lanko a postříbřený teflonový drát se tehdy dal jakžtakž sehnat - ovšem v té době a člověk musel mít jednak známosti a jednak i vědět, kam na co jít, co se kde používá.
Odbočka jen pro vysvětlení - drát či lanko s teflonovou izolací principiálně postříbřený být musí. Pokud Ti bude někdo nabízet "teflonový vodič" a pod izolací bude holá měď, není to pravý teflon.
Když se ale rozhodneš stejně náročnou konstrukci postavit o 30 roků později, dá se počítat s problémy. Všechen tehdejší matroš už dneska nemusí být k sehnání a naopak - ten současný nemusí jít moc dobře použít.
Jsem si jistý, že kdyby ten teflonový drát byl 0,4mm, nic moc se nestane a myslím, že i já jsem ho tenkrát použil. Teflonová izolace a vůbec ten druh/způsob vinutí je tam pravděpodobně kvůli kapacitě toho dotyčného vinutí vůči ostatním.
Teflonový dráty a lanka, byly tehdy sehnatelný ve fabrikách a podnicích, kde se pracovalo s mnohapólovými konektory, technikou ovíjených spojů, hlavně ale s širšími teplotními rozsahy a naprosto předně v armádní výrobě.
Já tenkrát dráty i lanka /a nejen to, i část feritů a taky ruský budicí tranzistory KT814/KT815, kopie BD139-140/ nafasoval za pár krabiček Spart v Mesitu Uh. Hradiště. Tam s tím vším naprosto běžně pracovali. Všechny víceméně jednoúčelový věci, vyráběný tam a v Letu Kunovice pro armádu, byly propojovaný buď silikonem, nebo právě teflonovými dráty či lanky, od těch nejtenčích, až snad po 6mm2.
Určitě bych nějaký zbytky teflonových drátů ještě našel, jen nevím, zda dostatečně dlouhý.
Taky si myslím, že ten předepsaný materiál na vinutí, by jistě šel úspěšně nahradit něčím úplně jiným - podle mě to Pavel tenkrát použil prostě proto, že to měl zrovna doma po ruce.
V té době si nešlo ohledně materiálu nějak moc extra vymýšlet, však i proto /z nedostatku vhodných tranzistorů/ Pavel udělal to Dynaco.
Ostatně i Borbely to pro Dynaco takhle udělal ze stejného důvodu - v letech vzniku toho modelu /1974 tuším/ byly komplementární tranzistory nad cca 80V a okolo 15A dost vzácné a drahé, proto to zapojení vzniklo.
A protože u nás v 80.letech panovala situace úplně stejná Very Happy, tak se to mimořádně hodilo a hlavně osvědčilo.
Naprosto jasně si vzpomínám, že většina mých tehdejších přátel, byť se jim parametry velice líbily, se do DPA280 raději ani nepouštěla. Právě pro tu celkovou složitost, materiálovou náročnost a konečně i celkovou cenu. Když to spočítáš podle cen z konce 80.let, tak to fakt nebyla nijak levná věc. Třeba takový KUX41N, zbytek feritů a některý další věci, jsem tehdy sehnal jenom díky známostem ve Vráblích. Tam KUX41N používali na ultrazvuku, běžně v obchodech Tesly tyhle tranzistory vůbec nebyly /Praha nebyla a není totéž, co zbytek ČSSR/. Materiál na pouhé dva exempláře jsem dával dohromady určitě půl roku, ne-li déle.
On to tam Pavel myslím i někde píše, že to není konstrukce pro začátečníky, nebo tak něco..

Klidně se Pavla na všechno na Slovanetu optej. Třeba mu zkopíruj i tenhle můj příspěvek, to je jedno.
Jsem přesvědčený, že pokud bude Tvůj dotaz napsaný bez drzostí a bez arogance, tak Ti i slušně odpoví.
Je to hodný člověk a s námi /mnou, Alešem z Aldaxu i jinými/ vždycky jednal přívětivě a slušně.
Popravdě - nebýt letitých zásob, tak kdybych se dneska sám rozhodl, že budu DPA280 z nějakého záhadného důvodu stavět, tak nevím, kde bych předepsaný materiál dneska sháněl.
Můžeš zkusit i poptávku v příslušné rubrice tady.
Třeba má někdo ještě doma pořád zásoby větší, než malé a podělí se. Dlouholetí bastlíři mívají doma fakt ledacos. Často právě to, co už dneska není k sehnání.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ickx



Založen: Mar 11, 2017
Příspěvky: 85

PříspěvekZaslal: st září 18 2019, 13:25    Předmět: Citovat

Tak něco jsem objevil tady http://www.eleb.cz/vodice.htm

je tam vodič SLT průřez 0,07mm2 (což odpovída průměru 0,3mm) s PTFE izolací.

Skusím tam napsat
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund