Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Rozhlas v telefone.

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jano2



Založen: Dec 28, 2006
Příspěvky: 1753
Bydliště: Orava,sever

PříspěvekZaslal: ne říjen 07 2007, 9:54    Předmět: Rozhlas v telefone. Citovat

Na ližiarkom vleku,mame(to musi byt,bespečnost,)vedeni,od ustredne dolu,na konečnu na kopci,telefom(poitko)vedeny štvor žilovym kablom.Na zostavajuce dva vidiče sme napoili rozhlas(100V rozvod).ked ale je rozhlas v prevadske,je počut vyborne hranie aj v telefone,(čo nechceme),da sa to nejakin sposobom odstranit?Dakujem za pripadne rady!
_________________
Malo toho viem,radšej sa spytam.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
helios



Založen: Aug 08, 2007
Příspěvky: 2914
Bydliště: Tryskáčovo na Záhorí.

PříspěvekZaslal: ne říjen 07 2007, 10:15    Předmět: Citovat

Na niekoľkosto metroch kábla sa ti vytvárajú presluchy vplyvom vzájomnej kapacity vodičov v kábli. To asi ťažko odrušíš. Buď niečo z toho ťahaj iným káblom, alebo daj na základňu prúdové relé na telefón, ktoré po zdvihnutí sluchátka odpojí rozhlas po dobu hovoru. Jednoduchšie to asi nepôjde.
_________________
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
stephunk



Založen: Nov 19, 2006
Příspěvky: 395
Bydliště: Žilina

PříspěvekZaslal: ne říjen 07 2007, 10:18    Předmět: Citovat

Neviem či si po mrtvici, ale keď píšeš tak ako píšeš, na riešenie problému zabudni.
Ale aj tak, do telefónnej linky sa indukuje signál z 100V rozvodu, predpokladám že je to vedenie dosť dlhé. Takže natiahnuť ešte jednu dvojlajnu a 100V viesť samostatne.

á helios ma predbehol Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dikobraz



Založen: Oct 17, 2004
Příspěvky: 911
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: ne říjen 07 2007, 10:20    Předmět: Citovat

Na tom dlouhém kabelu se to naindukuje. Buď vést dva kabely , kažký jen s dvěma vodiči , což je už teď nereálné , nebo nechat jen ten telefon a radio chytat vzduchem na tranzistorák.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jano2



Založen: Dec 28, 2006
Příspěvky: 1753
Bydliště: Orava,sever

PříspěvekZaslal: ne říjen 07 2007, 10:31    Předmět: Citovat

Dakujem za rady,viemže to neide vyriešit-TAK,AKO TO CHCE MAITEL!!,ale pre istotu sa pytam.Kable su už adost hlboko zakopane.Niekedy požiadavki --šefa--su divne a tažko sa vyhovorit.
_________________
Malo toho viem,radšej sa spytam.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: ne říjen 07 2007, 10:38    Předmět: Citovat

místo 100V rozhlasu bys musel pouštět jen modulaci a na druhém konci to zesilovat. Event. můžeš zkoušet laborovat s přehazováním žil. Ty signály jsou symetrické proti zemi nebo přizemněné? Když budou oba druhy signálu, telefon i modulace, na nízké impedanci a přibližně stejně velké, rušit by se to nemělo, tak jako se neruší většinou více telefonních hovorů v jednom kabelu, i třeba 100pár.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 19537
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne říjen 07 2007, 11:01    Předmět: Citovat

Záleží, co je to za kabel. Někdy pomůže nepoužít pro telefon stávající pár, ale vzít z něj jen jeden drát a druhý z druhého páru. No a dráťák na ty zbývající dva.
To platí pro kabel s jen 4 vodiči.
Horší už to nebude, může to být jen lepší.
V tom případě se můžeme začít bavit o tom, proč to tak je.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 12335
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: ne říjen 07 2007, 11:48    Předmět: Citovat

Závisí co je to za kabel, jestli se přeslech dostává převážně kapacitní nebo induktivní složkou apod. U podobného problému jsem jednou použil na 100V linku balancování proudů vodiči - v podstatě fantom na jedné straně, střed uzemněn a na druhé straně odporový dělič, střed uzemnit a poměrem odporů klesl přeslech asi o 10dB, což už stačilo. První věc - zjistit typ a skladbu kabelu, jeho stav a zkusit proházet dráty.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Dratak



Založen: Sep 03, 2005
Příspěvky: 837

PříspěvekZaslal: ne říjen 07 2007, 12:38    Předmět: Citovat

Záleží co je to za kabel. Pokud to je kabel čtyřžilový a nepárovaný, buď sdělovací (např. SEKU, TCEKE) nebo čtyřžilový silový (CYKY), jsou při výrobě kabelu všechny čtyři vodiče kroucené do sebe. Přesně takhle jsou dělané i zemní telefonní kabely. Nemají páry, ale vždy čtveřice vzájemně zkroucených vodičů, které tvoří tzv. kabelovou čtyřku. Pokud tedy kabel na vleku zapojíš správně jako kabelovou čtyřku, měl by přeslech být nejmenší.
Zapojuje se to takhle: Podívej se na profil kabelu. Ty čtyři dráty tvoří jakoby čtverec. Vezmi drát třeba vlevo dole, k němu drát vpravo nahoře a po těchto dvou pusť telefon. Po zbylých dvou pusť dráťák. Prostě PROTILEHLÉ VODIČE TVOŘÍ PÁR. Pokud zapojíš jako pár přilehlé vodiče, budeš tam mít vždy značný přeslech.
Stejná zásada se léta používá při zapojování telefonních kabelů. Pokud by se to zapojilo nesprávně (přilehlé vodiče do páru) a na obou párech budeš mít hovor, uslyší se telefonující navzájem mezi sebou.
Ale vzhledem k napěťové úrovni rozhlasového signálu se přeslechu nejspíš úplně nezbavíš nikdy. Když existoval ještě rozhlas po drátě, měl primární rozvod o napětí 120 nebo 240V a z něj byly přes trafa napojeny vnitřní rozvody v domech o napětí 30V. Výkon zesilovače byl 2,5 nebo i 5kW (!!), v závislosti na počtu stanic (reproduktorů). Primární rozvod rušil telefonní síť, zvláště pokud byly telefonní kabely zavěšeny na sloupech vedení dráťáku. Naindukovaný signál rozhlasu po drátě se pak po telefonních linkách "stahoval" zpět do ústředny. Bylo pak úplně normální, že lidem v telefonech hrálo rádio. A to nemluvím o poruchách. Stačil rozbitý izolátor na střeše na 240V vedení a střešník uzemněný na hromosvod. Svodový proud do země rušil provoz na telefonním kabelu (tekl samozřejmě z uzemnění hromosvodu do olověného pláště blízkého tel. kabelu, který má samozřejmě menší odpor než zem) takovým způsobem, že se nedalo telefonovat. Prostě z telefonu hrál dráťák tak, že nebyl slyšet ani oznamovací tón.....
Pokud tam máš novější čtyřkovaný sdělovací kabel s normovaným značením, zapoj to takhle: červená/bílá např. telefon, šedá/průhledná např. dráťák (uvidíš že dráty v páru jsou právě ty protilehlé). Nebo bílá/modrá telefon, tyrkysová/fialová dráťák (nové značení NOKIA).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jano2



Založen: Dec 28, 2006
Příspěvky: 1753
Bydliště: Orava,sever

PříspěvekZaslal: ne říjen 07 2007, 12:57    Předmět: Citovat

Dakujem vam všetkim za rady. Zaitra zistim aki presne kabel to je a budem informovat.
_________________
Malo toho viem,radšej sa spytam.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.16 sekund