Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Porovnání tarifů Eon

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hrnous



Založen: Dec 25, 2005
Příspěvky: 471
Bydliště: Valašské Klobouky

PříspěvekZaslal: čt červen 06 2019, 6:37    Předmět: Porovnání tarifů Eon Citovat

Hezký den všem.
Po přestěhování do domku, kde byly původně přímotopy jsem zdědil tarif D45d. Přímotopy zde už nicméně nejsou a jede se na klasickou spotřebu. Za poslední období /půlrok/ mi vychází spotřeba 273 ve vysokém tarifu a 1733 v nízkém. Instalovaný jistič / zbytečně / 32A. Používá se bojler na TUV.

Vzhledem k tomu, že už byly odečty a blíží se vyúčtování koumám, co by bylo výhodnější a zarazil jsem se u jejich ceníků. Když to nasypu do kalkulaček, tak mi vychhází v podstatě stejná cena. Tudíž by opravdu bylo levnější, zbavit se celého dvoutarifu a přejít na klasickou D02d ?


https://www.eon.cz/ke-stazeni/produkty/komplet-elektrina/cenik-komplet-elektrina-36-rijen-2018-distribucni-uzemi-e-on-distribuce-2019-pdf/Cen%c3%adk%20Komplet%20elekt%c5%99ina%2036%20%c5%98%c3%adjen%202018%20-%20distribu%c4%8dn%c3%ad%20%c3%bazem%c3%ad%20E.ON_distribuce%202019.PDF

https://www.eon.cz/domacnosti/elektrina-a-plyn/elektrina$a53457-usporaElektrina?_infuse=1&_ts=1559799397408&render_mode=rows&calc_zadani_spotr=PRESNA&calc_dist_saz=D45d&calc_spotr_vt_kwh=273&calc_spotr_nt_kwh=1733&calc_jist_faz=3&calc_jist_amp=32&calc_spotr_nt_kwh_manual=true&calc_spotr_vt_kwh_manual=true&calc_dodavatel=4&calc_kraj=ZLINSKY&calc_okres=ZLIN
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 15516
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: čt červen 06 2019, 7:07    Předmět: Citovat

Porovnáváš to naprosto špatně. Nemůžeš používat jejich kalkulačky, když nevíš jaká je cena distribuce a jiných služeb k tomu navázaných. Nejlepší by bylo vzít ceník od jednoho dodavatele a spočítat si to vše sám a porovnat s vyúčtováním. Pak teprve pochopíš, že rozdíly v ceně jsou jiné. Přechodné výhodné ceny na 2 roky vůbec neber v úvahu, po dvou letech si to vyberou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 5998
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: čt červen 06 2019, 9:49    Předmět: Citovat

Při pravidelně používaném bojleru se vyplatí zachovat dvoutarifní měření se sazbou D25d. Záleží na skutečném odběru, ale předpokládám, že 1733kWh v NT (cca 9,5kWh denně) natočí převážně bojler.

Naposledy upravil Achab dne čt červen 06 2019, 10:20, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hrnous



Založen: Dec 25, 2005
Příspěvky: 471
Bydliště: Valašské Klobouky

PříspěvekZaslal: čt červen 06 2019, 10:15    Předmět: Citovat

Ještě dodám, že výše psaná spotřeba je za rovných 6 měsíců. Když studuju datasheet OKCE125, tak to vychází na cca 7kWh co sežere jenom bojler z plezíru. No panelákový člověk zvyknutý, že co si "nevytočím" to neplatím..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sadra17



Založen: Jan 26, 2013
Příspěvky: 508
Bydliště: Netolice

PříspěvekZaslal: čt červen 06 2019, 11:03    Předmět: Citovat

pokud máš tarif na el. vytápění (nevyznám se v označení) tak bych to určitě neměnil, 20hodin denně máš el. v nízkým tarifu Wink což se určitě vyplatí
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 5998
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: čt červen 06 2019, 15:49    Předmět: Citovat

Záleží jestli v ostatní spotřebě propálí aspoň rozdíl stálého platu z hlavního jističe (aktuální ceny E-Onu s DPH):

D45d / 32A - 486 Kč
D25d / 32A - 195 Kč

Po případném snížení na 25A:

D45d / 25A - 380 Kč
D25d / 25A - 152 Kč

Je fakt, že pokud se jednou D45d zruší, pro opětovné získání přímotopné sazby je nutné splnit další podmínky.
D45d již nelze přiznat, od 4/2016 je nahrazena sazbou D57d. Změna je zavedená hlavně pro ztížení možnosti získat sazbu s NT 20 hodin bez instalovaných topidel. Nově se požaduje (zkráceno):

"Součtový instalovaný příkon přímotopných, nebo hybridních elektrických spotřebičů včetně instalovaného příkonu akumulačního spotřebiče pro ohřev teplé užitkové vody (je-li instalován), musí činit nejméně 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem v odběrném místě. Distributor přidělí odběrateli tuto sazbu i tehdy, jestliže je součtový příkon přímotopných nebo hybridních elektrických spotřebičů nižší než 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem, pokud odběratel prokáže, že výkon těchto elektrických spotřebičů odpovídá tepelným ztrátám vytápěného objektu, nebo odpovídá minimálně 80 % pokrytí dílčí potřeby energie na vytápění, uvedené v průkazu energetické náročnosti budovy.

V případě, že je v odběrném místě nainstalován elektrický akumulační spotřebič pro ohřev užitkové vody, platí pro tento spotřebič podmínky uplatnění sazby D 25d
."
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
petrfilipi



Založen: Sep 13, 2005
Příspěvky: 2647

PříspěvekZaslal: čt červen 06 2019, 21:56    Předmět: Citovat

Nazdar,

v příloze posílám svoji kalkulačku (po stažení změň příponu z TXT na XLSX) a tady je ve zkratce použití:
•Na této stránce klikni na symbol elektřiny, zvol distribuční uzemí a poté rok 2019.
•Stáhni si první ceník, který najdeš
•Pro (každou) kalkulačku budeš potřebovat vědět "domovní" údaje:
·Počet fází
·Hodnotu hlavního jističe před elektroměrem [A]
·Distribuční sazbu
·Spotřebu za období (rok, 1/2 roku, ...) ve vysokém (VT) a nízkém (NT) tarifu v MWh
•Dále potřebuješ znát poplatky za distribuci, tu najdeš v ceníku v sekci "DISTRIBUČNÍ ČÁST CENY". Tyto ceny jsou pro všechny distributory na daném území stejné.
•Dále musíš vědět ostatní poplatky, najdeš je v ceníku v sekci "OSTATNÍ POPLATKY"
•No a poslední položkou, kterou musíš znát, je platba za "silovou elektřinu", ta je v ceníku v sekci "OBCHODNÍ ČÁST CENY" To je jediná část ceny, která se u jednotlivých obchodníků na daném území mění.
•Když tyto ceny napíšeš do kolkulačky, vyjde Ti cena za danou spotřebu v daném období. To si zkopíruješ o pár buněk vedle a změníš např. sazbu, upravíš ceny podle ceníku a máš hned porovnání. Dá to práci, ale jinak výhodnost jednotlivých sazeb nezjistíš.

A jak tu někdo psal - změnit sazbu směrem k nižším číslům jde lehce (z D45 na D25), ale naopak jsou tam technické požadavky, které musíš splnit.

Výhodnost tarifu D45 oproti D25 bude záviset na tom, kolik elektřiny spotřebuješ. U D45 budeš platít 2,6 násobek měsíčního poplatku oproti D25D, ale zase jen 15% ceny za distribuci 1MWh ve vysokém tarifu.

Když už jsme u cen - zarazilo mě, že na jednotlivých územích jsou rozdílné ceny za distribuci (např. stálá měsíční platba bez DPH za jistič 3x16A je v sazbě D25d na území ČEZ distribuce 86Kč, u PRE distribuce je to 80Kč a u E.ON distribuce je to 81Kč). Zvláštní.

Petr



Kalkulačka EE – 2019.txt
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  Kalkulačka EE – 2019.txt
 Velikost:  14.66 kB
 Staženo:  113 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund