Ahoj, mám projekt, kde mám plno čidel. Některá jsou vyhřívaná a potřebují celkem 300mA. Odpor za studena 15ohm. Celý projekt dohromady potřebuje 550mA. Mám měnič, který dává na výstup 5V/1A. Jenže jemu se nelíbí proudová špička po zapnutí celého zařízení a vypne se. Mám vyzkoušeno, že když zapojím čidla se zpožděním, tak je to v pohodě.
Jenže jak docílit toho, aby se vyhřívání spustilo s měkčím náběhem?
Potřebuju dostat napětí 5V s co nejmenším úbytkem na čidla.
Jestliže ,jak píšeš, je odpor čidel "zastudena" 15Ω a celkový odběr 550 mA,
tak buď je zdroj zmetek, nebo to vypnutí nedělá odběr čidel, ale kumulace
nějakých kondenzátorů v napájení zařízení , které se po zapnutí nabíjí .
Chceš-li to mít spolehlivé , tvůj zdroj zahoď a dej tam něco , co nevypíná, ale pouze omezuje proud ( obvykle spínané zdroje takto pracují, tj. omezují proud a nevypínají ) , nejlépe však něco s transformátorem , kde se
podobné problémy při výkonech W obvykle nevyskytují.
Poradne si to spocitej. Pises ze cidel mas plno a ze nektera berou 550mA, takze predpokladam ze tech vyhrivanych cidel tam mas vic a odber proudu mnohem vyssi nez tu 1A. Zpozdovanim nic nevyresis, i kdyby ti to ted fungovalo, za par mesicu prestane, jak pujdou kondiky ve zdroji do kopru apod. Dej tam patricne dimenzovany zdroj jak ti tu vsichni radi.
Když se jedná o Arduino, tak zapoj napájení čidel přes binární výstupy Arduina. Samozřejmě ještě přes malé tranzistory. A můžeš si pak ta čidla zapínat softwarově.
Pokud by ti zásadním způsobem vadily i miniúbytky na "zpožďovači" , doporučuji ti překontrolovat návrh systému propojení čidel , neboť ti
nedefinované úbytky budou vznikat na každém přípoji čidla a určitě budou
proměnné s teplotou ( a časem oxidací spojů) . Ale třeba je to ošetřeno programem , jak už to tak dnes bývá .
Založen: Jun 26, 2009 Příspěvky: 1304 Bydliště: Hlohovec (Sk)
Zaslal: ne říjen 13 2019, 20:20 Předmět:
1. neche sa mi hladat aky konkretne IO je v tomto menici co si dal ale vecsina ma soft start
2. pises ze problem je pri napajani z baterky - zvlada beterka živiť ten menič pocas startu?
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.