Zaslal: st listopad 26 2008, 14:08 Předmět: Vadné trafko jde to sehnat (foto)
Mám tady na opravu nabíječku pro aku vrtačky bosch zjistil jsem že je vadné trafko má odpálené primáry a jeden sekundár chci se zeptat jestli jde někde sehnat takové trafko nebo to je na vyhození?V PC zdrojích jsou podobné ale mnohem menší takže to by asi nevydrželo a ani nevím jaké tam bylo napětí.Děkuji za každou radu.
Zaslal: st listopad 26 2008, 14:25 Předmět:
No tak převíjení trafa to není nic pro mě,našel jsem nějakého českého distributora zdrojů astec ale to jsou kompletní zdroje-měniče ale samostatné trafko asi neseženu.
Je tam pár závitů, to převine i holka z 5. třídy, ale máš pravdu, je doba opravářů - výměnkářů modulů, které kompletujou ve stínu bambusovníku cvičený opice.
PCman to si robíš srandu merať vinutia spínaného trafáčiku ohmmetrom? Jedine merať indukčnosť, tam už čosi reálnejšie ukáže..ale podľa mňa je malá pravdepodobnosť že chyba bude v trafáčiku, vydržia ozaj veľa ináč o moc väčší ako zo 400W PC zdroja sa mi nezdá byť ja ked som takýto spínaný trafáčik poriadne preťažil, tak vinutia vydržali, odpálilo prívodnú nožičku ale presne ako píše crifodo, tých závitov je niekoľkonásobne menej ako u 50Hz trafáčika, takže previnúť to nie je problém..
Zaslal: st listopad 26 2008, 16:44 Předmět:
Hned na vstupu byla odpálená pojistka dál to šlo přes kondy na to trafko,Nabýječka je hodně silná trafko co mám v PC zdroji je poloviční ta nabýječka umí 7,2V-14,4-10A a 24V-8,5A.Myslím že i primár by měl ukázat na měřáku aspoň 2ohm ale mi ukazuje skrat.No nic když už jsem to trafko rozebral tak se na ten primár podívám.
Zaslal: st listopad 26 2008, 16:47 Předmět:
NO neviem predpokladam ze primar je aspon 0,5mm tj znesie 15A min tolko nedaju okolite sucuastky a myslim ze ked by aj ano tepelne ucinky by boli zjavne..... Skontroluj tranzistor, odpory atd...
Hned na vstupu byla odpálená pojistka dál to šlo přes kondy na to trafko,Nabýječka je hodně silná trafko co mám v PC zdroji je poloviční ta nabýječka umí 7,2V-14,4-10A a 24V-8,5A.Myslím že i primár by měl ukázat na měřáku aspoň 2ohm ale mi ukazuje skrat.No nic když už jsem to trafko rozebral tak se na ten primár podívám.
Tím spíš, že je to trafo na takové výkony, tak bude mít malý odpor vinutí. Primár 250W trafíčka v PC zdroji nemá ani 0,5 ohmu. Mám pocit, že tu někdo rozvrtal funkční trafo.
Přesně tak... jsi dobré trafo, gratuluji No aby to nebylo tak jednoduché tak takováhle trafa nejsou vinutá jen tak obyčejným lakovaným drátem.... musíte mít drát s odpovídající izolací...tj. takový který snese velké mezizávitové napětí typické pro spínané zdroje.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2, 3Další
Strana 1 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.