Zaslal: čt únor 23 2023, 13:12 Předmět: Zapojení motoru stěrače na chytrý ovladač venkovní rolety
Zdravím,.
Na úvod prozradím že jsem amatér a mám jen málo zkušeností s bastlenim
Jak je patrné z předmětu rád bych věděl zda a jak je možné zapojit motor stěračů ( asi nejlépe 24V ) na chytrý ovladač venkovní rolety.
Potřebuji motorek ovládat v obou směrech a pouze po určitou dobu chodu abych nemusel řešit koncové vypínače.
Představu ovládání bych měl asi tuto
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33717 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: čt únor 23 2023, 13:22 Předmět:
Motorek ze stěračů je na tohle z principu nevhodnej, protože kejvání tam-zpět se nevytváří reverzním chodem, ale klikovým převodem na táhla. Navíc má i natočený kartáče mimo "nulovou polohu", takže se dá provozovat s různě vysokýma otáčkama jenom přepnutím kartáčů i bez změny napájecího napětí. Na rolety/žaluzie potřebuješ reverzovatelnej motorek nejlíp se samosvornou převodovkou, tzn. třeba se šnekovým převodem. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Zaslal: čt únor 23 2023, 14:40 Předmět:
Já jsem neřek ani nenapsal, že by se neuměl točit obráceně!
Ale jeho konstrukce je učuněná tak, že při obráceným směru otáčení než na kterej je vyrobenej se v něm velice rychle vydrbou ložiska a ty budeš moct kupovat novej motórek za litr-dva, protože se ti to rafne ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Dá sa to, ale len s časovaním sa do správnej polohy nestrafíš. Rýchlosť a teda potrebný čas bude závisieť od hmotnosti, ktorú bude motorček zdvíhať a potom od trenia, ktore sa bude časom meniť. Môžeš však využiť spínač, ktorý je na motorčeku a počítať otáčky. Koncový spínač bude jednoduchší.
S tou hmotnosti atd. je to zajímavá myšlenka 👍.Na motorku ale žádný spínač není pokud vím..
A koncaky si bez schéma netroufnu zapojit,nikdy jsem to nedělal
Motorek ze stěračů je na tohle z principu nevhodnej, protože kejvání tam-zpět se nevytváří reverzním chodem, ale klikovým převodem na táhla....
Kdysi jsem někde diskutoval a tohle jsem tam psal. Ale prý existují i motorky ke stěračům co fungují obousměrně.
Napadlo mne, jestli by se k podobným účelům nedaly použít motorky ke stahování oken do aut.
Ale hlavně by nebylo od věci uvážit, jestli si tazatel co má jen málo zkušeností s bastlením chce spíš zabastlit nebo spíš mít fungující ovládání venkovní rolety. Nenabízejí něco takového profesionální firmy? _________________ Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
...A žádné ovládání rolety nestavim nebo co to meleš!???
Pardon, špatně jsem pochopil tvůj dotaz:
JenAmater napsal(a):
...Potřebuji motorek ovládat v obou směrech a pouze po určitou dobu chodu abych nemusel řešit koncové vypínače...
Před důchodem jsem pracoval v konstrukci servomotorů tady
https://www.zpa-pecky.cz/
a chtěl jsem nabídnout své zkušenosti. _________________ Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Zaslal: čt únor 23 2023, 19:56 Předmět:
Aneb další pitomec, co se neumí ani zeptat a štětí se jak postřelenej kňour na doplňující otázky ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Ten odkazovaný motor je na 12V. Když má být zdroj 24V tak by měl být i motor pro 24V.
JenAmater napsal(a):
Jak by vypadalo schéma s koncovými spínači?
Viz přiložený obrázek. Motor, dva koncáky (pro jeden a druhý směr) třeba tyto, třípolohový přepínač (jeden směr, stop, druhý směr) třeba tento a dvě diody třeba tyto.
motor_koncaky_prepinac.png
Komentář:
Velikost:
29.17 kB
Zobrazeno:
94 krát
Naposledy upravil Valdano dne čt únor 23 2023, 21:31, celkově upraveno 2 krát.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.