Zaslal: út listopad 22 2016, 20:55 Předmět: Přepínač
Ahoj, mohl by mi prosím někdo poradit, jak udělat přepínač pro dva 12V vstupy v závislosti na 5V vstupu? Těch 12V spíná relé a těch 5V by mělo vybrat ze kterého vstupu. Děkuju.
Zaslal: út listopad 22 2016, 21:49 Předmět:
Všechno jde, jen jsi neuvedl, jestli požaduješ izolaci 5V od 12V, původce signálu na vstupech, jestli preferuješ tranzistoriádu, nebo sneseš jeden IO aj. _________________ Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
izolaci? nevím, co přesně si pod tím mám představit
a už vůbec nevím, jaké jsou možnosti, ve výsledku mi jde o co nejspolehlivější řešení, ale relé mi přijde drahý
poraďte mi prosím podle sebe nejvhodnější řešení, já snesu všechno
abych vás uvedl do problému, mám původní kabel, který spíná relé, jenže chci k tomu spínání přidat nějakou logiku(bohužel asi nemám jinou možnost jak to udělat), takže jsem si vymyslel, že kabel "přestřihnu" a pokud nebudu mít 5V pro napájení toho obvodu, tak to relé bude spínané starým způsobem tj. v té chvíli nebude "přestřihlé", ale pokud ano tj bude 5V, někde v obvodu se nějak přeruší a bude ho spínat 12V řízených tou mojí logikou.
Zaslal: út listopad 22 2016, 22:25 Předmět:
Já to furt nechápu
Asi bych měl jít spat... _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zaslal: út listopad 22 2016, 22:30 Předmět:
Počkej, to jako že když je 12V, tak spínat pomocí tohoto napětí, ale taky pokud možno spínat i těmi pěti volty? Nebo co je ten "přepínač", do kterého vede dvakrát 12V i 5V?
Ne, už jsem to asi rozklíčoval. _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Naposledy upravil Michal22 dne út listopad 22 2016, 22:32, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: út listopad 22 2016, 22:42 Předmět:
Nevíme jaký proud tam má téct, ale takové normální relé stojí do 30Kč:
5VDC 12VDC
Výhodou je vysoká spolehlivost, možnost jednoduchého galvanického oddělení, robustnost atd.
Nevýhodou je snad jen velikost _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
Ja spis nechapu, jakej to bude mit celkovej efekt, kdyz 5V rele cvakne, to 12V rele tu zmenu skoro nepociti (dle rychlosti preklopeni kontaktu) a zustane stale seple...
Naposledy upravil Cowley dne út listopad 22 2016, 22:47, celkově upraveno 1 krát.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.