Zaslal: čt únor 26 2026, 7:57 Předmět: Mosfet N - zapojení back to back
Ahoj, chtěl jsem ve svých bastlech nahradit relé N mosfety zapojených back to back spojené source.
Ať chci spínat + nebo - , nedaří se mi vymyslet, jak nad spojené source dostat ovládací úroveň.
Našel jsem nějaké těžko dostupné drivery s nábojovou pumpou, o jejich pidi pouzdře nemluvě ...
Nějaká nápad, jak to řešit jinak?
Dík
Záleží na tom jaké máš napájecí napětí a jak rychle potřebuješ spínat.
Pro nenáročné stačí úplně obyčejná nábojová pumpa nebo zdvojovač.
Nebo spínej mínus pól a tam nepotřebuješ vůbec žádnou specialitu.
Zaslal: čt únor 26 2026, 9:27 Předmět:
HF_Tech napsal(a):
Ahoj, teď řeším jak na 24VDC nahradit relé.
Pořád si nedokážu přestavit, jak nad spojené source udělat pevně plavající napětí. Plus pól muže měnit napětí (třeba aku).
I když budu spínat mínus pól, jak oddělím spojené source od zbytku země?
Ahoj, teď řeším jak na 24VDC nahradit relé.
Pořád si nedokážu přestavit, jak nad spojené source udělat pevně plavající napětí. Plus pól muže měnit napětí (třeba aku).
I když budu spínat mínus pól, jak oddělím spojené source od zbytku země?
Třeba proudovovým zdrojem pereš z "vysokého" napětí 0,1mA do Gate a zenerkou ořízneš, co je přes.
Další řešení je třeba primitivní budič - z procesoru pustíš obdélník do dvou hradel. Na výstupu hradel máš oddělovací kondíky a za nimi násobič napětí s diodami a napětí na konci píchneš přímo na gate.
Většině rozumných mosfetů stačí Ugs 5 až 10V na plné otevření.
První věc, co potřebuješ udělat je naučit se základy jak funguje MOSFET. Pak můžeš stavět dál.
S tím jsem problém neměl. Pozor ale, že napětí klesá s teplotou, jestli to bude někde kde je fakt horko.
EDIt: Proč se mi tu objevil stejný příspěvek 2x?
Duplicitní příspěvek smazán. jimirek
Naposledy upravil feliz_navidad dne čt únor 26 2026, 12:20, celkově upraveno 1 krát.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.