Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Kotúčové MGF- Konštrukcia B135 a zaujimavosti z kot. MGF
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 12, 13, 14

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: po červen 16 2025, 21:08    Předmět: Citovat

Oprava indexu
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
danhard

PříspěvekZaslal: po červen 23 2025, 17:01    Předmět: Citovat

Tak mám dva nové úlovky, Akai GX230D a Revox A77 MKIII 1/2 stopý s Dolby.

Toho Akaie jsem chtěl, protože má reverz, na blbnutí mi stačí 18cm cívky a nepotřebuju nahrávat oběma směry.
Reverz má vyřešený dvěma hlavami, na rozdíl od GX280, která s hlavou šoupe.
To se mi moc nelíbí.
Mohl jsem taky mít GX365, ale to byl ďábelskej stroj, ten snad šoupal na výšku se všema hlavama Very Happy

Taky jsem mohl vzít GX265, ale ta už stála přes 300€

Tuším, že tu A77 budu předělávat na 1/4 stopy, buď s Tesla, nebo s Akai GX.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: út červen 24 2025, 19:47    Předmět: Citovat

Ty GX hlavy jsou lepší na snímání starých děravých pásků a pásků se zadřeným prachem, nejlíp předem vyčištěných. Přičítám to právě konstrukci hlav GX, možná je to blbost, ale fakt je, že podle ucha je tam ale těch děr slyšitelně méně, než při přehrávání na B4 nebo B73. Řekl bych, že proti ANP935 i ANP938 snesou GX hlavy oddálení vrstvy od štěrbiny o nějaký ten mikrometr navíc při menší ztrátě výšek.
Mít tehdy (tuším 1993 - 1994), když jsem jeden starý Emgeton přepisoval na kazetu, možnost zaznamenat někde na volné místo na pásku kmitočet kolem 6 kHz, pak to nasamplovat třeba do Audacity a prohlédnout stejných pár milisekund průběhu, asi bych měl lepší možnost srovnání. Poslechově z tesláckých strojů signál v těch dírách totiž prakticky vymizel, zatímco z Akai GX620 drop-outy na stejných místech tolik nerušily. Tak jsem to přepisoval z něj. Bohužel tato příležitost se už neopakovala, majitel ho prodával, ale jeho představa o ceně vysoko překračovala tu moji, protože on viděl kartáčovaný hliník vpředu, já viděl střeva. Možná ho dodnes neprodal, jen nevím, kde ho hledat.
Samozřejmě se hlavám hrubý povrch pásku nelíbí, ale jedno přehrání nějakých rodinných záznamů (a je jedno, jestli je přepisuješ na jiný magnetofon, nebo do digitálu, stojí-li za záchranu) přežijí.
AdamVarga

PříspěvekZaslal: st červen 25 2025, 9:14    Předmět: Citovat

danhard napsal(a):
Revox A77 MKIII 1/2 stopý s Dolby.
Tuším, že tu A77 budu předělávat na 1/4 stopy, buď s Tesla, nebo s Akai GX.

a máš ho vo variante 38.1cm/s? Ak hej tak ti viem dodať za výmenu motor z 19,05cm/s. Pólstopé hlavy už mám a keby si k tomu došiel možno tak pár mesiacov skôr tak by si mal aj štvrťstopé hlavy origo.

Na tom revoxe vymieňať hlavy za "nie revox" je tragický koniec toho magiča. Pokiaľ teda niesu vyjazdené do smrti.

Z môjho uhla pohľadu nič lepšie ako STUDER hlavy neexistovalo a REVOX priniesol štúdiovú kvalitu do obyvačky každému smrteľníkovy na západe. (dodal by som aj otari akurát oni komerčné prístroje pre širokú verejnosť podľa mojich vedomostí nevyrábali iba na štúdiové účely)

Dropouty pásky sú moderným materiálom zanedbatelnou minulosťou a teda naj rušivejším javom magnetického záznamu bude práve basová charakteristika ktorá je katastrofálne rozkvílená na skoro každej inej ako REVOX/STUDER hlave. Proste to hralo vlastnú hru hrubej sily a vzinkly gigantické hlavy s obrovitánskymi pólovými nástavcami vďaka ktorým aj 38.1cm/s malo zanedbateľne (1dB+/- keď som to kontroloval na A7MK2 pod 150Hz) nízky tento rušivý jav. No a samozrejme pri 38,1cm/s ťa už akosi dropouty moc neserú Very Happy

V prípade prepisu fakt historických záznamov...no tak to fakt netuším na to asi naozaj tie GX hlavy sú naj ideálnejšie. Pokiaľ nepotrebuje záznam vyslovene hudobnú kvalitu a je pomalý (9 / 4cm/s nedajbože 2) tak asi to bude cesta najmenšieho odporu... (Žeby to chcelo skúsiť opriet kazetovú pólstopú hlavu o 1/4palc pásku? Ale ako....hmm)
AdamVarga

PříspěvekZaslal: st červen 25 2025, 9:44    Předmět: Citovat

danhard napsal(a):
Mám na Revox A77 hlavy ojeté asi jako je na začátku vlákna.
Jak se to projevovalo na vlastnostech ?
Má smysl relapping ?

V podstate nijak. Pokiaľ obrúsená plocha nieje väčšia ako bočné výrezy na hlave relaping si fakt nevyžaduje. A keď už to presiahne medze dĺžky tých zárezov tak už by som volil kúpu nových hláv. Nikto to moc nelapuje. a ručne, no sice sa to nejak cigánsky dá ale geometriu nedodržíš ani keď sa posereš....Každopádne je tam ešte dosť materiálu na bohaté občasné počúvanie než vznikne problém.
danhard

PříspěvekZaslal: st červen 25 2025, 19:22    Předmět: Citovat

Nový hlavy stojej jako ten jetej magnetofon Very Happy
VASEK_W

PříspěvekZaslal: st červen 25 2025, 22:22    Předmět: Citovat

Vašku, kdo má na opici, musí mít i na banány pro ni Wink
Ale my už Tě tu známe, tak tu nehraj "divadélko" Laughing
Sranda musí být, i kdyby na chleba nebylo!

Vašek
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: čt červen 26 2025, 7:25    Předmět: Citovat

Adame, je to tak. Ty moderní pásky jsou zhruba stejně málo děravé pro Teslu, jako pro Akai.
Ovšem já jsem psal o starých páskách, skladovaných někde v depozitáři muzea lidmi, kteří možná vědí mnohé o historii, ale manipulace s technikou je stresuje.
Do těch pásků je navíc zadřený a zaválcovaný prach, jak se v průběhu let občas někdo pokusil pořídit kopii na modernější médium (které za pár roků taky nebylo, na čem přehrát). Samozřejmě, aniž by se obtěžoval předprvním zavedením pásek vyčistit (aspoň v igeliťáku opakovaně odsát vysavačem), po protažení páskovou dráhou už toho ten vysavač moc nezachrání.
Když je ten pásek natočený devítkou čtvrtstopě, je rozdíl v dropoutech mezi hlavami GX a ANP.. slyšet opravdu markantně
danhard

PříspěvekZaslal: čt červen 26 2025, 10:37    Předmět: Citovat

U mojí půlstopé A77 vypadají hlavy takto, je to mizerná fotka, ale aspoň něco.
Uvidím až dorazí ke mě, zatím ji mám v Německu.
Je mi tam podezřelý spodní okraj snímací hlavy.
Koupil jsem to, protože mě zajímalo, jak funguje Dolby, které to má.
danhard

PříspěvekZaslal: ne červen 29 2025, 23:51    Předmět: Citovat

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 12, 13, 14
Strana 14 z 14

Přejdi na: