Zaslal: so leden 21 2023, 17:43 Předmět: Plynový sporák Mora 154D.12 SN 186450 oprava Stop Gas
Zdravím, rád bych se dozvěděl jak je řešena funkce Stop Gas u toho sporáku. Jedna plotýnka nedrží plyn a druhá blbne trochu míň ale taky na prd. Rád bych to nějak zprovoznil. Nevíte prosím někdo jak je to u toho sporáku řešen Stop Gas a zda to lze opravit? Děkuji a přeji hezký večer
Ahoj. Na plotýnkách by měly být termočlánky. Jakmile zapálíš oheň, termočlánek je ohříván a dodává elektrický proud do elektromagnetu, který drží otevřený přívod plynu - v podstatě je to stejný, jako u karmy.
Tento systém nevyžaduje napájení ze sítě, protože elektrický proud vzniká spádem teploty mezi špičkou a závitem termočlánku. procházející proud drží kotvu na magnetu a tím může procházet plyn. Jakmile je plamen uhašen, termočlánek přestane generovat proud a kotva odpadne a plyn tak vypne.
Pokud Ti nějaký magnet nedrží, můžeš mít propálený termočlánek vadnýho magnetu (jde poznat okometricky), nebo je na dosedací ploše magnetu bordel.
Teda provedení u sporáku jsem neviděl, ale tady u plynovýho kotle jsem se s tím jednu dobu jebal dost často - honil jsem miliohmy.
Termočlánek je (nejspíš) mosazná trubička se závitem, kterou prochází nějaký železný drát (magnet na drátu zůstával) a na konci je to spolu svařený - drát je po celé cestě izolovaný a zakončený ploškou, která plní funkci kontaktu z vinutím magnetu. Druhý pól je kostra. Sebemenší přechoďák způsobí nefunkčnost.
Zaslal: po leden 23 2023, 12:20 Předmět:
Doma máme plynovou desku Mora, v záruce byla reklamace protože to nechtělo pustit plyn, servisák říkal že to dělají z tenkého plechu, tak se to po dotažení zkroutí a zlobí.. Rozebral, myslím tam dal nějaké podložky a ok. _________________ Co mne nezabije, to mne posílí ...
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.