Zaslal: so duben 03 2021, 10:54 Předmět:
Sendyx napsal(a):
Dederoni (RFT) vyráběli LTS006, není to náhodou zároveň izolační trafo? LSS010 a 020 jsou jenom autotrafa, pokud se nepletu.
Jj - jenže na rozdíl od toho oddělovacího a zároveň regulačního trafa Grundig (anebo toho petulova) jsou v těch DDR trafa dvě - regulační autotrafo + odděl. trafo.
Pohled do podobného-slabšího Trennstelltrafa LTS 002:
_________________ Honza - kokúň
Zaslal: so duben 03 2021, 10:59 Předmět:
To je ono!
Ještě za toho předchozího bolševika, jsem se pokoušel tohle nejmenší ESS-ko sehnat, je to myslím ESS102, nepovedlo se. Nejmenší k sehnání asi v r. 1984 bylo ESS110, desetiampérová kráva, dost problematicky provedená.
Místní odbordelníci přes silnoprd by mohli vysvětlit, jak to, že v tehdejší době, doslova sešněrované přísnými normami a přísnými předpisy, nemá z principu funkce oddělovací trafo, na výstupu zemnicí kolík!
V jiným vlákně bylo totiž tvrzeno, že i když si dáte do izolační kastle oddělovací trafo 230/230V, zkoušené na 4kV jako bezpečnostně-oddělovací, které má vinutí oddělený i prostorově - tak jeho výstup zemnicí kolík mít musí! Proč?
Zaslal: so duben 03 2021, 13:19 Předmět:
Při náhodném spojení jednoho z pracovních vodičů s uzemněnou neživou částí chráněného zařízení by vzniklo napětí proti zemi. Tedy degradace ochranného opatření, jako by tam trafo nebylo.
Ochranné oddělovací trafo pro jeden spotřebič nesmí mít kolík připojen, někdy se vůbec neosazuje.
Ochranné trafo, případně rozvod s více zásuvkami nesmí mít kolíky spojené s ochranným vodičem PE, ale musí být vzájemně propojené - slouží jako ochrana pospojováním (u spotřebičů třídy I).
Jiná situace je v rozvodech sítí IT - neživé části jsou vždy uzemněny (společně, skupinově nebo samostatně).
Zaslal: so duben 03 2021, 15:09 Předmět:
sinclair napsal(a):
Ještě za toho předchozího bolševika, jsem se pokoušel tohle nejmenší ESS-ko sehnat, je to myslím ESS102, nepovedlo se. ...
Já jsem sehnal (když jsem začal se servisováním, jako OSVČ) reg., oddělovací trafo přes nějakou inzerci. Byl to výrobek Te Pardubice - vyrobený pro jejich výr. potřeby. Má to i jejich štítek - bylo jich vyrobeno asi jen pár ks.
Kdybych tušil, že sháníš ESS102, tak jsem ti ho mohl poskytnout. Měl jsem ho nachystáno (i s oddělovákem 220/220V-300W - Svit Gottwaldov), že si ho vyrobím.
Když se naskytla ta možnost koupě, tak už k tomu nedošlo. A je to tak cca 5let, co jsem obojí přenechal jimirkovi - stavil se u mně pro ně, když se vracel z Vídně do Ostravy. _________________ Honza - kokúň
Zaslal: so duben 03 2021, 16:11 Předmět:
Mě spíše zajímá ten sběrač sekundáru. To je nějaký uhlík? Nebo rolna, co jezdí po závitech? A nespojí někdy jeden závit nakrátko, když zastaví v mezeře? _________________ ..to bude jen ňákej odpůrek
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 33714 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: pá červenec 29 2022, 14:10 Předmět:
Ferdislave, obávám se, že to tvoje "tohle" je jenom regltrafo, bez galvanickýho oddělení. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Pokud jsem pochopil, tak nechat PE přívodního vodiče připojené jen na kryt zařízení a předřadit proudový chránič. A výstupní zásuvku doporučují používat jen jednu. A výstup jistit vhodnou pojistkou.
Je to tak?
Naposledy upravil Nagant dne pá červenec 29 2022, 14:44, celkově upraveno 1 krát.
Zaslal: pá červenec 29 2022, 14:42 Předmět:
Podle tehdy platné normy TGL jde o "izolační transformátor," zařízení jako celek odpovídá třídě I. Současným požadavkům na ochranné oddělení nevyhovuje. Schéma na obrázku: a) - původní zapojení, b) - návrh úpravy.
Zaslal: pá červenec 29 2022, 14:45 Předmět:
Tak to by odpovídalo jak to chci, mě stačí jedna zásuvka a PE v zásuvce se od kastle odpojí
Pojistka sekundáru je instalovaná na panelu přístroje od výroby, primár ji nemá..
Zaslal: pá červenec 29 2022, 15:22 Předmět:
Jak zmiňuje článek na odkazu, ani úprava nezaručuje splnění všech současných požadavků. Správně by se měly ověřit další vlastnosti, jako konstruční uspořádání, izolační vzdálenosti, test 4 kV apod.
Pro osobní potřebu bych tam klidně nechal zásuvky obě, v tom případě ochranné kolíky vzájemně propojeny, izolovaně od PE.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3Další
Strana 2 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.