Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Meteostanice
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 28415
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: út září 24 2019, 17:22    Předmět: Citovat

Ak to vysiela kazdu minutu, aka moze byt za ten cas odchylka? Dalsie zobudenie naplanujem podla toho, kolko to naposledy skutocne trvalo, minus nejaka tolerancia.

Rozdiel 1 cidlo vs. 5 cidiel je len v tom, ze dalsie zobudenie planujem na minimum z casov buduceho (ocakavaneho) vysielania vsetkych cidiel.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25764
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: út září 24 2019, 17:27    Předmět: Citovat

No, to právě dobře funguje na krystalu, ale ten žere proud, RC jsou sice daleko úspornější, ale ta chyba časování (teplota, baterka) je řádově 10% a víc. U pěti čidel je to už poznat.
_________________
Pokud mě chcete oslovit, klidně použijte jméno Zdeněk.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 8327
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: út září 24 2019, 17:45    Předmět: Citovat

Mnou rozebraný čidla měly v sobě krystal, sice hodinkovej, ale byl tam. Jak jsem psal - je možný, že v "protokolu" je zakódován následující čas vysílání. Jinak pojem "kanál" je zavádějící - u většiny levnejch meteostanic není ani vysílač, ani přijímač přeladitelný jinak, než šroubovákem. A to u většiny čidel i stanic šly měnit "kanály" - Podle mě je to jen trochu jiný protokol. předpokládejme, že tři čidla jsou tři na sobě absolutně nezávislé systémy, který vysílají v pořadí, v kterém do nich byla vložena baterie, nebo sepnutý mód "párování" - což je okamžitá relace po stisku tlačítka.
mód párování u vnitřní jednotky je několikatiminutový chod přijímacího modulu a tím čekání na signál.
Jak jsem psal - superreaktor, neboli superreakční přijímač (lze najít na netu) není laděný (rozuměj to, že je stále od výroby, nebo "vrtalem" uživatelem nastaven na tu samou frekvenci), takže přijme relace všech tří čidel a to v pořadí, v jakým se ozvala. Pokud se ozvou přesně po sobě, tak základna pouští 3X častěji přijímač (jde o baterie, proto přijímač není v činnosti stále) - kdo má "skener", může si naladit 433MHz, dát AM a čekat s anténou přímo u staničky - pár vteřin před signálem se ozve šum, který značí činnost superreakce. Šum ještě chvíli trvá a pak ustane. Bylo by spíš zajímavý zkusit napárovat víc stanic stejnýho typu na jedno a to samý čidlo (s nima kompatibilní) - podle mě to musí fungovat, pokud jsou všechny stanice v dosahu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 28415
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: út září 24 2019, 17:52    Předmět: Citovat

Presne tak, frekvencia je pevna a cislo kanala je len par bitov vo vysielanej sprave.

Jedno cislo moze prijimat viac stanic. Mam stanicu a cidlo nie (je z kontajnera) a obcas sa mi tam objavi teplota od nejakeho suseda.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25764
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: út září 24 2019, 18:27    Předmět: Citovat

Já právě dělám s obvodem, co jednak umí přesně "kanály" 100kHz od sebe v pásmu 433MHZ (PLL atd.), jednak má krystal pro přesnou frekvenci (která je v praxi ujetá jak prase), ale i RC pro sleep mode s minimálním příkonem, t.j asi 30uA. Ale pořád to asi žere víc, než tyhle hračky, nebo to ujíždí, co se týká synchronizace.

Tak sbírám moudra... Very Happy

_________________
Pokud mě chcete oslovit, klidně použijte jméno Zdeněk.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 8327
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: út září 24 2019, 18:39    Předmět: Citovat

Teď mi tu běží jedna na 686MHz a nejsem schopen nijak zachytit "relaci" čidla. To čidlo vysílá jednou za 2 vteřiny, ale jen takový "lupnutí", který se dá poplést s rušením od vypnutí vypínače. RTL-SDR na to vůbec nereaguje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25764
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: út září 24 2019, 18:43    Předmět: Citovat

Nevím, jestli 686(?), ale to moje NRF odvysílá paket za 4ms.
_________________
Pokud mě chcete oslovit, klidně použijte jméno Zdeněk.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 8327
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: út září 24 2019, 18:46    Předmět: Citovat

Teda pardon, 868MHz. Je to meteostanice - nebo jak se to dá nazvat "WS-9160IT"
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25764
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: út září 24 2019, 18:49    Předmět: Citovat

V těch cca 4ms je 32bit adresa, 16B(32B) dat a 16bit CRC. Pěkná hračka. To ty SDR asi nebudou umět.
_________________
Pokud mě chcete oslovit, klidně použijte jméno Zdeněk.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 8327
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: út září 24 2019, 18:54    Předmět: Citovat

SDR je na to asi pomalý. Dá se to zachytit pouze scannerem (Icom IC-R6), nebo jako forma měnícího se elektrického pole okolo vnitřní jednotky pomocí "Kurth Probe", což je zkoušečka ze soupravy na trasování vedení - Na displej od tabletu reaguje už na půl metru.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25764
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: út září 24 2019, 19:00    Předmět: Citovat

NRF9E5 je toto
_________________
Pokud mě chcete oslovit, klidně použijte jméno Zdeněk.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 8327
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: út září 24 2019, 19:07    Předmět: Citovat

Aha - to je už pro mě vyšší dívčí. Kdoví, co je v tý hračce, co mi tu visí na zdi. Detailněji to prozkoumám, až tomu dojdou baterie. Počítám, že třetí zimu už nepřežijou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
RayeR



Založen: Aug 02, 2009
Příspěvky: 767
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: čt září 17 2020, 17:00    Předmět: Citovat

Sehnal sem na hrani par vyrazenych meteostanic a zaujal me ten programek rtl_433. Nema nekdo podrobnejsi popis presnych frekvenci, kde to obvykle vysila? Pojem pasmo 868MHz je ponekud siroky. Pokud sem to spravne pochopil, tak rtl_433 hleda vsechny stanice, ktere vysilaji na zadane f +/-fs/2, takze kdyz zadam 868MHz a fs=1MHz, tak by to melo proskenovat 867.5-868.5MHz? Zkousel sem to na jedne stanici, kterou sem dal kolegovi a identifikovalo ji to jako:

Tuned to 868.000MHz.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
model : Fineoffset-WH65B ID : 0
Battery : 1 Wind direction: 45 Wind speed: 0.0 m/s Gust speed: 0.0 m/s
Rainfall : 0.0 mm UV : 0 UVI : 0 Light : 46.0 lux
Integrity : CRC

Presnou f stanice to nevypisuje.
Pak tu mam dalsi stanici GARNI 2INT, kterou resim ve vlaknu vedle
https://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=1120083
a od ni se mi nedari zachytit nic (tez by mela jet 868MHz). Ale mozna ma v riti koncak nebo vysila nepodporovanym protokolem nebo na trochu jine frekvenci...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
RayeR



Založen: Aug 02, 2009
Příspěvky: 767
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: ne září 20 2020, 13:56    Předmět: Citovat

Tak sem tu stanici zkusil napred zachytit v HDSDR a skutecne sem na waterfallu zahledl kratke FSK bursty se stredni f: 868,289MHz / lo: 868,228MHz / hi: 868,349MHz



Pomoci debug parametru sem to zachytil i na rtl_433, ale protokolu nerozumi:

rtl_433.exe -f868000000 -s 1024k -G -D

Found 1 device(s)
trying device 0: Realtek, RTL2838UHIDIR, SN: 00000001
Found Elonics E4000 tuner
Using device 0: Terratec T Stick PLUS
Sample rate set to 1024000.
Bit detection level set to 0 (Auto).
Tuner gain set to Auto.
Reading samples in async mode...
Tuned to 868000000 Hz.

Unknown modulation 11 in protocol!
!stopbit
preamble 1 413 10241
RH ASK preamble not found
bitbuffer:: Number of rows: 1
[00] {1} 00 : 0
2020-09-20 03:10:43 philips_callback: wrong number of bits (1)
Preamble not found, exiting! bit_offset: 0
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Strana 5 z 5

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund