Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Meteostanice
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
salora



Založen: Aug 04, 2005
Příspěvky: 651
Bydliště: Krnov

PříspěvekZaslal: po září 23 2019, 9:21    Předmět: Citovat

jj sice nevím kterou druhou větu myslíš ale asi nejspíš do popelky že ?No trochu jiskry naděje mě dal kolega To:rnbv s tím jeho vyjádřením že si to venkovní čidlo zapíná po čas. intervalech ,ale mám to i kdyby to jelo rozhažené s tím C trimrem takže zkouším po kouskách otáčet a nechám to chvíli běžet ale zatím nedařba. Sad
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
salora



Založen: Aug 04, 2005
Příspěvky: 651
Bydliště: Krnov

PříspěvekZaslal: po září 23 2019, 9:33    Předmět: Citovat

alo jo dá se dadasco i bez kladiva či oscilu opravit pane aby ses nedivil Razz
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 28415
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po září 23 2019, 9:34    Předmět: Citovat

Myslim, ze Artaban001 tu niekde kedysi popisoval, ze by vysielanie a prijem mal ist overit a mozno aj nastavit pomocou sluchadiel.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
salora



Založen: Aug 04, 2005
Příspěvky: 651
Bydliště: Krnov

PříspěvekZaslal: po září 23 2019, 9:47    Předmět: Citovat

Ano to je to správné ořechové co jsem měl na mysli už jsem to tu chtěl zmínit ale byl jsi rychlejší ,podobně jak u zkoušky zda funguje D.O. co se dá ověřit rovněž zapnutím radia na středních vlnách a po sepnutí ovládače pokud funguje tak to v repráčku radi vrká Razz
No jinak bych chtěl ještě dodat že jsem si to ted natvrdo připojil a připájel baterku a měřákem a nemusel to držet jako osel a čekat co a kdy se bude něco dít no zjistil jsem že by čidlo jako takové mohlo fungovat aspo odběrově se tak chová po každých cca 10 sek. naběhne odběr cca 15 mA ale jen na krátko nicméně stanice to nebere takže možná jediná záludnost už jen v tom nastavení C trimru na těch 433 MHz.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 8158

PříspěvekZaslal: po září 23 2019, 10:08    Předmět: Citovat

Nebo taky muze byt dokundeny prijimac ve stanici, muzes mit v okoli nejakeho borca co zarusil cele pasmu bastlem ktery vysila nepretrzite nebo milion dalsich veci. Bez mereni budes jen tapat. Zkus tu stanici (prijimac) na chvili vypnout jestli se to nasledne nechyti nebo to vyzkousej v jine lokalite.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
salora



Založen: Aug 04, 2005
Příspěvky: 651
Bydliště: Krnov

PříspěvekZaslal: po září 23 2019, 10:28    Předmět: Citovat

JJ no rušení nepřichází v ůvahu jsem tu široko daleko na chatě sám ,vyzkoušeno to mám ještě nedávno tak že ano vytáhl jsem na chvilku baterii ze stavice a pak po vložení se to rozeběhlo myslím to ta venkovní teplota ,napřed jsem si myslel že zase slabá baterka sundám čidlo z poza střech ze severní strany a ejha barie ok tak jsem tápal zkoušel někdy to naběhlo ale postupem času v pokoji už ani neštěkla rozělal čidlo a tišták jakoby rozeřraná tak jsem ho opětovně prokovil cínem a co nešlo tak drátkem z toho jedna dírka /prokovená nebylo propojená měřil jsem šlusmetrem následně všechny a ty už byli ok ted to ale stejně nejede ještě mám podezření na C trimr zda je ještě po tom několikátem točení jedlý.
Ono se to poslední dobou chovalo už stejně zajímavě ale to přičítám spíše tomu odcházejícímu tištáku ,každou chvíli to totiž přestalo ukazovat venkovné teplotu a když jsem na to šel obvyklou vyzkoušenou fintou že jsem na krátko odpojil baterku a nově ji zapnul za venkovní teplota nejela ale šlo to dejme tomu cca půl dne a pak zase tma.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
weed_smoker



Založen: Dec 02, 2011
Příspěvky: 2866
Bydliště: Jaroměř

PříspěvekZaslal: po září 23 2019, 10:35    Předmět: Citovat

Mám tu od AURIOLu za 400 v Lidlu,venkovní čidlo vysílá občas,blikne na něm LEDka.Jsou v něm 2 AA články a v tý stanici 2 AAA na zálohu dat(nevím na co,když má DCF a to funguje).Má to pulzák 5V/2.5A a 2 nabíjecí USB A výstupy.Toj LCD není skutečně barevný,je to obyč a má jen barvenou fólii.
BTW. S tim posíláním z čidel jsem měl za to,že se jedná o duplex,u kterýho se stanice "zeptá" čidel a ty jí "odpovědí" datama.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 28415
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po září 23 2019, 10:46    Předmět: Citovat

Nie, cidlo ma len vysielac a stanica len prijimac.

Vysielac ma nejaky pevny casovac (napr. raz za minutu), kedy sa procesor zobudi, zmera teplotu, zapne vysielac, odosle a zase uspi.

Prijimac v stanici sa zapina tiez len na kratky cas (zapne sa kratko pred ocakavanym casom vysielania). Jedine pri hladani/parovani cidla je zapnuty stale - stanica sa vtedy nauci cas a interval vysielania cidla. Niektore stanice maju na LCD indikator prijimaca, tam pekne vidiet, ze sa snazi prijimat pravidelne aj ked stratila signal.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 8327
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: po září 23 2019, 10:59    Předmět: Citovat

Ahoj.
Co mi prošly rukama meteostanice, tak je tam jednosměrný přenos. vysílač ve venkovní jednotce je oscilátor, který je stabilizovaný nějakým krystalem (asi něco SAW). Oscilátor bývá s jedním tranzistorem. Spouští se tím, že se mu do báze pouští data. V případě, že se na bázi přivede stejnosměrný napětí, vysílá nosnou - pokud se posere procesor, čidlo stále vysílá ticho a zablokuje komunikaci v nejbližším okolí. TX modul bývá kolikrát externí destička připojena třema drátama (+;GND;DATA).
Přijímací modul v meteostanici je většinou jednoduchý superreakční přijímač (oscilátor, který je díky RC obvodu v emitoru periodicky přerušovanej). Přijímací modul je kolikrát externí modul, připojený čtyřma drátama (+;GND; DATA OUT; ENABLE). Za superreakčním přijímačem bývá filtr a klopný obvod, který od šumu odděluje data.
V případě napichnutí se za oddělovací zesilovač mezi supereakčním přijímačem a filtrem sluchátkem přes vazební kondenzátor o nízké kapacitě lze slyšet ostrý šum, jako na rozladěným FM tranzistoráku. Pokud zavysílá venkovní jednotka, je slyšet něco jako "kulometná palba" - pomocí ladícího jádra cívky (mosazný, nebo hliníkový červík v jádře), nebo ladícího kondenzátoru (moc často tam nebývá) lze naladit co nejlepší "příjem". Z výhodou lze použít osciloskop - Podle mě na tento způsob nastavování jsou tam jakýsi plošky na plošným spoji.
Přenos dat je takový, že vnitřní jednotka zapne příjem v okamžiku, kdy očekává přenos dat. To jestli je doba následující relace zakódovaná v předchozí, nebo je to pevně stanovený, to nevím. Ale často se mi u některých typů stávalo, že se komunikace "rozsypala" a musel jsem to ručně nahodit. Teď tu mám jakousi "Conráďáckou", fungující na 868MHz, data jsou vysílána každou 2 vteřinu a funguje to tu asi 2.5 Let z původníma baterkama.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
salora



Založen: Aug 04, 2005
Příspěvky: 651
Bydliště: Krnov

PříspěvekZaslal: po září 23 2019, 14:22    Předmět: Citovat

No takže mám vymalováno a můžu kupovad další meteo stanice ,jen mě tak okrajově napadlo zda by se dalo /pokud bych to od někoho sehnal pochopitelně/ jiný venkovné sensor a třeba i od jiného výrobce pokud by měl stejnou frekvenci jak ten můj vadný tz, 433 MHz ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 28415
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po září 23 2019, 15:13    Předmět: Citovat

Frekvencia nestaci, musi byt rovnaky format dat. Vid rtl_433, ktory ich vie viacero dekodovat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 8327
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: po září 23 2019, 15:47    Předmět: Citovat

Ta apka je pro windows?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
piCZus



Založen: Dec 05, 2018
Příspěvky: 402

PříspěvekZaslal: po září 23 2019, 16:20    Předmět: Citovat

Primárně je pro linux, ale existuje port pro windows https://github.com/winterrace/rtl_433_win . Ale jak funguje, toť otázka. Na obrázku je linuxový.


rtl433.png
 Komentář:
 Velikost:  74.18 kB
 Zobrazeno:  57 krát

rtl433.png


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 8327
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: po září 23 2019, 21:38    Předmět: Citovat

Jako tohle?


433.jpg
 Komentář:
 Velikost:  170.67 kB
 Zobrazeno:  55 krát

433.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Artaban001



Založen: Apr 01, 2004
Příspěvky: 8327
Bydliště: Pendrov

PříspěvekZaslal: po září 23 2019, 21:41    Předmět: Citovat

Aplikace je zde - stačí jen spustit (samozřejmě po rozbalení)


rtl_433.zip
 Komentář:

Stáhnout
 Soubor:  rtl_433.zip
 Velikost:  264.64 kB
 Staženo:  89 krát

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Strana 3 z 5

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund