Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jak snížit napětí na transformátoru
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
KarelEOS



Založen: Mar 01, 2009
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: ne březen 01 2009, 17:26    Předmět: Jak snížit napětí na transformátoru Citovat

Dobrý den,

prosím Vás o pomoc při řešení problému.
Mám EI transformátor 2x42V stejnosměrných. Potřebuji toto napětí snížit na 2x40V. Napadlo mě zapojit 2-3 výkonové diody na větev. Jenže obvod je takovýto, Transformátor a pak hned modul zesilovače s Můstkem a kondenzátory. Takže nevím jestli půjde mezi EI a modul zapojit diody.

1) Je možné zapojit na každou větev transformátoru do série 2-3 diody aby na nich byl úbytek napětí cca 2V a nevadilo to můstku který bude zapojen hned po diodách.
2) Jak tyto diody zapojit, nejlépe nějaký obrázek. + doporučený typ diod. Z transformátoru se bude odebírat max. 8A.

Děkuji za odpovědi.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jezevec
Hlavní moderátor


Založen: Jun 13, 2004
Příspěvky: 5148
Bydliště: Břeclavsko

PříspěvekZaslal: ne březen 01 2009, 17:56    Předmět: Citovat

Z trafa jde střídavý napětí, takže jestli tam máš 42V střídavých, po usměrnění tam bude cca 60V. Snese ti to ten zesilovač? Předpokládám že ne, takže budeš muset použít jiné trafo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Haty



Založen: Jan 04, 2009
Příspěvky: 86
Bydliště: Chrastava (u Liberce)

PříspěvekZaslal: ne březen 01 2009, 19:14    Předmět: Citovat

Nebo napětí stabilizovat
Haty
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
breta1



Založen: Sep 09, 2005
Příspěvky: 3416

PříspěvekZaslal: ne březen 01 2009, 19:19    Předmět: Citovat

Navinout dodatečně 2x2V a zapojit tak, aby se napětí odčítalo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mtajovsky



Založen: Sep 19, 2007
Příspěvky: 3734
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: ne březen 01 2009, 20:05    Předmět: Citovat

Co je to za stroj, že mu vadí zvýšení napětí o 5% ? Vždyť to je méně, než povolená odchylka v síti. Ovšem ty diody tam klidně můžete dát.

Co se týče typu, tak nějaký typ 10 - 20 A, napětí může být to nejmenší.
Jde spíš o to, jaká filtrační kapacita je tam použita a jak velké budou proudové nárazy při zapínání. Řídil bych se typem použitého můstku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
KarelEOS



Založen: Mar 01, 2009
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: ne březen 01 2009, 22:34    Předmět: Citovat

Napětí je tuším 2x31,5V střídavých. Stejnosměrných je to 2x42 a potřebuju snížit o 2volty. Právě že nechci to mít až nadoraz. Výrobce doporučuje maximálně 2x42voltů. Vím že kolega tento zesilovač provozuje na 2x41V a v pohodě. Proto se ptám jak snižit napětí aspoň o ty 2voltíky než koupím lepší trafo. Jde o LM3886. Mám i měření maximálního napětí pří 50hz do 8ohm při napájení 2x41V takže to vydrží.

Děkuji za nákres, takže chápu dobře že na každou větev. krom GND příjde 6 diod.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
breta1



Založen: Sep 09, 2005
Příspěvky: 3416

PříspěvekZaslal: ne březen 01 2009, 22:44    Předmět: Citovat

KarelEOS napsal(a):
Napětí je tuším 2x31,5V střídavých. Stejnosměrných je to 2x42 a potřebuju snížit o 2volty. Právě že nechci to mít až nadoraz. Výrobce doporučuje maximálně 2x42voltů. Vím že kolega tento zesilovač provozuje na 2x41V a v pohodě. Proto se ptám jak snižit napětí aspoň o ty 2voltíky než koupím lepší trafo. Jde o LM3886. Mám i měření maximálního napětí pří 50hz do 8ohm při napájení 2x41V takže to vydrží.

Děkuji za nákres, takže chápu dobře že na každou větev. krom GND příjde 6 diod.

Nechci se vnucovat, ale opravdu není možnost u toho trafa těch pár závitů natočit, není tam na to prostor?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Atlan



Založen: May 10, 2004
Příspěvky: 4518
Bydliště: Košice

PříspěvekZaslal: ne březen 01 2009, 22:45    Předmět: Citovat

hm tych 2*42 je maximum.... prec osa nedrzis osvecenych napajacich napati Smile co su uvedene v datasheete Smile ? tj 2*28V pre 4R a 2*35V pre 8R
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
KarelEOS



Založen: Mar 01, 2009
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: po březen 02 2009, 5:27    Předmět: Citovat

Odmotat bohužel nejde, ale máte pravdu seženu jiné trafo. Vím že tam píšou 2x35 do 8ohm ale zase znám modul který jede v pohodě několik let při 2x41 ale je to asi risk.
(Nebo spíš, v návodu na stavbu modulu bylo napsáno. Napětí na transformátoru nesmí přesahovat 2x29V, proto to snížení)

Díky za odpovědi a názory.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jasin



Založen: Feb 22, 2005
Příspěvky: 1443
Bydliště: Kunratice u Prahy

PříspěvekZaslal: po březen 02 2009, 10:50    Předmět: Citovat

Napětí můžeš snížit jednoduchým odečítačem s výkonovým tranzistorem, který zapojíš do série s plusem zdroje. Výstupní napětí bude Uvst - (Uz + Ube), neboli odečte se napětí zenery zvětšené o 0,7V. Jen se to musí zapojit až za usměrňovač. Pokud chceš srážet střídavé napětí, pak to musíš doplnit můstkovým usměrňovačem.


Snizovac.gif
 Komentář:
 Velikost:  1.5 kB
 Zobrazeno:  156 krát

Snizovac.gif



_________________
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
KarelEOS



Založen: Mar 01, 2009
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: po březen 02 2009, 15:17    Předmět: Citovat

Děkuji za nápad, ale tohle by bylo už dost složité (montovat něco mezi zdroj a zesilovač když je zdroj na desce) spíš bych mohl nějak snížit (regulovat) primarní napětí o pár voltíků dolů a tím bych i ušetřil trafo (něco ve stylu triaková regulace osvětlení, ale to asi zanese do napájení nějaký bordel a zesilovači to nebude dělat dobře). Ale tohle asi nebude jednoduché a koupím nové. Jen jsem chtěl zužitkovat staré trafo.

Naposledy upravil KarelEOS dne po březen 02 2009, 18:49, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
KarelEOS



Založen: Mar 01, 2009
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: po březen 02 2009, 18:48    Předmět: Citovat

Šlo by postavit něco takového ? S LM338 (stabilizátor 5A/40V) nakreslil jsem jednoduché schéma. Akorát si nejsem jistý jestli bude to LM s 5A stačit. Potřebuju z toho trafa tahat tak 150watt při cca 28V na větev střídavých.


stabilizace.PNG
 Komentář:
 Velikost:  38.83 kB
 Zobrazeno:  158 krát

stabilizace.PNG


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
breta1



Založen: Sep 09, 2005
Příspěvky: 3416

PříspěvekZaslal: po březen 02 2009, 20:11    Předmět: Citovat

Bude to fungovat jako dve obrovske zenerky. A chybi ti tam diody do IN, jinak to ty stabilizatory neprezijou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
KarelEOS



Založen: Mar 01, 2009
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: po březen 02 2009, 21:00    Předmět: Citovat

Aha díky, no tohle je schéma z datasheetu takže jsem to tak lehce jen upravil v malovaní. I když koukám že jeden stábl stojí 160kč Smile takže 2 stábly + bižu + deska no možná výjde levněji trafo. Ale asi spíš zkusím tohle. Možná bude i lepší aby zesilovač měl stabilizované napětí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
workhard



Založen: Jul 07, 2006
Příspěvky: 4327
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: po březen 02 2009, 21:41    Předmět: Citovat

KarelEOS napsal(a):
Možná bude i lepší aby zesilovač měl stabilizované napětí.


Tak zrovna tohle si nemyslím. Pořádný filtrační kond je nad všechnu stabilizaci.

_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund