Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

aktivní rozbočovač

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bezdrátová technika a technologie, VF technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
niko231



Založen: Jun 14, 2005
Příspěvky: 397

PříspěvekZaslal: st leden 12 2022, 10:04    Předmět: aktivní rozbočovač Citovat

pořídil jsem použitý rozbočovač na 6 výstupů, ale nejde mi z něj žádný signál. Nevím kde hledat chybu, pracovní body tranzistorů se jeví v pořádku, vyrušil jsem i Atenuátor a pořád nic. Vsup je ze širokopásmového síta se zesilovačem, zkoušen i útlumový článek 10dB na vstupu, pro případ silného signálu. Bez výsledku. Zkoušeno na různých výstupech.Nebo musí být pro správnou funkci obsazeny všechny? výstupní transformátory jsou kresleny odhadem.


DSCF5659.JPG
 Komentář:
 Velikost:  98.15 kB
 Zobrazeno:  40 krát

DSCF5659.JPG



DSCF5660.JPG
 Komentář:
 Velikost:  100.19 kB
 Zobrazeno:  82 krát

DSCF5660.JPG



DSCF5661.JPG
 Komentář:
 Velikost:  99.07 kB
 Zobrazeno:  130 krát

DSCF5661.JPG


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 3677
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: st leden 12 2022, 10:28    Předmět: Citovat

niko231 napsal(a):
Nebo musí být pro správnou funkci obsazeny všechny? m.
Ne, nemusí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
renda15



Založen: Nov 05, 2005
Příspěvky: 616
Bydliště: Liberec

PříspěvekZaslal: st leden 12 2022, 10:50    Předmět: Citovat

Ten pracovní bod prvního tranzistoru se mi nějak nelíbí. Koukni, jestli není nakopnutý, měl by k tomu vzhledem že je nejblíže vstupu i největší pravděpodobnost.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 17931
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st leden 12 2022, 10:58    Předmět: Citovat

niko231 napsal(a):
...Vsup je ze širokopásmového síta se zesilovačem, zkoušen i útlumový článek 10dB na vstupu, pro případ silného signálu...

Proč máš síto se zesilovačem?
Není ti to blbý, zničit signál zesilovačem v anténě a pak to dorazit útlumákem za ním? Teda, jestli ten zesilovač v anténě má ještě napájení, jinak je z něj izolátor...
Samozřejmě by bylo lepší, kdyby se ti tam poohlédl člověk s vybavením na vyhledání a změření signálu, když už to dvakrát zesiluješ. Jenže to může být i naopak:
častěji příčinou ztráty příjmu totiž není ani tak nedostatečná úroveň signálu, ale naopak přeřvaný zesilovač v anténě. A, když jeho výstupní signál zesílíš ještě jednou, musí to být hodně kvalitně a perfektně provedené, jinak se celá soustava někde rozkmitá, identifikace digitálního signálu nemožná (teda - signálu, i třeba netelevizního, je tak moc, že přijímač hlásí, že žádný signál nemá).
Vyhoď ze síta zesilovač a dej tam normální symetrizační člen. Na konci kabelu pak vyzkoušej aspoň ten nejsilnější ulovený signál, a teprve pak to připoj do aktivního rozbočovače.
Dělal jsem jich takto několik a všechny fungovaly na první zapnutí.
Často nebylo potřeba ani měřit.


Naposledy upravil Hill dne st leden 12 2022, 11:00, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
keemo



Založen: Sep 10, 2007
Příspěvky: 4699
Bydliště: Ostrava, Bratislava

PříspěvekZaslal: st leden 12 2022, 10:59    Předmět: Citovat

ten zes v antene jsi vyradil? nevim jestli je tenhle rozbocovac pruchozi pro napajeni ant zesilovacu... aby to nakonec nebylo tim ze nemas antenu pod napetim...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
niko231



Založen: Jun 14, 2005
Příspěvky: 397

PříspěvekZaslal: st leden 12 2022, 12:56    Předmět: Citovat

Bylo zkoušeno v přízemí u TV, abych nemusel v zimě na půdu k anténě, Síto je napájeno trvale, signál do TV oddělen kondenzátorem. Tento aktivní rozbočovač má své napájení 12V z adaptéru a není jím napájená anténa vstup oddělen kondenzátorem. Možná bude vadný ten první BFG67, Zkusím napojit vstup z antény na bázi 2 tranzistoru.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 17931
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st leden 12 2022, 13:43    Předmět: Citovat

Než se budeš hrabat v tom aktivním rozbočovači: bez něj, tedy na samotnou anténu, to hraje?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 26022
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: st leden 12 2022, 17:03    Předmět: Citovat

To je taková hezká plácanice. Mimochodem ty odpory použitý u odbočovačů šly dřív používat tak do 200Mhz. Jak je to dnes, to nevím, ale asi to lepší nebude.

Ani bych se nedivil, kdyby to kmitalo.

A vážně je tam na výstupu proti zemi 2N2, nebo neumím číst a je to p? A ty 3 horní F-konektory vedou kam?

_________________
Pokud mě chcete oslovit, klidně použijte jméno Zdeněk.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
scorpions-cz



Založen: Mar 19, 2011
Příspěvky: 1551
Bydliště: Jižní Čechy Dačicko

PříspěvekZaslal: st leden 12 2022, 17:42    Předmět: Citovat

Osobně jsem výrobkům IVO za celou svou praxi nikdy nepřišel na chuť.
Pokud potřebuju něco zesílit a zároveň rozbočit používám toto:
https://www.antena.cz/terra-hs017-linkovy-zesilovac-20db-100db-v-reg-v-u-4-vystupy-p5249/#gallery
Rozbočení sice jen na 4 výstupy, ale šlape to a má to taky "štábní kultůru".
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
niko231



Založen: Jun 14, 2005
Příspěvky: 397

PříspěvekZaslal: st leden 12 2022, 17:44    Předmět: Citovat

Samozřejmě, že TV na to síto běží, je 6 výstupů, 3 nahoře, 3 dole, lze poznat na štítku. Rozsah udáván 1-69kanál.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 3677
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: st leden 12 2022, 18:09    Předmět: Citovat

ZdenekHQ napsal(a):
To je taková hezká plácanice. Mimochodem ty odpory použitý u odbočovačů šly dřív používat tak do 200Mhz. Jak je to dnes, to nevím, ale asi to lepší nebude.

Ani bych se nedivil, kdyby to kmitalo.


Zatím mne tento rozbočovač funguje třetí rok a bez problémů. Jede na tom 5 TV. Také je na něho napojena aktivní anténa. Anténa je pokojová a je položena na půdě kde mám plechovkou střechu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Spiral



Založen: Jun 07, 2013
Příspěvky: 284

PříspěvekZaslal: st leden 12 2022, 19:16    Předmět: Citovat

Zdravím,
nemohl by být zkrat na vstupním konektoru?
Případně zkrat mezi propojovacím vodičem (co vede signál na atenuátor) a stínící přepážkou?
Zkusil bych ohmicky proměřit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
RadekB



Založen: Mar 03, 2005
Příspěvky: 2013
Bydliště: někde mezi Brnem a Prostějovem

PříspěvekZaslal: st leden 12 2022, 22:34    Předmět: Citovat

Pokud má síto se zesilovačem to schéma sedí, tak to fungovat nemůže, protože ten předzesilovač v sítu není z toho zesilovače napájený
jinak je to učebnicový příklad toho, jak se někdo sere do něčeho, čemu nerozumí a podle toho je patrný výsledek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 26022
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: st leden 12 2022, 23:16    Předmět: Citovat

@ZVUK2000: Třítranzistor se používal někde na dálkovej příjem, v dnešní době je to docela šílenost. A SFN to jen dorazí, to znám tady od Brna, kde je les. Stačí, když zafouká vítr...

Nejhorší kombinace je širokopásmově zesílit nějakým šumákem, přebudit, pak utlumit, zesílit a rozbočit. Máte štěstí, že digitál má samoopravnej kód, pokud teda těch chyb není moc. V analogu by to byl děs.

_________________
Pokud mě chcete oslovit, klidně použijte jméno Zdeněk.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat?


Naposledy upravil ZdenekHQ dne st leden 12 2022, 23:29, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
scorpions-cz



Založen: Mar 19, 2011
Příspěvky: 1551
Bydliště: Jižní Čechy Dačicko

PříspěvekZaslal: st leden 12 2022, 23:28    Předmět: Citovat

RadekB
pokud jsem dobře pochopil, co tazatel psal, tak má dva zdroje, jeden pro síto a druhej pro rozbok. Jinak souhlas.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bezdrátová technika a technologie, VF technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund