Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Dálkové ovládání vrat Krispol

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
pajaentr



Založen: May 31, 2014
Příspěvky: 57

PříspěvekZaslal: so listopad 20 2021, 12:01    Předmět: Dálkové ovládání vrat Krispol Citovat

Zdravím,
dostal jsem na opravu dálkové ovládání, které majitelka přivřela do kufru.
Naštěstí bylo jen rozmáčklé spodní tlačítko, které jsem vyměnil a ovládání funguje dál.

Bohužel se mi po týdnu vrátil s tím, že opět přestal fungovat.
Problém je v tom, že ovladač je nyní schopen vysosnout baterky (2 x CR2016) za týden namísto toho aby tam vydržely několik let.

Co jsem měřil, tak aktuální klidový odběr je 0,4mA, při vysílání signálu cca 15mA.
Napětí z baterie jde akorát na tranzitor označený jako M6 a pak po stisku tlačítek jde dál. Tranzistor se ale podle mých měření (možná měřím blbě) zdá v pořádku.

Nenapadá vás v čem by mohl být problém způsobující zvýšený odběr proudu?

Velký šváb je HCS301
Velký stabilizátor je 7133-1



PXL_20211120_113511261low.jpg
 Komentář:
 Velikost:  206.25 kB
 Zobrazeno:  33 krát

PXL_20211120_113511261low.jpg



PXL_20211120_113456219low.jpg
 Komentář:
 Velikost:  238.42 kB
 Zobrazeno:  140 krát

PXL_20211120_113456219low.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ok1hga



Založen: Nov 28, 2006
Příspěvky: 10885
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: so listopad 20 2021, 12:46    Předmět: Citovat

zkontroluj tlačítka, obvykle mívají svod . . .
. . . asi bude potřeba je vyměnit všechna.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
bdn



Založen: Jan 16, 2020
Příspěvky: 246

PříspěvekZaslal: so listopad 20 2021, 12:48    Předmět: Citovat

0.4 mA je docela dost na klid. odběr. Pokud google říká C=90mAh
90mAh / 0.4mA = 225 hodin = 9.3 dní

PS. Keramické kondenzátory mají snahu praskat pokud jsou vystaveny ohýbání. Můžeš připojit ručičkový ampérmetr a např. párátkem mírně tlačit do jednotlivých smd z různých úhlů a sledovat odběr...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 29703
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: so listopad 20 2021, 12:52    Předmět: Citovat

ok1hga napsal(a):
. . . asi bude potřeba je vyměnit všechna.

Mozno len to "nove", ked pred jeho vymenou problem nebol.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
keemo



Založen: Sep 10, 2007
Příspěvky: 4645
Bydliště: Ostrava, Bratislava

PříspěvekZaslal: so listopad 20 2021, 12:57    Předmět: Citovat

Ta prasknuta keramika tiez dokaze pekne zamotat hlavu Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
lesana87



Založen: Sep 20, 2014
Příspěvky: 3507

PříspěvekZaslal: so listopad 20 2021, 15:26    Předmět: Citovat

Například C2 je přímo na baterce. Ale když vidím ty cákance cínu po desce, tak bych zkontrolovala, jestli nejsou i někde, kde to vadí, třeba u toho vyměněného tlačítka. Případně vyndat ten Q1, jestli klidový odběr zmizí, tak je problém za ním, když ne, je problém před ním.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pajaentr



Založen: May 31, 2014
Příspěvky: 57

PříspěvekZaslal: so listopad 20 2021, 16:37    Předmět: Citovat

Analogový ampermetr bohužel nemám a s digitálním multimetrem asi test kondenzátoru provést nepůjde.

Zkusím proměrit tlačítka a kdyžtak vyndat Q1.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ok1hga



Založen: Nov 28, 2006
Příspěvky: 10885
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: so listopad 20 2021, 17:10    Předmět: Citovat

pajaentr napsal(a):
a s digitálním multimetrem asi test kondenzátoru provést nepůjde.

a proč by nešel ?
nebudeš měřit kapacitu, ale jen svod !
respektive odběr v klidu
na to ti stačí jakýkoliv multimetr přepnutý na měření malých proudů . . .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pajaentr



Založen: May 31, 2014
Příspěvky: 57

PříspěvekZaslal: ne listopad 21 2021, 19:29    Předmět: Citovat

Zkusil jsem měřit proud a zároveň párátkem šťouchat do součástek, u žádné ale nedocházelo k výrazné změně.
Odpájel jsem tedy tlačítko, které jsem při první opravě vyměnil, ale ani po tomto zásahu nedošlo k žádné změně. Stejně tak po odpájení Q1.

Jelikož už pak nezbývalo mnoho součástek, na které bylo přivedeno napětí, tak jsem je vzal postupně a nakonec byl problémovým článkem kondenzátor C2. Po jeho odstranění a navrácení všech ostatních součástek je zachována funkčnost ovladače, ale proud spotřebovávaný v klidu klesl pod mým multimetrem měřitelnou hodnotu. Tedy méně než 1uA.

Aktuálně nemám k dispozici měřák, kterým by se dala změřit kapacita onoho kondenzátoru (otázkou je, jestli by vůbec šel změřit, když je vadný), ale jelikož spojoval + a - větev, tak předpokládám, že sloužil jako filtrace a mohl by mít kapacitu 100nF.

Každopádně díky všem za postrčení myšlenek správným směrem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund