Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zapojení Shelly 1 do schodišťáku
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
tomaser81



Založen: Oct 11, 2021
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: po říjen 11 2021, 20:35    Předmět: Citovat

Na schémata jsem koukal. Vyřazení vypínaču je právě to co bych nerad. Systém má být funkční i klasickým způsobem. Při poruše AP chci normálně svítit. Hořejšek tedy asi nemá cenu uvažovat a pokud nenajdu někde v krabičce fazi, tak to nemá řešení. Zítra se do toho pustím.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 17821
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: po říjen 11 2021, 21:41    Předmět: Citovat

Tak jako tak to můžeš umístit do krabice, odkud je odbočené světlo a vývody ke schodišťákům. Ty nahradíš tlačítky (v podstatě stačí samotné strojky, ani rámečky nemusíš měnit). A původní dráty přepojíš podle přílohy.
Obě tlačítka budou mít stejnou funkci.
Nezapomínej na to, že si Shelly dělá vlastní wifi síť, z toho hlediska není příliš důležité, kde v domě je, ty přívody budou vyzařovat dost slušně.
A mechanické odpojení?
V tom případě tě nic, než sekání a zapuštění dalšího vypínače nemine.



shelly_1_schodiskovy_291.jpg
 Komentář:
 Velikost:  97.22 kB
 Zobrazeno:  16 krát

shelly_1_schodiskovy_291.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 3616
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: út říjen 12 2021, 4:31    Předmět: Citovat

Ono bude stačit nahradit strojky č.6 strojkem č. 1/0. Je to vlastně vratný vypínač s pružinkou. Nutno ale zapojit jak upravil Hill.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
pepik9



Založen: Aug 31, 2010
Příspěvky: 2063

PříspěvekZaslal: út říjen 12 2021, 9:31    Předmět: Citovat

Nejsem si jistej, jestli by vypínač měl být tlačítko. Potom by schodišťáky nemohly být v sérii, ale paralelně. Autor by měl zkusit, jak modul reaguje na tlačítko, jestli zůstane svítit do druhého stisku, nebo svítí jen po dobu stsku tlačítka.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 3616
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: út říjen 12 2021, 9:39    Předmět: Citovat

Však tu úpravu co sem dal Hill má zapojené paralelně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
tomaser81



Založen: Oct 11, 2021
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: út říjen 12 2021, 13:44    Předmět: Citovat

Tak schdišťové zapojení jsem nakonec vzdal a nechám to než seženu elektrikáře ochotného něco takového zapojovat.
Zkusil jsem to dát k lince (led pásek), kde bylo zapojení jako na obrázku. 3. vodič u jednoduchého tlačítka je světelný okruh jádra, který využívá digestoř v kuchyni. Nevím proč to tam je, když není závislá na stisku tlačítka, ale to není podstatné.

Podstatné je, že zapínání / vypínání přes WIFI funguje. Bohužel ne vždy funguje zapínání / vypínání vypínačem. Někdy je potřeba vypínač překliknout 2x (tedy do stejné polohy), aby se stav rozsvícení změnil.

To je vlastnost toho relé nebo to mám špatně zapojené?



IMG-20211012-WA0008.jpeg
 Komentář:
Puvodní zapojení vypínače
 Velikost:  162.76 kB
 Zobrazeno:  9 krát

IMG-20211012-WA0008.jpeg



IMG-20211012-WA0011.jpeg
 Komentář:
Ten 3. IN tam není. Druhý IN jsem dal do toho waga, které jsem vyměnil za čtyřdírový a tím se tam věšly (ve vypínači jsou zapojené jen 2 INy).
 Velikost:  136.43 kB
 Zobrazeno:  13 krát

IMG-20211012-WA0011.jpeg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 17821
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út říjen 12 2021, 15:29    Předmět: Citovat

tomaser81 napsal(a):
...Bohužel ne vždy funguje zapínání / vypínání vypínačem. Někdy je potřeba vypínač překliknout 2x (tedy do stejné polohy), aby se stav rozsvícení změnil.

To je vlastnost toho relé nebo to mám špatně zapojené?


To je vlastnost: ten vypínač se musí po stisknutí sám vrátit do rozpojeného stavu. Je tam přece požadované tlačítko s jedinou stabilní polohou, a to vypnuto.
Čili vyměnit strojek ve vypínači za "odpérovaný".
Asi logika rozlišuje krátké a dlouhé sepnutí (když dlouhé, myslím několik vteřin) a korektně se chová jen při krátkém.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tomaser81



Založen: Oct 11, 2021
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: út říjen 12 2021, 16:01    Předmět: Citovat

A půjde pak světlo mechanicky vypnout? To jsou ty chodbový tlačítka co mají časovač, ne?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 17821
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út říjen 12 2021, 16:09    Předmět: Citovat

Půjde, jističem.
Jinak musíš přidat vypínač. Buď budeš mít možnost odpojit jen světlo, nebo celý ten wifi vehement.
Ovšem nevím, proč to chceš mechanicky vypínat, když to pak zase musíš stejně mechanicky zapnout, jinak si neposvítíš.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
tomaser81



Založen: Oct 11, 2021
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: út říjen 12 2021, 16:50    Předmět: Citovat

Chtěl sem jen rozšířit možnosti ovládání. Když přijedou rodiče, tak ty nebudou rozsvícet a zhasínat hlasem nebo mobilem. To samý když u vypinace budu, tak ho použiju. Když ale někdo zapomenu zhasnout, tak to udělám skrz asistenta a nebudu muset chodit do 10 metrů do kuchyně zhasínat.

Naivně jsem si myslel, že to půjde. Když se ale kombinuje zhasínání a rozsvícení mechanické s rádiovým, tak to nefunguje. Respektive funguje, ale člověk musí klepnout dvakrát, což je matoucí a vypadá to, že vypínač nefunguje.

U toho schodistaku by to asi fungovalo (vypínač může být zaply v obou polohách), kdyby člověk měl k dispozici všechny vodiče v jedny krabičce, ale tady ... nebo vás něco napadá? Jinak světelnou krabičku (z předešlé diskuze) nemáme. Instalace je nová a dnes už se prý nedělají. Vše máme přímo v krabičkách vypínačů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 3616
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: út říjen 12 2021, 17:42    Předmět: Citovat

Klepnout 2x není matoucí, ale důsledek nepoužití tlačítka. Tím že klepněte 2x tak suplujete tlačítko. Defacto poprvé zapnu podruhé vypnu. Úplně stejně se chová tlačítko. Stiknu je seple, dám prst pryč je vypnuté. Embarassed
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
tomaser81



Založen: Oct 11, 2021
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: út říjen 12 2021, 18:02    Předmět: Citovat

Já to chápu, ale pro návštěvy to matoucí bude. Prostě standardně se takhle vypínače nechovají. Nerad bych každýmu kdo mě navštíví vysvětloval jak a z jakýho důvodu nám vypínače fungují takto neobvykle.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 3616
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: út říjen 12 2021, 18:05    Předmět: Citovat

A co brání tam dát strojky 1/0?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
tomaser81



Založen: Oct 11, 2021
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: út říjen 12 2021, 18:28    Předmět: Citovat

Třeba to, že pak světlo nejde manuálně vypnout? Už jsme to tu probírali.

Jinak řešení bylo snazší. Zařízený má různé módy a lze v něm nastavit i to, aby se relé přepínalo. U obyčejného vypínače tedy funguje skvěle. Teď to ještě vymyslet u schodistaku, který jsou v důležitějších místnostech.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 3616
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: út říjen 12 2021, 19:28    Předmět: Citovat

tomaser81 napsal(a):
Třeba to, že pak světlo nejde manuálně vypnout? Už jsme to tu probírali.


A zmiňované strojky 1/0 jste zkoušel? Právě že u nich by to mělo fungovat bez problémů. Stále řešíte schodištáky a vypínače a problém jde vyřešit úplně jednoduše. Neutral
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund