Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Příkon zářivkového tělesa
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
petrfilipi



Založen: Sep 13, 2005
Příspěvky: 2278

PříspěvekZaslal: út září 21 2021, 13:32    Předmět: Příkon zářivkového tělesa Citovat

Dobrý den všem.

Na jednom z našich objektů, který se bude používat jako objekt pro různé firemní akce, dochází k vypadávání jističe osvětlení. Jistič je 1f 6A/B a je na něm připojeno 11 dvouzářivkových těles Trevos 236 (jedno těleso = 2x tlumivka, 2x startér a 2x trubice 36W), tj. teoreticky 11x2x36W = 800W na jističi, který přenese až 1440W (240Vx6A).
Měřením jsme dnes zjistili, že přes jednu trubici protéká 0,4A, takže pokud by se stejně chovaly všechny trubice, bude celkový proud 8,8A, což dokáže ten jistič ohřát po delší době natolik, že vybaví.
Zajeli jsme ještě na náš jiný objekt a měřili jsme stejným klešťovým přístrojem Fluke proud jiného dvouzářivkového tělesa, tam je proud 0,4A na obě trubice, což je nějakých 96W a to už odpovídá reálu.
Tak mě napadá několik příčin:
•Tlumivka v tom podezřelém tělese je dost teplá a příkon se zřejmě maří na ní. Zkoušel jsem ji pokusně vyměnit za jinou tlumivku 36W (Vossloh), ale beze změny.
•Absence kondenzátoru. Je možné, že na tom objektu, kde je proud 0,4A na obě trubice, je v tělese namontován (kompenzační) kondenzátor.

Nemáte někdo nějaké vysvětlení, proč by těleso s dvěma zářivkami bralo namísto teoretických 0,4A celkové 0,8A?

Díky za odpovědi.

PF
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 27685
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: út září 21 2021, 14:01    Předmět: Citovat

Najdi si termín "jalovina", "jalovej proud" a "jalovej příkon". Pak ti možná dojde, proč ten jistič skáče ...
_________________
...nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
DKL



Založen: Mar 11, 2004
Příspěvky: 371
Bydliště: Sever jižní Moravy

PříspěvekZaslal: út září 21 2021, 14:04    Předmět: Citovat

Je to absencí kompenzačních kondenzátorů ve svítidlech. U dvou těles na doma je to jedno, v celé hale to je docela problém.
Jednou se mi stalo něco podobného, nakoupili mi (zdánlivě výhodně) levnější tělesa. Po výměně asi deseti kusů padalo stávající jištění. Nakonec jsem do každého druhého předělal kondenzátor ze starých svítidel, to stačilo.
Teplota tlumivek je v pořádku, topí všechny.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 3499
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: út září 21 2021, 14:20    Předmět: Citovat

Zářivkové svítidlo bez kondenzátoru má účiník asi 0,45. Taky nás v létě překvapilo, proč patro zářivek nebere 10 A, ale 22 A.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
petrfilipi



Založen: Sep 13, 2005
Příspěvky: 2278

PříspěvekZaslal: út září 21 2021, 15:06    Předmět: Citovat

OK, díky za názory. Zkusíme doplnit kondenzátory nebo zvýšit hodnotu jističe. Ani nevím, co je to za odběr. Pokud maloodběr, tak bude asi levnější ten jistič. Svítí se tam 3x ročně třeba 10 hodin.

PF
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Milan_F



Založen: Oct 03, 2005
Příspěvky: 1397
Bydliště: nedaleko Humpolce

PříspěvekZaslal: út září 21 2021, 15:14    Předmět: Citovat

Bé je správně. Doplň do pár svítidel kompenzační kondy a bude po problému. Kdysi jsem našel i jaká kapacita je potřebná na jednu "zářivku".
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 29448
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: út září 21 2021, 15:20    Předmět: Citovat

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 27685
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: út září 21 2021, 15:36    Předmět: Citovat

petrfilipi napsal(a):
OK, díky za názory. Zkusíme doplnit kondenzátory nebo zvýšit hodnotu jističe. Ani nevím, co je to za odběr. Pokud maloodběr, tak bude asi levnější ten jistič. Svítí se tam 3x ročně třeba 10 hodin.

PF
Silnější jistič tě v důsledku může přijít mnohokrát dráž, než správně namontovanej kompenzační kondík(y). Věř těm co ti radí jít radši do kompenzace, než měnit jistič. Vyplatí se ti to.
_________________
...nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
petrfilipi



Založen: Sep 13, 2005
Příspěvky: 2278

PříspěvekZaslal: út září 21 2021, 17:44    Předmět: Citovat

Já myslel, že kdyby to byl maloodběr, kde se měří jen činná složka, tak že se ta jalová energie stejně neměří a tím pádem je (teoreticky) zbytečné ji kompenzovat.
Takže kdybychom posílili jistič z 6A na 10A, tak by to mělo stačit.
Mě šlo hlavně o vysvětlení, "kde se ten proud bere".

PF
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 17736
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: út září 21 2021, 20:00    Předmět: Citovat

Neblbni a vykompenzuj tu jalovinu.
Obvodem poteče poloviční proud, na vedení a přechodových odporech budeš mít čtvrtinovou ztrátu (za tu taky platíš) a na hlavním jističi ti zbude větší proudová rezerva pro případ, že budeš potřebovat připojit nějaký další výkonnější spotřebič.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
petrfilipi



Založen: Sep 13, 2005
Příspěvky: 2278

PříspěvekZaslal: út září 21 2021, 20:10    Předmět: Citovat

OK, tak já to takto předám energetikovi.
Ještě jednou díky moc za Vaše názory.

PF
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
BOBOBO



Založen: Feb 25, 2008
Příspěvky: 17655
Bydliště: Rychnovsko

PříspěvekZaslal: st září 22 2021, 20:46    Předmět: Citovat

Hlavně nemontuj kopndíky do světel . Co jsem s tím měl za patálie , když jsem měl 500 těles asi 7m vysoko nad mašinami . Kdyžtak dej větší kondík do rozvaděče , či vedle domontuj další bedýnku . Jen ne nahoru . Takhle jsem měl problém u vojska . Když zapli celou halu , tak byl odběr větší , než přívodní pojistky na baráku .... Když si připnuli konvici , byl sklad bez proudu ....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 27685
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: st září 22 2021, 22:01    Předmět: Citovat

V tomhle musím Bobšovi dát za pravdu. Ve fabrice, kde jsem dřív dělal, bylo po halách několik stovek dvoutrubicovejch svítidel s vf elektronickýma předřadníkama, samozřejmě všecko ovládaný přes masivní stykače a rozdělený porůznu po všech fázích, aby se aspoň rozdělilo zatížení, když už ty vf předřadníky jsou schopný eliminovat stroboskopickej efekt trubic napájenejch 50Hz síťovým kmitočtem. A kompenzační kondíky se z těch těles vyhazovaly nebo aspoň se k nim odštípávaly přívody, protože fabrika měla centrální kompenzák ...
_________________
...nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 29448
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: st září 22 2021, 22:09    Předmět: Citovat

Odkedy sa k elektronickym predradnikom dava kompenzacny kondenzator?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kutilmil



Založen: Nov 01, 2008
Příspěvky: 3038
Bydliště: Skalica

PříspěvekZaslal: st září 22 2021, 22:21    Předmět: Citovat

to rnbv: to sa zase ekkar robí chytrý. to si nevšímaj.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund