Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zdroj pro 1fázi z třífázoveho přívodu?
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
matej34



Založen: Sep 12, 2021
Příspěvky: 6

PříspěvekZaslal: ne září 12 2021, 17:37    Předmět: Zdroj pro 1fázi z třífázoveho přívodu? Citovat

Ahoj, pred nejakou dobou jsem kupoval prutokovy ohrivac do koupelny a nejak jsem si neuvedomil ze je jednofazovy, nebo jsem o tom spis nebyl informovan. Vykon 8kW, takze na jednofazi bych musel tahat novy silny kabel od skrine a ke koupelne ke to od skrine docela daleko a slozita cesta. V koupelne je nicmene zavedeny trifazovy proud. Zajimalo by mne a nebyl jsem schopny nalezt jestli existuje nejaky konvertor 3 fazoveho napeti na jednu fazi s vyssim vykonem, nebo primo zdroj, ale cenove by to nemelo prevysovat cenu nejakeho boileru 5x..
Ikdyz jsem nenasel ani levne ani drazsi moznosti, jen mne ta moznost s nejakym vykonnym zdrojem pred par dny napadla, nevi nekdo neco o skutecnem reseni? Koupit pritokovy ohrivac nebo boiler s nizsim prikonem nebo trifazovy neberu za to prave reseni, dokud je jeste nejaka nadeje.
Diky, hezky den vsem!
Matej
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 27526
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: ne září 12 2021, 18:34    Předmět: Citovat

Základem by mělo bejt jednoduchý řešení - i ze 3f přívodu tě nikdo nenutí cucat symetrický zatížení neboli rozdělovat proud do všech 3 fází rovnoměrně. Ty můžeš mít byt/barák světlama a zásuvkama "pověšenej" na dvě fáze z přívodu a na tu třetí mít přes příslušně dimenzovaný vedení "pověšenej" ten 1f průtokáč v koupelně ...
_________________
...nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
misocko



Založen: Jun 26, 2009
Příspěvky: 1158
Bydliště: Hlohovec (Sk)

PříspěvekZaslal: ne září 12 2021, 18:40    Předmět: Citovat

existuje moznost , trafo z 400V (dve fazy) na 240V (jedna faza)
8kW trafo vsak bude trosku večšie a asi aj cena nebude najmensia
moznost 3f na 1f je trochu zlozitejsia (tocivy stroj, alebo elektronika)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
RadekB



Založen: Mar 03, 2005
Příspěvky: 2001
Bydliště: někde mezi Brnem a Prostějovem

PříspěvekZaslal: ne září 12 2021, 18:41    Předmět: Citovat

No jestli to papá 8kW, tak by to bylo nějakých skoro 35A
tak nejak silne pochybuju, že máš tak dimenzovaný přívodní kabel i jištění.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 29232
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: ne září 12 2021, 18:45    Předmět: Citovat

Ten menic by bol pri tychto vykonoch neskutocne drahy.
Najlepsie vymenit ohrievac za 3-fazovy. A silnejsi - 8kW je dost malo (sprchovat sa s tym neda).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 27526
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: ne září 12 2021, 18:49    Předmět: Citovat

Já bych se ještě podíval, jestli NÁHODOU ten průtokáč není DVOUFÁZOVEJ = určenej na zapojení na 400V = MEZI DVĚ FÁZE. Pak by těch 8kW bylo cca 20A a to už by se utáhnout dalo ...
rnbw napsal(a):
...
Najlepsie vymenit ohrievac za 3-fazovy. A silnejsi - 8kW je dost malo (sprchovat sa s tym neda).
Když se dá v nouzi někde na chaloupce "sprchovat" pod sprchou napojenou na 3,5kW jednofázák (ano, teče to jen čůrkem, ale teče), tak nechápu proč by to nemělo jít s topným příkonem víc jak dvojnásobným ... Záleží to na tlaku vody na vstupu do ohřejváku, jestli se protlačí dost tlaku až do sprchy, na osprchování stačí voda nějakejch 35°C teplá, když má na vstupu dejme tomu 10°C, ohřívá se těma 3500W jenom o 25°C. Když tam bude tý ohřevný vaty celejch 8 kilo, bude to stačit na ohřátí skoro 2 litrů vody o 1°C za vteřinu - nebo cca 0,95 litru o 2°C za stejnou dobu atd ... o těch 25°C to dá 3/4 deci za vteřinu.
_________________
...nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...


Naposledy upravil EKKAR dne ne září 12 2021, 18:59, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mikollar



Založen: Dec 26, 2004
Příspěvky: 1305
Bydliště: Košice - okolie

PříspěvekZaslal: ne září 12 2021, 18:55    Předmět: Citovat

Teraz budem asi ukamenovany. Viem ze to odporuje vsetkemu co sa da.

Ak to mas tahane 5 zilovym drotom, samostatne od rozvadzaca.
Este by slo spojit 2 vodice paralene pre fazu a 2 pre nulak, tu jednu fazu preznacit na modru a v rozvadzaci to prehodit pod jeden istic.

_________________
trpezlivost prosim, ved sa este ucim Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
vicious



Založen: Aug 10, 2007
Příspěvky: 543
Bydliště: 3 km od Humenného

PříspěvekZaslal: ne září 12 2021, 19:04    Předmět: Citovat

Ten prívod do kúpeľne je istený akým ističom?

Ak je ten zakúpený 8kW ohrievač skutočne určený len pre zapojenie na jednu fázu, tak odporúčam ho vrátiť alebo predať a zakúpiť prietokový
ohrievač pripájaný na 3 fázy. Na sprchu bude stačiť napr. 18kW.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
matej34



Založen: Sep 12, 2021
Příspěvky: 6

PříspěvekZaslal: ne září 12 2021, 19:11    Předmět: Citovat

mikollar:
Top reseni Very Happy ktere by nejspis i slo Very Happy Jeste bych musel premerit prurezy dratu na te 3fazi. A neni to 5zilovy, jen 4zilovy. Takze ochranny vodic by spis byl PEN a ne rozdeleny, ze zasuvky PE tahat nemusim kdyz tam jsou taky tahane dva draty. Pri takovem reseni ale i pri vyuziti te 3faze a jejim konvertovani na 1fazi bych nekam daval proudovy chranic ktery jsem k tomu ohrivaci pozdeji koupil..
Dvoufazovy spotrebic to neni, je jednofazovy. Jen s trochu vyssim prikonem takze do bezne instalace ho nepripojim. Prinejhorsim by se vyuzil nekde v nejake kuchyni bliz skrini. Pozdeji. Na sprchu by mel byt jen tak-tak, do kuchyne mi prijde mozna az moc vykonny ale asi by to nevadilo..
Ale blize k tematu nebo spis pro zajimavost: existuje zarizeni co dokaze vyuzit proud ze vsech nebo dvou fazi a premenit na jednu a jak se nazyva? Menic? Odpoved ze druheho prispevku, s trafem jsem moc nepochopil


Naposledy upravil matej34 dne ne září 12 2021, 22:41, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 29232
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: ne září 12 2021, 19:26    Předmět: Citovat

Aky mas hlavny istic v dome? Ak menej ako 35A, tak na tych 8 kW z jednej fazy zabudni.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 13614

PříspěvekZaslal: ne září 12 2021, 19:36    Předmět: Citovat

Jednofázový spotřebič s příkonem 8 kW do bytové instalace, to je mazec, to snad nikdo soudný nemohl navrhnout.
Provedení na tři fáze je už příznivější
https://nejtzb.cz/prutokove-ohrivace-elektronicky-rizene/34465-eliz-eliz-elx-85-compact-prutokovy-ohrivac-85kw-8588006687354-3390.html
i když i tam doporučovaný průřez 2,5 mm2 pro 25A může být podle způsobu uložení kabelu dlouhodobě problematické. Každopádně je to silně omezující pro domácnost pro výrazné omezení v soudobosti používání dalších spotřebičů, i kdyby někdo tak dimenzovanou instalaci měl.
Dlouhodobá zkušenost obecně s průtokáčem (ne vlastní, doma bych to nechtěl, ale kolegy který mi to roky podstrkuje k opravám), je nízká spolehlivost, sere se tam topná spirála - křehne, a snadno se zanese nečistotou rotační clonka která hlídá průtok. Průtok je přitom takový čůrek, že to není pořádně k použití.
Akumulační malý ohřívač 15l není skoro větší než průtokáč, přitom příkon 2 kW celkem neomezí domácnost, průtok je podstatně větší. Za hodinu je opět ohřáto.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
matej34



Založen: Sep 12, 2021
Příspěvky: 6

PříspěvekZaslal: ne září 12 2021, 19:37    Předmět: Citovat

Hlavni jistic je myslim 48 nebo 63A, ale ja to nechci tahat z jedne faze, at uz kvuli tahani novych dratu (drahe draty plus sekani do nekolika zdi nebo zapoustet do podlahy) nebo mi reseni s vyuzitim dratu z te dosavadni 3faze neprijde uplne nejlepsi reseni, kdyz chybi treti vodic (ikdyz chranic by se dal dat na konec tohoto vedeni do koupelny, coz taky neni uplne spravne reseni kdyz tam chybi uzemneni). Takze reseni zatim neni. Tepla voda tu je, ale ohrivat se musi rucne v konvici Very Happy kupovat dalsi boiler mi za to zatim nestoji, vse je jenom docasne
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kovar



Založen: Oct 03, 2010
Příspěvky: 1693
Bydliště: Letohrad (Východní Čechy)

PříspěvekZaslal: ne září 12 2021, 19:44    Předmět: Citovat

Co sem napsat typ toho zařízení? A třeba i foto?
_________________
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
matej34



Založen: Sep 12, 2021
Příspěvky: 6

PříspěvekZaslal: ne září 12 2021, 19:50    Předmět: Citovat

mini ohrivac Tesy, cislo modelu IWH 80 X02 IL (google ho urcite najde i bez zadavani toho kodu). Myslim ze to bude odnekud z bulharska nebo srbska - Made in EU. Na neco se vyuzije v budoucnu, treba do zminovane kuchyne ktera by zrovna mohla byt v mistnosti hned pres jednu zed od rozvadece.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 13614

PříspěvekZaslal: ne září 12 2021, 19:52    Předmět: Citovat

63A hlavní jistič, to je nějakej penzion nebo provozovna? tam se neuživí bojler?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund