Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Měřák 400V odběru
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
evlo



Založen: May 25, 2009
Příspěvky: 111

PříspěvekZaslal: čt srpen 05 2021, 16:28    Předmět: Citovat

ZVUK2000 napsal(a):
4kW na 230?. Jak je to jištěné, 16A jistič bude málo.
ty bys tomu rikal 400v Very Happy


Dokonce to mozna jde nejak zapojit aby to pouzivalo ty 2kW a 6kW jen kdyz tomu prijde signal, ale z manualu to teda pochopitelne neni co presne to rychle ohrivani znamena, alespon me ne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
workhard



Založen: Jul 07, 2006
Příspěvky: 4376
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: čt srpen 05 2021, 17:28    Předmět: Citovat

No abys neřekl, že ti neporadím, 400V odběr je samozřejmě nesmysl, když tam máš spirály na 230V, použij ty dva 1f měřáky a sečítej si to, nebo můžeš použít jeden 3F, který to sečte za tebe. 650 kocourkovskejch není zase tolik, nee?

https://www.aliexpress.com/item/1005002572242882.html

_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
evlo



Založen: May 25, 2009
Příspěvky: 111

PříspěvekZaslal: pá srpen 06 2021, 8:08    Předmět: Citovat

ten co ma zigbee vystup a 3f stoji kolem 2000 na aliku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Behemot



Založen: Nov 01, 2013
Příspěvky: 1279

PříspěvekZaslal: pá srpen 06 2021, 17:13    Předmět: Citovat

nonius napsal(a):
Do hvězdy můžete zapojit jak cívky motoru tak i topné spirály v bojleru, elektrokotli nebo ve sporáku. Pokud zapojujete sporák musí se zapojit také nulový vodič (N), jinak to nefunguje správně a může to zničit i elektroniku uvnitř. Důvodem je, že jednotlivé spirály nejsou vždy v provozu a nemají stejnou impedanci a napětí na jednotlivých částech je potom rozdílné.
Kamna se většinou napájí napětím 230V, které je mezi "fází" a "nulákem" a na spirálách je napětí 230V . Napětí 400V je pouze mezi fázemi.
Na tom schématu jsou spirály na napětí 230V a jestli jsem se nepřehlédl, tak při provozu je na nich maximálně 230V, protože jsou zapojeny k nulovému vodiči.

Tak tak, resp. varný desky/celý sporáky jsou obvykle zadrátovaný tak, že se dají zapojit na 1, 2 i 3 fáze 230 V, nebo taky 3×400 V. Je to u toho vždycky nakreslený a musí se to správně podle popisku zapojit/vyklemovat, jinak tam něco vyhoří, nebo část nepojede. Navíc spotřebič si taky může, je-li na to uzpůsoben, přepínat zapojení mezi fázovým a združeným napětím, pže při různejch napětích odebírá různý výkony, žejo.

Většina nepochopení v diskusi skutečně pramení z neznalosti funkce 3f střídavýho proudu. Pokud je zatížená víc než 1 fáze dotyčnýho kusu vedení, tak podle časovýho průběhu sinusovky se napětí nuluje v uzlu (proto se tomu říkalo nulák) a pak část času proud teče po (PE)N vodiči z uzlu dál (do dalšího uzlu před tímto uzlem), a část teče skrz uzel do další fáze a po ní. Tzn. chvilku mezi jednou fází a N a chvilku mezi fázema. A tak se to celý střídá furt dokola 50× za sekundu. Při symetrické zátěži všech tří fází neteče po pracovním vodiči nic, součet napětí i proudů v uzlu je 0 a proud teče výhradně jenom mezi fázema.

Pokud je zapojení jenom do hvězdy, tak je možno použít 2-3 různejch 1f měřičů s tím, že se potom nuly spojí na svorkách kotle dohromady do uzlu a pak je možno sečíst jednotlivý příkony dohromady. V případě, že si spotřebič bude přepínat na odběr sdruženej, tak toto sice lze zapojit a elměr/wattmetr to neohrozí, protože na něm bude proti N pořád 230 V, ale změří to kraviny, protože odebíranej příkon se bude různě měnit, někdy bude (odmocninazetří)krát vyšší (napětí 400 V místo 230 V).

Je fakt, že označení sítě 3×230/400 V je takto správně, ale je-li to na spotřebiču, kterej běží jenom na 3×230, nebo jenom 3×400 V, mělo by tam být uvedeno jenom toto. Uvádět 3×230/400 má smysl na spotřebič, kterej se buď přepíná, nebo lze přepojit z hvězdy na trojúhelník. U toho co umí běžet jenom na jedno je to blbost takhle uvádět, je to fakt matoucí.

Mimochodem vzpomínaná svářečka na dvě fáze je hádám TR-2, mám to tady, je možný opravdu zapojit na obojí. Je teda poněkud výzva to pochopit jenom když na to člověk zírá a štítek je nečitelnej nebo nejasnej, sem si musel tady nebo na svárfóru vyhrabat celý schéma zapojení, abych to na druhej pokus zapojil správně (i když to kupodivu celý leta tak, jak to bylo, fungovalo, ale bylo to nejak divně prasácky Very Happy).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
samec



Založen: Dec 19, 2017
Příspěvky: 2774

PříspěvekZaslal: pá srpen 06 2021, 17:39    Předmět: Citovat

Behemot napsal(a):
Pokud je zapojení jenom do hvězdy, tak je možno použít 2-3 různejch 1f měřičů s tím, že se potom nuly spojí na svorkách kotle dohromady do uzlu a pak je možno sečíst jednotlivý příkony dohromady. V případě, že si spotřebič bude přepínat na odběr sdruženej, tak toto sice lze zapojit a elměr/wattmetr to neohrozí, protože na něm bude proti N pořád 230 V, ale změří to kraviny, protože odebíranej příkon se bude různě měnit, někdy bude (odmocninazetří)krát vyšší (napětí 400 V místo 230 V).
Ak zmeráš jednofázovými merakmi výkon vo všetkých použitých fázach, tak je úplne jedno, či bude záťaž do hviezdy, trojuholníka, alebo hocijako inak. Súčet nameraných hodnôt bude vždy správny.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Behemot



Založen: Nov 01, 2013
Příspěvky: 1279

PříspěvekZaslal: pá srpen 06 2021, 18:17    Předmět: Citovat

V žádným případě nebude. Jednofázovej měřák měří integrální sumu součinů napětí a proudu (jakožto činnej výkon) v čase. To napětí je tam fázový, 230 V.

Při zapojení spotřebiče na sdruženejch 400 V, za elměrama na fázovejch 230 V, ti to změří přesně co? No hovno, samec, hovno! Budeš to vole mít odmocninuzetří-krát menší.

Je-li konstantní proud, tak ten je sice stejnej v obou případech, ale napětí se liší a to nemá šanci ten elměr změřit, protože von to fázový napětí nemůže vidět!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Bernard



Založen: May 27, 2005
Příspěvky: 3516

PříspěvekZaslal: pá srpen 06 2021, 18:32    Předmět: Citovat

Pokud ty elektroměry ukazují činný výkon, má samec naprostou pravdu. U odporové zátěže je proud ve fázi se sdruženým napětím, ale u fázových napětí je posunutý o +30° a -30°. Takže činné výkony fází se sčítají (cos φ = cos -φ), kdežto jalové složky se vynulují (sin φ = -sin -φ).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Behemot



Založen: Nov 01, 2013
Příspěvky: 1279

PříspěvekZaslal: pá srpen 06 2021, 18:41    Předmět: Citovat

To je jak bavit se s blbečkama. Chápeš to, že principiálně ten elměr měří součin napětí a proudu (a účiníku) a tobě se MIMO TEN ELEKTROMĚR mění napětí, takže se logicky mění i ten součin?

To by sis to musel potom ručně vynásobit odmocninou ze tří. Ovšem pokud spotřebič bude měnit zapojení (např. u motorů přepínáním zapojení hvězda-trojúhelník, a v principu není důvod, proč by ai elektronika brojleru nemohla přes stykače/relé měnit zapojení z fázovýho na sdružený napětí a obráceně), seš v prdeli, protože nemáš jak zjistit, kdy to zrovna běželo na 230, a kdy na 400 V.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
workhard



Založen: Jul 07, 2006
Příspěvky: 4376
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: pá srpen 06 2021, 18:48    Předmět: Citovat

Chceš tím naznačit, že finální oficiální výrobek připojitelný na 3 fáze umí vytvořit takovou konfiguraci odběru, že ji nelze změřit běžným třífázovým elměrem?
_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bernard



Založen: May 27, 2005
Příspěvky: 3516

PříspěvekZaslal: pá srpen 06 2021, 18:54    Předmět: Citovat

Občas pomůže nakreslit si vektorový diagram.
A připustit, že cos(φ) + cos(-φ) = √3 pro φ=30°.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
evlo



Založen: May 25, 2009
Příspěvky: 111

PříspěvekZaslal: pá srpen 06 2021, 19:17    Předmět: Citovat

proste lzou z 400V tam nikde neni, tak to chapu od zacatku a proto teda 2 1F reseni a bude to stat tak litr, no.

Ted me spis stvou ze ten template co k tomu byl na diry neni moc dobre udelanej, takze to stejne budu muset premerit Sad

Nebo jestli to mysli vazne, ze ty diry na hadice jsou tak 20cm pod pripojkou ze stejny.

No a nejhorsi stejne bude ty PPR trubky co jsou ve stene varit, to si myslim, ze pak nejakej elektromer za 2k me prijde jako pohoda vec Very Happy

Proste bohuzel realita, je ze, alespon pro me, nebyla lepsi volba i kdyz v navodu a specifikaci lzou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Behemot



Založen: Nov 01, 2013
Příspěvky: 1279

PříspěvekZaslal: pá srpen 06 2021, 20:22    Předmět: Citovat

workhard napsal(a):
Chceš tím naznačit, že finální oficiální výrobek připojitelný na 3 fáze umí vytvořit takovou konfiguraci odběru, že ji nelze změřit běžným třífázovým elměrem?

Kdes přišel na třífázovej elměr? Nechceš si napřed přečíst celý vlákno, než se dolítneš z ulice a začneš psát vo něčem úplně jiným?

Furt zírám do toho schématu, aby se v tom prase vyznalo, ale aby bylo možno říct, esli půjde na 2 fáze na 6 kW, tak je nutný vědět

a) co sou přepínače/stykače/relé K2, K3, K4 a K5 a jak se to ovládá
b) esli máš dostatečně dimenzovaný vedení a jištění 20 A, pže z jedné fáze by šly 4 kW

Proč vůbec řešíš takový kraviny, si tam po zapojení na 3 fáze prostě dej impulzní 3f elměr a nech si vole na arduinem nebo píčkem počítat impulzy a tlačit to do databáze, na to aplikace máš. Z DB si můžeš nechat vykreslit grafy a další věci.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
workhard



Založen: Jul 07, 2006
Příspěvky: 4376
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: pá srpen 06 2021, 20:55    Předmět: Citovat

Ono je jedno, jestli je ten elměr třífázový, ty dva jednofázové to změří zrovna tak.
_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Behemot



Založen: Nov 01, 2013
Příspěvky: 1279

PříspěvekZaslal: pá srpen 06 2021, 21:11    Předmět: Citovat

končim, vzdávám to, asi sou v léčebně vycházky Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
evlo



Založen: May 25, 2009
Příspěvky: 111

PříspěvekZaslal: pá srpen 06 2021, 22:21    Předmět: Citovat

Rozdíl je že ten třífázovej mě neřekne údajně spravne okamžitou spotřebu když je na fázich různá zátěž, co je pro moje použití asi jedno, další výhoda že ty ZigBee maj i obří relé a budu teda moct na dálku vypínat spirály, což samozřejmě nevyuziju ani jednou Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Strana 4 z 5

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund