Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Smrskosleva - tatarka v akci.
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 13, 14, 15  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> "Čínský" a jiný šmejd
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
bu2520



Založen: Jul 16, 2007
Příspěvky: 4247
Bydliště: u HK

PříspěvekZaslal: pá leden 26 2024, 8:46    Předmět: Citovat

Nejhorší je, že obchodníci a výrobci postupně formátují chutě , vkus a priority zákazníka . Tvrdí, že je to v jeho zájmu (zákazník remcá, že je drahé zboží tak my mu ho seženeme, jen už mu nedáme na výběr) . A pak se setkávám běžně ve svém okolí že preferuje víc jogurt zahuštěný škrobem a kdo ví čím, před pravým jogurtem bez zlevňujících přísad. Kolik lidí ví jak chutná mléko od krávy. A jako rarita se prodávají potraviny holedbající se titulem , že jsou vyrobeny podle ČSN roku 1970. Zkuste sehnat vysoký bůček, když jateční váha prasat je 100-120kg místo 150. Všichni myslí na naše dobro a hlavně svou kapsu, až se celý svět podle těch prachů deformuje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lukas-Peca



Založen: May 06, 2007
Příspěvky: 4051
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: pá leden 26 2024, 9:10    Předmět: Citovat

Ty řetězce na tom pracujou, to se neboj. Už když jsem chodil do základky, tak po škole kolovaly kupony do mekáče se "slevami". Na první pohled se to tvářilo velmi výhodně, ale i žák 1. stupně ZŠ si dokázal spočítat, že když mu v mekáči ze 100 Kč zlevní 10, tak ho to příliš nevytrhne. Byla to ale velmi promyšlená strategie, cílili na to, že děti jsou od rodičů vychovávané k šetrnosti a že když se takovým dětem dá kupon se "slevou", tak ji budou chtít využít, aby "ušetřily". Navíc se tím už od malička děti učily jíst ty jejich blafy. Na střední zase jednou ročně nějaká firma pořádala akci, kdy přímo ve škole měla stánek s americkými donuty, smažili to přímo na chodbě, smrdělo to po celé škole. Kamarádův syn chodí do 2. třídy a na konci školního roku je paní učitelka vzala za odměnu do mekáče. Kluk od té doby básní o tom, jak nic lepšího nejedl.

To je ale všechno věc rodičů a výchovy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
bu2520



Založen: Jul 16, 2007
Příspěvky: 4247
Bydliště: u HK

PříspěvekZaslal: pá leden 26 2024, 9:15    Předmět: Citovat

nemyslím, že to lze hodit jen na rodiče, když máš vybrat mezi dvěma šmejdy je volba těžká, zvlášť když každý má něco lehce pozitivnějšího. Ovšem zákon ředění a průměrnosti, nakonec vybírá a postupně snižuje kvalitu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
matahari



Založen: Oct 29, 2017
Příspěvky: 636

PříspěvekZaslal: pá leden 26 2024, 9:22    Předmět: Citovat

Potřeboval bych tu dnes kňourat nad EU, zelenýmí, vládou atd., tak začnu tatrankou .....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: pá leden 26 2024, 9:29    Předmět: Citovat

bu2520 napsal(a):
Ovšem zákon ředění a průměrnosti

Ten neznám, o čem to je?
Myslel jsem, že to nacpávání žrádla náhražkami a snižování gramáže za stejnou cenu se týká cenového vývoje. Aby jim to vůbec někdo kupoval.
I když tím si nevysvětlím bezezbytku tu dvojí kvalitu jakoby stejného výrobku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 15005

PříspěvekZaslal: pá leden 26 2024, 9:49    Předmět: Citovat

termit256 napsal(a):

No a tatarka, vzdyt je to vicemene jen rozmixovany olej s vodou a octem. Nikdy jsem moc nechapal proc tohle do sebe dobrovolne cpat.

Jestli ti předkládali šmakuládu co popisuješ jako "tatarku" tak se nedivím. Ojebali tě.
Gurmáni použijí k výrobě tatarské omáčky majonézu z vajec, takže výsledek je pak něco jiného.
https://otma.cz/news/show/cs?id=34
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Dekker



Založen: Jan 11, 2017
Příspěvky: 197

PříspěvekZaslal: pá leden 26 2024, 9:54    Předmět: Citovat

co se týče těch obalů tak tam je drobným procentem potíž v tom, že pokud by měli upravovat obal dle menšího obsahu znamenalo by to pro výrobce rozsáhlé přelaďování, přenastavování a případně překopávání celech balících a výrobních linek. Což v případě kdy maj stroje třeba 20 let staré a už dávno nesplňují bezpečnostní předpisy a tak by jejich úprava znamenala investici třeba v rámci desítek milionů. raději to nechaj v původním obalu.

Ohledně složení to je kapitola sama o sobě. Hlavně že se ale budou prsit dodržováním starodávné receptury.

No a dvojí kvalita byla, je a navždy bude. Už jen třeba mekáč či kfc. Zkuste si porovnat třeba německej a českej? a nebo španělskej a českej. Omáčky maj třeba úplně chuťově jinde. A co teprve tydle fastfoody v evropě a v americe. Dyť todle co je u nás v evropě považují v americe za tu nejspodnější a nejhorší možnost.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
bu2520



Založen: Jul 16, 2007
Příspěvky: 4247
Bydliště: u HK

PříspěvekZaslal: pá leden 26 2024, 10:28    Předmět: Citovat

s tou průměrností se to má tak, příklad máš třeba alkohol kde jedna láhev má 50% a druhá 40 tak se jako norma vezme 45% no a po čase se zjistí , že zákazník kupuje tu střední cestu, tak se z ní udělá maximum a k ní ekvivalentně minmu třeba 35% a střed nám spadne na 40% a tak to funguje téměř ve včem.
Co se týká výroby potravin tak spolupracuji s firmou která dělá potravinářské stroje. Když nastalo období náhražek tak vedl škrob , ale i ten stál peníze tak si zákazník vymyslel vzduch toho je všude kolem dost zadarmo a tak se kompresory vhání do šmakulád a za pomocí mixérů které točí skoro 20000otáček zapracovává do různých krémů a pomazánek.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pocitujlasku



Založen: Dec 12, 2005
Příspěvky: 2186

PříspěvekZaslal: pá leden 26 2024, 11:04    Předmět: Citovat

Crifodo napsal(a):
Základní otázka pro mě je, proč v minulých dekádách neměli zapotřebí/nebyly myslitelné náhražky kvalitních surovin, nebo postupy které by tehdy jednoznačně označili za prasárnu (rozemleté vratky do pečiva, separát a koaguláty do párků, syrovátka a rostlinný tuk místo mléka, másla, smetany do sušenek, zmrzlin, sýrů). Pamatuju jedinou přiznanou náhražku někdy koncem sedmdesátek? sojovou hmotu na polevy nanuků místo čokolády, kvůli nějakým devizovým potížím s nákupem kakaových bobů. Čokoláda jako taková tehdy ještě náhražková nebyla, jen ty polevy zešedly.


A odkial vies, co vsetko tam bolo, kedze zlozenie vyrobku nebolo uvedene na obale a vyrobny postup bol tajny?
Kazdy sa tu ohana, ako volakedy bolo vsetko perfektne, ale zabudaju na fakt, ze vtedy o vela veciach nevedeli. A tak zili v tom, co sa im povedalo.
Ja si pamatam, ako mi babka stale rozpravala, co vsetko sa sypalo na JRZ prasatam, ake rastove hormony, odpad z vyroby liekov, a dalsi humus. A to vsetko sa ukladalo v mase.
Kravam sa tiez davali vselijake podporne "vitaminy" na vyssiu produkciu mlieka, dopovali sa antibiotikami, aby nahodou nevykapalo cele stado...
To iste polnohospodarstvo, praskovalo sa tym, co uz vtedy na zapade bolo zakazane, robilo sa to v noci, takze zase, vela ludi o tom nevedelo, a tak vlastne si mysleli, ze sa to nedeje.
Co take chutne hlinikovo-olovene pribory...

_________________
No vidis, a tak si sa bal
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
hafca



Založen: Jul 27, 2004
Příspěvky: 4496
Bydliště: 25km na západ od Prahy

PříspěvekZaslal: pá leden 26 2024, 11:19    Předmět: Citovat

U nás až do roku 2022 měla teplá voda cca 60°C a páková baterie byla na umytí přibližně uprostřed. V lednu 2023 se začala nenápadně teplota snižovat a během dvou měsíců se dostala až na dnešních 50°C a někdy jen na 47°C. Teď už si točím teplou vodu prakticky bez studené.
Město na dotaz co se stalo a jestli nehrozí legionela odpovědělo, že vše je podle vyhlášky a legionelu mají ošéfovanou chemií.
Takže ředit a nahrazovat jde nejen u jídla a pití.

_________________
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
kevin_mitnick



Založen: May 20, 2007
Příspěvky: 1778

PříspěvekZaslal: pá leden 26 2024, 12:00    Předmět: Citovat

pocitujlasku napsal(a):

A odkial vies, co vsetko tam bolo, kedze zlozenie vyrobku nebolo uvedene na obale a vyrobny postup bol tajny?


Za socializmu bylo slozeni vyrobku i postup soucasti zavaznych CSN, ktere byly k dispozici minimalne pro odbornou verejnost. Mezi knizkami mam dodnes skripta od teticky co mela za socializmu vystudovano potravinarstvi. Treba recepty teple a studene kuchyne, kde je zavazny rozpis vsech surovin a postup pripravy pro salaty, nebo normu pro masozavody s presnym slozenim spekacku. A ne, zadna Ecka tam nejsou. Do sunky tehdy slo jen maso, trocha koreni a praganda, ne jako dnes kdyz ma sunka ze 75% masa oznaceni "exkluziv". A ne, tehdy to nefungovalo tak, ze nakupci Pramene dosel do masozavodu s tim ze malo vydelavaji a ze je potreba snizit cenu a nahradit maso separatem. Separat se v te dobe nazyval masokostni moucka a krmili sa s tim prasata, ne lidi.

pocitujlasku napsal(a):

To iste polnohospodarstvo, praskovalo sa tym, co uz vtedy na zapade bolo zakazane, robilo sa to v noci, takze zase, vela ludi o tom nevedelo, a tak vlastne si mysleli, ze sa to nedeje.


O tom zakazu praskovani na zapade si nech vypravet. Na Morave kde mam chalupu maji jablecny sady. Do toho ze ktereho jdou "bio" jablka jedou postrikovace za rok jen 8x, do toho ze ktereho jdou jabka do super-hyper 19x za sezonu. A to se jeste mistni agronom stezuje, ze maji malo penez a nemuzou strikat kolik by bylo potreba. Ze jejich Italsti a Spanelsti kolegove strikaji od jara do podzimu kazdy tyden.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hubert_79



Založen: Dec 24, 2017
Příspěvky: 7621
Bydliště: Praha 6 - Petřiny

PříspěvekZaslal: pá leden 26 2024, 12:33    Předmět: Citovat

Dnes šunka se 75% masa nebude rozhodně označená "exclusiv". Ta bude označená jako standard, výběrová musí mít 85% a nejvyšší jakosti pak 95%. Tak zas nešiř bludy.
Normy sice byly pěkná věc, ale to je pouze teorie. Praxe byla poněkud jiná, poněvadž kdo neokrádal stát, okrádal rodinu. Když si vzpomenu na některé blafy, co jsme jedli ve školní jídelně (kde se vařilo podle těch norem, že), tak se mi zvedá kufr ještě teď.
Zas nelakujme tehdejší realitu na růžovo.

_________________
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
pocitujlasku



Založen: Dec 12, 2005
Příspěvky: 2186

PříspěvekZaslal: pá leden 26 2024, 12:41    Předmět: Citovat

kevin_mitnick napsal(a):
Za socializmu bylo slozeni vyrobku i postup soucasti zavaznych CSN, ktere byly k dispozici minimalne pro odbornou verejnost.

Vsetci vieme, ze jedna vec boli papiere a ine bola realita.
Plnime plany na 110% a aj tak obchody boli prazdne, zo skladov sa vynasalo jedna radost, ale nikde nic nechybalo..

kevin_mitnick napsal(a):
Do toho ze ktereho jdou "bio" jablka jedou postrikovace za rok jen 8x, do toho ze ktereho jdou jabka do super-hyper 19x za sezonu.

BIO neznamena, ze nie su striekane, ale ako a cim su osetrovane. Musia sa osetrit este pred tym nez sa zacnu tvorit plody a aj to len urcitymi postrekmi proti plesniam a skodcom.
Neviem, kde ludia prisli na to, ze bio znamena, ze sa to neosetruje.

_________________
No vidis, a tak si sa bal
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
samec



Založen: Dec 19, 2017
Příspěvky: 4175

PříspěvekZaslal: pá leden 26 2024, 12:47    Předmět: Citovat

Napríklad šampanské De Luxe za 3€. No nekup to. Za tú cenu top kvalita. Lacnejšie už ani nemôže byť, lebo sa blbo balí do tetrapaku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hubert_79



Založen: Dec 24, 2017
Příspěvky: 7621
Bydliště: Praha 6 - Petřiny

PříspěvekZaslal: pá leden 26 2024, 13:02    Předmět: Citovat

Ono na tom je napsáno, že je to šampaňské? Není. Tak o co jde...
_________________
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> "Čínský" a jiný šmejd Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 13, 14, 15  Další
Strana 6 z 15

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund