Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

CDI zapalování
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Teorie
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Marek917382465



Založen: Jul 26, 2020
Příspěvky: 12

PříspěvekZaslal: ne červenec 26 2020, 10:06    Předmět: CDI zapalování Citovat

Dobrý den,
potřeboval bych poradit se zapalováním typu Capacitive Discharge Ignition, které je na jednoduchém schématu níže. Naznačil jsem tam nabíjení kondenzátoru zelenou barvou a vybíjení modrou barvou. K vybíjení kondenzátoru dochází po sepnutí tyristoru. Problém který mám je, jak přerušit zapalování, to znamená přerušit jiskru nebo jí dostatečně oslabit. Jiskra vzníká, když dochází k vybíjení kondenzátoru. Kondenzátor je impulzní, řádově jednotky uF na stovky voltů, třeba 400. Cívka má odpor řádově jednotky Ohmu. Řešení musím provádět v naznačeném bodě A. Jak toho dosáhnout?
Řešení, které mě napadá je připojovat k tomuto obvodu, pomocí SSR relé, vybíjecí odpor, který bude paralelně k cívce. Jak zvolit tento odpor? Menší než cívka? Jak zvolit jeho výkon? A je vůbec toto správné řešení? Když připojím na nějaký čas tento odpor k obvodu, dojde k nabití kondenzárotu a při vybíjení bude výkon cívky omezen, přes můj nově přidaný vybíjecí kondenzátor, a tudíž nedojde k zapálení paliva? Děkuji za jakékoliv nápady a vysvětlení.



IMG_20200726_110344.jpg
 Komentář:
 Velikost:  171.68 kB
 Zobrazeno:  15 krát

IMG_20200726_110344.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
masar



Založen: Dec 03, 2005
Příspěvky: 12787

PříspěvekZaslal: ne červenec 26 2020, 10:40    Předmět: Citovat

Je zajímavé, že se najde někdo, kdo by chtěl nectnost kondenzátorového zapalování, kterým je krátká doba hoření jiskry, ještě zvětšit. Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
TomasX



Založen: Aug 12, 2005
Příspěvky: 585

PříspěvekZaslal: ne červenec 26 2020, 11:00    Předmět: Citovat

Často jsem viděl vypínač v tom bodě jak máš naznačeno, ale bez diody. Prostě natvrdo sepnout vypínačem. Cool
_________________
Machr jsme každý, ovšem vždy v oboru někoho druhého ...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 16675
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne červenec 26 2020, 12:04    Předmět: Citovat

Stačí přece zkratovat snímač polohy kliky, tyristor přestane spínat.
Mimochodem, s prodlouřením jiskry jsme se vyblbli až haňba. Sice to pálilo i s uhořelými elektrodami svíčky, ale příliš se usazoval karbon ve výfuku.
To rychlé odhořívání elektrod spravilo nabíjení kondenzátoru 4 µF jen na průměrně 55 V (maxmálně tam bylo kolem 75 V). Jiskru se podařilo trochu prodloužit odporem 47 Ω/1W do série s tím kondíkem, dojezd do dalšího ucpání výfuku se prodloužil asi o třetinu (místo 250 km vydržel asi 330 km).
S tlumivkou místo odporu to rušilo a tím jsme další pokusy vzdali.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Marek917382465



Založen: Jul 26, 2020
Příspěvky: 12

PříspěvekZaslal: ne červenec 26 2020, 15:25    Předmět: Citovat

Aby mě někdo špatně nepochopili, nikdo nechce prodlužovat dobu jiskry. Chci úplně přerušit . Zjišťuji, jak to nejlíp udělat v tom naznačeným bodě a jestli by třeba nestačilo ten výkon zapalovací cívky jen omezit, tak aby se kondenzátor vybil dřív a dodal menší výkon a nedošlo k zapálení paliva po daný čas, který ovládám mikroprocesorem.

Zkoušel jsem to v tom naznačeným bodě uzemnit přes SSR relé a když to takhle natvrdo územním, vždy mi to zablokuje mikroprocesor. Nevím jestli tam dojde ke zkratu nebo nějaké napěťové špičce, ale prostě mikroprocesor přestane fungovat.
Pokud bych to udělal jak píše Hill, přestane to dávat palivo a to nechci, jelikož to budu přerušovat při jízdě a na závodní motorce, tak úplně nechci, aby ten motor měl tu chvíli chudý palivo a zbytečně to tam hořelo pod velkou teplotou potom. Další věc je, že nevím co by to udělalo s kontrolou trakce. S tlumivkou to přestalo dávat jiskru?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
misocko



Založen: Jun 26, 2009
Příspěvky: 1024
Bydliště: Hlohovec (Sk)

PříspěvekZaslal: ne červenec 26 2020, 16:56    Předmět: Citovat

Marek917382465 napsal(a):
Nevím jestli tam dojde ke zkratu

takze mikroprocesory ano ale zaklady elektro nula bodov
samozrejme ze tam dojde k skratu, prudy jak krava, popravis si ssr aj ten tyristor
blokuj proste snimac
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PCmaniac99



Založen: Feb 07, 2008
Příspěvky: 594
Bydliště: Jablonec nad Nisou

PříspěvekZaslal: ne červenec 26 2020, 17:59    Předmět: Citovat

Kdyby jste netušili co po vás chce tak se snaží udělat "quick shift".

Ve chvíli kdy se nohou dotkne řadičky dojde k přerušení jiskry - tím se odlehčí zuby v převodovce a on tam muže kopnout další kvalt bez spojky a při tom pořád drží plnej plyn.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Marek917382465



Založen: Jul 26, 2020
Příspěvky: 12

PříspěvekZaslal: ne červenec 26 2020, 18:49    Předmět: Citovat

Přesně tak. Proto nemůžu zablokovat snímač. Ovlivnilo by to kontrolu trakce a jednotka by tam neposílala směs a to si fakt na závodní motorce a zmačknutým motoru nemůžu dovolit. Radši ať tam jde palivo a pálí to potom do výfuku než aby to jelo na chudou směs.

A jak píše kolega výš, je to tak, analog není moje parketa. Jsem zaměřený na digital.
Ani SSR ani mikroprocesor mi to neodpálí. Dříve jsem pomocí SSR rozpojoval v bodě A vodič. Vše fungovalo jak má, ale pokud by došlo k tomu, že elektronika z nejakého důvodu přestane pracovat nebo vyhoří, došlo by k zastavení motoru a to si nemůžu dovolit. Proto jsem přešel na uzemnovani, kde je logika opačná a když to nebude fungovat, nic se neděje. Teď když to územním s prvním zapálením se zastavil úplně mikroprocesor a do dalšího resetu nefungoval. Přidal jsem do obvodu unipolární transil abych omezil v obvodu napěťové špičky a trochu to pomohlo. Na volnoběh to běží dobře, ale jakmile trochu přidám plyn a zrychlí se signál, zas se stane to stejný. Musí být přece nějaká možnost jak to vyřešit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 16675
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne červenec 26 2020, 18:49    Předmět: Citovat

A jak zjišťuje, že se dotkl řadičky? jestli ny to nespravil normální kontakt nebo jazýčkový ovládaný magnetem.
Pro procesor v prostředí s tak vysokou hladinou rušení se musí příslušně řešit jak jeho napájení, tak ošetření (popřípadě oddělení) výstupů. A kostření, samozřejmě. A ještě složitější je to v naznačeném bodě.
Dej tam optočlen a zkratuj jeho výstupem řídicí elektrodu tyristoru. Když nesepne kondík zůstane nabitý, jisktu nehodí, dokud ho opět otevřený tyristor nevybije do cívky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Marek917382465



Založen: Jul 26, 2020
Příspěvky: 12

PříspěvekZaslal: ne červenec 26 2020, 19:25    Předmět: Citovat

Určitě by to nezvládl. Že snímače musím snímat napětí a vypínám až při určitým času. Potrebuju teda A/D převodník.
Napájení řeším tak, že beru 12V z baterky a když to běží, tak samozřejmě z alternátoru a přes le50 stabilizuji na 5V. Mám tam transil kvůli alternátoru, aby to nezhořelo. Na plosnaku jsem se snažil oddělit analog a digital. SSR relé mám samozřejmě pomocí optoclenu a triaku. Taky jsem neumistoval nic na druhou stranu proti procesoru a nechal jsem tam zem, aby to odstinilo magnetickou interferenci. Jelikož se to zdálo jako funkční řešení, protože na volnoběh to jde, nechal jsem to celý udělat.
Chápu jak by to fungovalo, kdybych zkratoval vstup do tyristoru, ale tyristor si řídí sama jednotka. Prostě se do ní nedostanu. Tady to schéma jsem našel na webu a je jen pro představu, kdyby někdo nevěděl, jak funguje CDI zapalování.

Nevím jak oddělit to kostření, aby to nedělalo takovejhle bordel. Když to totiž takhle územním, jednotka se taky nezasekne a nepřestane fungovat. Přece to tam taky musí nějak řešit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
misocko



Založen: Jun 26, 2009
Příspěvky: 1024
Bydliště: Hlohovec (Sk)

PříspěvekZaslal: ne červenec 26 2020, 19:41    Předmět: Citovat

co vsetko je sucastou tej jednotky a co je mimo ?
indukcna cievka je cela mimo jednotku ? aj ukostrenie?
ak ano , akusil by som ju ukostrit cez mosfet , G cez odpor na 12V aby bol furt "vodivy" a cez optoclen by som G uzemnil a tym ho v pripade potreby zavrel.
kedze to robis procesoorm , zapinanie a vypinanie by som robil mimo cas kedy je zapal.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Marek917382465



Založen: Jul 26, 2020
Příspěvky: 12

PříspěvekZaslal: ne červenec 26 2020, 19:58    Předmět: Citovat

Přesně tak, celá cívka je mimo jednotku. Tenhle nápad jsem měl taky, ale to uzemnění cívky je celkem nešikovné pro tohle řešení a je "napevno" pod šroubkem co drží cívku. Bod A používám proto, protože je tam dobrej přístup a je tam FASTON konektor. Takže celý CDI zapalování je v jednotce. Snímač otáček z kliky. Tyristor si jednotka určitě ovládá sama, protože se dá programově měnit předstih.
Vážně to nijak nevyřešíme?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
misocko



Založen: Jun 26, 2009
Příspěvky: 1024
Bydliště: Hlohovec (Sk)

PříspěvekZaslal: ne červenec 26 2020, 20:16    Předmět: Citovat

vyriesime. budes to odpajat v bode A, relatkom , NC kontaktom
v klude to bude zopnute, procesorom zopnes rele tym mu rozopnes kontakty a zapalovanie sa prerusi.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Marek917382465



Založen: Jul 26, 2020
Příspěvky: 12

PříspěvekZaslal: ne červenec 26 2020, 20:35    Předmět: Citovat

Klasické relé má malou životnost a dlouhou dobu rozpojení a spojení kontaktu. Proto jsem přešel na SSR relé, které všechny problémy řeší, ale nemá nic jako NC kontakt.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
misocko



Založen: Jun 26, 2009
Příspěvky: 1024
Bydliště: Hlohovec (Sk)

PříspěvekZaslal: ne červenec 26 2020, 21:10    Předmět: Citovat

tak druhy pokus
pises ye SSR je OK? tak ho proste drz zapnute odporom z 12V. MCU to cez optoclen prizemni (kludne aj cez posilnujuci tranzistor - neviem aky prud treba na riadenie toho SSR + aby ti nechytalo rusenie)
v kludovom stave bude SSR zopnute, procak ho vypne
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Teorie Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund