Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Mlýnek na maso - odmaštění a odrezení v UZV čističce

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: st květen 06 2020, 12:13    Předmět: Mlýnek na maso - odmaštění a odrezení v UZV čističce Citovat

Koupil jsem si ruční mlýnek Porkert domnění, že nebude rezavět (ale ono je toho víc). Hlavně šajba a nůž. Když to natřu olejem, zase to po čase smrdí.

Už si říkám, že bych si koupil malou UZV čističku jen na tyhle věci, protože se mně nechce prát ve stejný mašině DPS a mlýnek.

Ono to jde docela dobře umýt v myčce, ale když to nějaký čas nepoužíváte a najednou potřebujete, jste zase v háji.

Taky jsem si na test koupil odrezovač ve spreji, má být eko na principu mražení, tak uvidím.

Máte s tím nějakou zkušenost, jestli to v té UZV půjde?

_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Sandal



Založen: May 22, 2006
Příspěvky: 2559
Bydliště: Posázaví (JN79LT)

PříspěvekZaslal: st květen 06 2020, 14:44    Předmět: Citovat

Dřív byl celej mlýnek pořádně pocínovaný a nijak zvlášť nerezavěly.Kdoví z čeho to dneska dělaj Rolling Eyes
Možná by stálo za úvahu přeměnit rez na fosfát obyč odrezovačem a dál by to nemuselo rezavět. Fosfát je velmi tvrdá vrstva a třeba by mlýnek ochránila.

Mám mlýnek č. 32 a nerezaví. Kupoval jsem ho asi před 10ti lety. U tvého mlýnku bude asi problém v materiálu. Kvalitní litina zas tak moc nerezaví a kor když se v mlýnku mele mastný maso.

_________________
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: st květen 06 2020, 14:51    Předmět: Citovat

O tom klasickým odrezovači jsem taky uvažoval. Že rezaví šajba ještě přežiju, ale aby rezavěl i šnek, když ho půl roku nepoužiju a má být cínovanej, to už je trošku moc.

Já moc nemelu, snad jen tady na EB, ale rez opravdu vadí...

_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Sandal



Založen: May 22, 2006
Příspěvky: 2559
Bydliště: Posázaví (JN79LT)

PříspěvekZaslal: st květen 06 2020, 15:11    Předmět: Citovat

Na menšího "lišáka" na šneku jsem vždycky před použitím mlýnku semlel dva tvrdý rohlíky a bylo to v cajku.
Oni asi ten cín nanášej galvanicky a je ho tam jen pár mikronů. Dřív ty součásti namáčeli. následky jsou jasný.

_________________
Lepší jednou ukázat, než desetkrát vysvětlovat Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31854
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: st květen 06 2020, 15:19    Předmět: Citovat

Cínuje se jen vnější povrch, vnější obvod korunový matice složení, násypka a klika. Vnitřek hlavního těla mlejnku směrem od násypky dopředu k noži a šajbě je necínovanej, jen třískově obrobenej. Řezná deska = šajba, šnek a křížovej nožík jsou taky necínovaný, jen obrobený a broušený z ocelolitiny. Důvodem, proč "babiččin" strojek má šnek cínovanej a moderní verze bez cínu je v předpisech o styku potravin s těžkýma kovama, ke kterým cín patří. Prostě pracovní plochy strojků a nádobí, který přicházejí během přípravy do přímýho kontaktu s jídlem nebo surovinama na jeho přípravu SE NESMÍ POKRÝVAT CÍNEM NEBO JINÝM NEUŠLECHTILÝM KOVEM - nevím od kterýho data to platí, ale už to platilo za komárů. Může tam bejt chrom, nikl a podobný kovy, ale ne holej hnilík, cín, olovo a podobný. I proto ty modernější strojky mají víc holý ocelolitinový plochy než ty "po bábě".
A nejlepší ochranou proti lišce je myslím po každým umytí a vysušení strojku jeho součástky namazat troškou vepřovýho sádla a složenou mašinku uskladnit v suchu a chladu. Mám Porkerta č.10, kupoval jsem ho ještě za komárů (v roce 1988) a kromě trochu zčernalýho povrchu šneku a vnitřního závitu matice složení na něm není vidět žádný korozní změny. Šajbu a nůž si samozřejmě občas nechávám nabrousit na magnetce, aby měly paralelní plochu a dobře krájely. Šajby jsem si navíc koupil s různou zrnitostí mletí, abych mohl mlít i hrubší kousky a obráceně i jemnou mletinu na spojku.

_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: st květen 06 2020, 15:25    Předmět: Citovat

Kdyby to u toho Porkerta bylo mechanickým opotřebením, tak to beru. Ale není.

Pak věř značkám. Záruka 5 až 10 let. A jako prevenci napíšou to, co jsem udělal, tj. olej. Jenže to by museli vyrábět i vlastní olej... Confused

Mimochodem oni už zrušili i "potravinářskej" cín? Můj šnek je cínovanej.

_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31854
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: st květen 06 2020, 17:07    Předmět: Citovat

Jo, už ani plech na konzervy nesmí bejt z obou stran holej, jen pocínovanej - ta strana "dovnitř k žrádlu" se musí lakovat ...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
hafca



Založen: Jul 27, 2004
Příspěvky: 4486
Bydliště: 25km na západ od Prahy

PříspěvekZaslal: st květen 06 2020, 17:12    Předmět: Citovat

Šajbu i nůž umyji a a pak spláchnu co nejteplejší vodou jaká nám teče. Pak to stačí položit tak aby to neleželo na plocho, ale trochu šikmo. Jak je to horké, rychle to uschne a ani se to nemusí utírat. A žádné rezavění se nekoná.
_________________
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
hrmil



Založen: Jul 24, 2008
Příspěvky: 191

PříspěvekZaslal: čt květen 07 2020, 11:45    Předmět: Citovat

hafca napsal(a):
Šajbu i nůž umyji a a pak spláchnu co nejteplejší vodou jaká nám teče. Pak to stačí položit tak aby to neleželo na plocho, ale trochu šikmo. Jak je to horké, rychle to uschne a ani se to nemusí utírat. A žádné rezavění se nekoná.
Tiež to tak robím,len ešte potriem všetky nepocínované plochy bravčovou masťou a zabalím do papierového obrúsa.A nič nesmrdí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 5999
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: čt květen 07 2020, 12:59    Předmět: Citovat

Zákaz cínování šneků platí už dávno, nebo je některé firmy necínovaly vůbec. Mám dva mlýnky Moravia z padesátých let a cín byl jenom na povrchu. Sice už dávno slezl, ale rez se jich nechytá.
Mlýnek myju tak, aby se zcela neodmastil a stačí to (pokud nebude odložený několik let).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kejki



Založen: Nov 10, 2009
Příspěvky: 2462
Bydliště: u Velvar, mezi D8 a R7

PříspěvekZaslal: pá květen 08 2020, 12:35    Předmět: Citovat

Tuk na železe žlukne, to vím už od dob četby Hotelu od Haileye. Takže buď ta vařící voda a ubrousek, nebo ultratenká vrstva mastnoty. Možná by šlo něco s voskem, ale včelaři už taky nevědí co za něj chtít.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
barnodaj



Založen: Apr 16, 2011
Příspěvky: 748
Bydliště: Vodňansko

PříspěvekZaslal: pá květen 08 2020, 20:24    Předmět: Citovat

Nejjednodušší bude koupit nůž i šajbu z nerezi.

https://www.dokredence.cz/rucni-kuchynske-strojky/mlynky-na-maso-porkert-a-prislusenstvi/rezna-deska-do-mlynku-na-maso-nerezova.html

a může být i karbonový. Máš po starosti se rzí!



nerez.png
 Komentář:
 Velikost:  12.28 kB
 Zobrazeno:  65 krát

nerez.png


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 31854
Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21

PříspěvekZaslal: pá květen 08 2020, 22:00    Předmět: Citovat

Nerez nikdy nebude mít tak dlouho ostrou řeznou hranu jako ocelolitina, ze který jsou ty řezný části u všech starších provedení. Bude se muset častějc brousit a celkově bude mít kratší životnost, nejen střední dobu mezi nutným ostřením. Babičce vydržel mlejnek Porkert s jedním ocelolitinovým složením kupovanej někdy po druhý světový válce ostrej prakticky celej zbytek života, protože se složení otupovalo pomalu a ona to postupný otupování neměla s čím srovnat. Když jsem jí jednou začátkem 90. let to její stařičký složení štípnul a nechal ho na svý triko "líznout" o dvě desetinky na magnetce, měla potom co jsem jí strojek vrátil pocit, že jsem jí koupil novej strojek, tak to najednou mlelo zlehka. Ale vzhledem ke zkušenostem, který mám s ostrostí a schopností "držet ostří" u nerezovejch kuchyňskejch kudel, pochybuju, že by běžný kuchařince nerezový složení masomlejnku vydrželo ostrý dýl než rok (profíkovi na krámě maximálně den-dva, zatímco běžný "černý" vydrží klidně měsíc) a celkově že by v domácnosti až do výměny vynucený obroušením přežilo dýl než 5-6 let ("černý" klidně 20). A to pomíjím pořizovací cenu nerezu - ta je zhruba 300-500% ceny "černýho" provedení ...
_________________
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...

A kutilmile - TY MNĚ TAKY Mr. Green Mr. Green !!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
barnodaj



Založen: Apr 16, 2011
Příspěvky: 748
Bydliště: Vodňansko

PříspěvekZaslal: so květen 09 2020, 6:42    Předmět: Citovat

Tak my máme PORKER5 asi pětadvacet let, možná dýl a nerezne ani šnek ani nůž nebo deska. Originál nůž byl broušený 3x a deska jednou, bohužel pán co nám to brousí prodlužuje dobu ,kterou to je u něj, tak jsem jako náhradní koupil nerezovou sadu, co měl na krámu. Zajímalo by mě jak vydrží ty karbonový střeva?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 5999
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: so květen 09 2020, 8:27    Předmět: Citovat

Některé mlýnky měly samoostřící nože (ocelolitina). Jeden mám s označením "Republika" na klice. Výrobce možná Moravia, nebo snad Porkert po znárodnění.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.21 sekund