Vítejte na Elektro Bastlírně
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS. Další výskyt bude okamžitě dezinfikován a zlikvidován.


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zapojení stínění UTP Cat 6a

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> SMS
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
milosak



Založen: Nov 27, 2018
Příspěvky: 129
Bydliště: Praha zapad

PříspěvekZaslal: st březen 25 2020, 22:12    Předmět: Zapojení stínění UTP Cat 6a Citovat

Dobrý večer, tak jsem se začal věnovat výměně UTP kabelu po mém domě.
Mám nakoupený kabel Cat 6a a Keystone Jacky od KEline 6a.

1. předpokládám, že obě dvě zásuvky budou zapojeny, jako varianta B
(patch kabel) mezi počítačem a hraničním routrem, dále mezi hraničním
routerem a dalším routrem v počítačové síti ?

2. na oholení izolace mám jokari https://www.youtube.com/watch?v=HW25YKriO9k , na nestíněné UTP kabely funguje špičkově, ale na typ STP solarix 6a (každý pár je solo stíněný) se mně prořezává skrze vrchní izolaci stínění některých
párů a dokonce nazobnu i izolaci vodičů (některých) Shocked
Koukal jsem na videu, že někdo oholí pouze 2cm zkraje a potom chytí takový
tenký stříbrný drát (jediný nestíněný) kterým roztrhne vrchní izolace na
předepsanou délku 75 mm - lepší řešení neznám, leda koupit jiný nástroj.

3. a poslední dotaz Wink někde jsem zde četl při samostudiu, že stínění
se na jedné straně propoj. kabelu nezapojuje ?? Z důvodu el. náboje ??
Pochopil jsem to správně, nebo se týká pouze při napájení POE, které
na těchto kabelech neřešim, samozřejmě POE mám mezi NVR a kamerou,
dále májí ještě POE obě dvě aktivní antény na střeše domu .

Díky všem za reakci ...

koukám, že neumim vložit link Confused

Někdy to chce řešit hrubou silou, takže vyjmout link a vložit znovu. ZdenekHQ


Naposledy upravil milosak dne st březen 25 2020, 22:56, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 23503
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: st březen 25 2020, 22:30    Předmět: Citovat

Jestli chceš, aby tím stíněním tekly nějaký bludný proudy a byla z něj spíš anténa, tak ho zapoj na obou stranách, ale v praxi je to jako u NF zesilovače.
_________________
Pokud mě chcete oslovit, klidně použijte jméno Zdeněk.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Milan_F



Založen: Oct 03, 2005
Příspěvky: 1292
Bydliště: nedaleko Humpolce

PříspěvekZaslal: čt březen 26 2020, 0:01    Předmět: Citovat

1. A nebo B je úplně buřt. Na funkci nemá vliv. Hlavně na obou koncích dodržet stejný zapojení. Pokud není cílem cross kabel. Rozdíl mezi TIA/EIA 568A a 568B https://www.youtube.com/watch?v=Jkv_-4DaYMw

2. Na holení jakýhokoli utp se nejlépe osvědčil obyčejnej zalamovací nůž. Stačí lehce naříznout svrchní izolaci (ne proříznout!) a konec lehce ohnout na jednu a pak na druhou stranu. Nařízlá izolace v řezu praskne. Následně stáhnout oddělenej konec izolace. Čepel nože se vnitřních vodičů ani stínění nedotkne.

3. Stínění se zapojuje na obou stranách. Nikdy jsem nezaznamenal, že by se stínění na jednom konci nezapojovalo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 23503
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: čt březen 26 2020, 0:10    Předmět: Citovat

Ad 3) - Kam se zapojuje? Na stínění konektoru určitě, ale kam dál?
_________________
Pokud mě chcete oslovit, klidně použijte jméno Zdeněk.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 16322
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt březen 26 2020, 5:52    Předmět: Citovat

Doma stačí to připojit na stínění konektoru, ale už to tu proběhlo - není třeba ho připojovat vůbec, nebo kdekoli po trase v jednom vodě stínění uzemnit třeba na vodič PE (máš.li síť TN-S, tedy s rozdělenou "nulou" na pracovní a ochrannou). V tom případě se už konce s ničím nespojují. Je to zbytečné,
Stínění dostává smysl v průmyslových aplikacích, například při propojování MCU, I/O ostrovů a měničů, kde by to rušení narušovalo a zdržovalo komunikaci.
Ze zásuvky pak stejně použiješ patch-kabel s nestíněnými konektory, tak konce tak jako tak dál nepovedou.
Doma mám všude UTP v lištách i trubkách, jen ten nejdelší je STP, protože byl v kratším balení a UTP stovka mi došla. Jinde totiž datové kabely netahám.
A šlape to bez problémů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
milosak



Založen: Nov 27, 2018
Příspěvky: 129
Bydliště: Praha zapad

PříspěvekZaslal: čt březen 26 2020, 6:19    Předmět: Citovat

Já jsem si ještě v noci zapojil jeden kabel na obou stranách, jako variantu
A a na routeru nesvítila LED pro komunikaci, tak dnes přepojím na B na
obou stranách, možná jsem měl zkusit zapnout compa, to mě už nenapadlo.
Práce kvapná ho.no platná. (autodetekce ?)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cowley



Založen: Feb 04, 2005
Příspěvky: 2365

PříspěvekZaslal: čt březen 26 2020, 6:24    Předmět: Citovat

Bez zařízení (třeba PC) se tam nemá proč co rozsvítit Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
milosak



Založen: Nov 27, 2018
Příspěvky: 129
Bydliště: Praha zapad

PříspěvekZaslal: čt březen 26 2020, 6:44    Předmět: Citovat

Já měl oba konce zastrčené do routru a do compu, ale teď nevim jestli
byl comp zapnutý. Raději obě strany předělám na var. B , stejně jsou
trošku nazoblý a všechno vyzkoušim, potom dám vědět ...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 2749
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: čt březen 26 2020, 9:01    Předmět: Citovat

milosak napsal(a):
Já jsem si ještě v noci zapojil jeden kabel na obou stranách, jako variantu
A a na routeru nesvítila LED pro komunikaci, tak dnes přepojím na B )

Mezi A a B kromě prohozeni dvou barev neni žádný rozdíl. Oba jsou zapojené stejně. Jen musí být vždy na obou koncích stejná varianta.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kvicala_r



Založen: Jan 19, 2005
Příspěvky: 2562
Bydliště: Haná / N.J.

PříspěvekZaslal: čt březen 26 2020, 10:19    Předmět: Citovat

Nemusí být stejně na obou koncích od doby, co umí všechna zařízení MDI-X/MDI. Já teda všude pro pořádek držím B, ale je to jen formalita
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 25246
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: čt březen 26 2020, 10:23    Předmět: Citovat

Do kriza to zapoji len totalne prasa. Nemozes nikdy vylucit, ze tam nebude zapojene zariadenie, ktore to nepodporuje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
milosak



Založen: Nov 27, 2018
Příspěvky: 129
Bydliště: Praha zapad

PříspěvekZaslal: čt březen 26 2020, 13:24    Předmět: Citovat

Takže díky moc všem přispěvatelům Smile

Oba konce jsem perfektně předělal na B variantu, ale chyba byla u mě v
jednom patch kabelu mezi zásuvkou a NTB, který byl k testování na půdě.

Hlavně děkuju za trik MIlana_F pro částečného naříznutí kabelu a následné lehce ohnout na jednu a pak na druhou stranu rukou Very Happy tak jednoduchá věc by mě nenapadla Rolling Eyes
Já kroužil a kroužil kolem dokola, přitom v práci děláme s nestíněnýma kabelama a jim to očividně nevadí .
Za mě vše ještě jednou děkuji.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> SMS Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.17 sekund