Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Proudový zdroj pro LED
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Osvětlovací technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Mikras



Založen: Sep 04, 2019
Příspěvky: 167
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: st únor 12 2020, 18:46    Předmět: Proudový zdroj pro LED Citovat

Zdravím. Ve výtahu máme LED svítidla. Čtyři sady po dvou svítidlech plus proudový zdroj ke každé sadě. LED jsou 1W/350mA. V každém svítidle po šesti, tedy teoreticky 12W. Zdroj je 15W. Často a dost rychle odchází jak LED, tak zdroje. Nová sada vyjde na cca 4.000,- jako ND. LED se dají koupit do cca 40,-Kč za kus, zdroj za pár stovek. Od výtaháře jsem dostal dvě vadná svítidla.
Nechci to teď ve výtahu rozebírat a laborovat s tím doma, tak se chci zeptat, jestli je lepší koupit zdroj blízko k výkonovému zatížení, nebo koupit třeba 20 - 25W. Nevím, jestli zdroj funguje jako měnič a odebírá ze sítě proud podle zatížení, nebo jako na proudovém zdroji při menší zátěži vzniká větší úbytek napětí na regulačním prvku, který by tím mohl být přetížený.
Děkuji za rady.



IMAG0881.jpg
 Komentář:
 Velikost:  59.14 kB
 Zobrazeno:  54 krát

IMAG0881.jpg



IMAG0879.jpg
 Komentář:
 Velikost:  60.85 kB
 Zobrazeno:  66 krát

IMAG0879.jpg



IMAG0878.jpg
 Komentář:
 Velikost:  54.08 kB
 Zobrazeno:  112 krát

IMAG0878.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
tiktak1953



Založen: Oct 11, 2010
Příspěvky: 3483
Bydliště: SK

PříspěvekZaslal: st únor 12 2020, 21:49    Předmět: Citovat

Ked sa na ten zdroj zvonka pozres,tak hned ti musi byt jasne, ze je to šmejd najhorsej kvality.Podobne led zdroje som mal rozobrate,osadene su z ... súč. takze vyhodit,kupit kvalitu, uz nie taketo nieco.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Mikras



Založen: Sep 04, 2019
Příspěvky: 167
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: st únor 12 2020, 23:39    Předmět: Citovat

Já vím, kvalitu nerozporuji. Tohle tam dává dodavatel. Mě jde primárně o tu účinnost vs. zatížitelnost. Jinak mám předběžně vyhlédnuté něco takového .
A jde mi o to, jestli koupit něco na míru, nebo s rezervou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 25990
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: st únor 12 2020, 23:44    Předmět: Citovat

V tom svietidle je nejaka elektronika alebo aspon odpor, ci su to len LED v serii?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Mikras



Založen: Sep 04, 2019
Příspěvky: 167
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: st únor 12 2020, 23:50    Předmět: Citovat

Jsou to jen samotné LED v sérii a ke zdroji jsou připojená dvě svítidla v sérii.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
gepard



Založen: Feb 05, 2007
Příspěvky: 1567
Bydliště: Liberec - tam na severu Čech

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2020, 1:39    Předmět: Citovat

Ahoj,
je nutné dodržet proud - 350mA, použij opět pro ty dvě svítidla v sérii 1 proudový zdroj APC-12E-350.

_________________
-- Gepard --
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Mikras



Založen: Sep 04, 2019
Příspěvky: 167
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2020, 7:59    Předmět: Citovat

gepard napsal(a):
Ahoj,
je nutné dodržet proud - 350mA


Proud je mi jasný. Mě jde o výkon toho zdroje. jestli je z hlediska životnosti vhodné napasovat ho k výkonu LED, nebo může mít výkonovou rezervu, což by mohlo být kontraproduktivní, když jde o zdroj proudu a ne o zdroj napětí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
jezevec
Hlavní moderátor


Založen: Jun 13, 2004
Příspěvky: 4759
Bydliště: Břeclavsko

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2020, 8:15    Předmět: Citovat

Nemůžeš si volit všechny tři veličiny, napětí, proud a výkon.
Proud je daný (350mA), napětí taky (úbytek na LED) a výkon předřadníku vyjde podle předchozích dvou veličin.
Volil bych takový předřadník, co dává proud 300mA (zvýší se životnost LED) a výstupní napětí má v rozsahu vhodném pro svícení daných 12 LED.
Výkon udávaný na těchto zdrojích proudu je prostý součin udaného proudu a max. napětí, které je zdroj schopen dát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Mikras



Založen: Sep 04, 2019
Příspěvky: 167
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2020, 10:45    Předmět: Citovat

Na jednoduchou otázku složitá odpověď... Smile
Ohmův zákon znám, tak to zkusím příměrem. Mám např. vysílačku, jejíž odběr při vysílání je 18-20A při napájecím napětí 13,8. Koupím si tedy zdroj 13,8V/20A. Jenže ten pojede na doraz. Každý mi doporučí, ať si pořídím zdroj aspoň 30A, abych měl rezervu.
Můj jediný dotaz byl, jestli má smysl pořídit předimenzovaný zdroj pro proudové napajení LED, nebo je to v tomto případě nevhodné.

Myslím, že se to už může uzavřít. Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 25990
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2020, 10:48    Předmět: Citovat

Vacsina pristrojov sa napaja napatim, tam je predimenzovany zdroj vporiadku.
LED sa napajaju prudom, takze potrebujes prudovy zdroj, ktory bude dodavat presne potrebny prud - nie viac. Kedze LED horia, tak chces prud nizsi ako ma povodny zdroj.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Mikras



Založen: Sep 04, 2019
Příspěvky: 167
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2020, 12:13    Předmět: Citovat

Takže udělám to, čemu jsem se chtěl původně vyhnout.
Vymontuju z výtahu funkční sadu a změřím proud do LED. Pokud byde vyšší než 350mA, budu doufat, že od výše uvedené firmy budou zdroje přesnější, případně koupím regulovatelný (proudově samozřejmě).
Pak na tom vyndaným z výtahu zkusím změřit, jestli se při změně zátěže bude měnit i vstupní proud na primáru. Pokud ano, usoudím, že koupě cca 20W zdroje neuškodí a třeba zdroj vydrží déle. Taky totiž odchází, nejen ty LED.
Pokud změna na primáru nebude odpovídat změně zátěže, usoudím, že neodevzdaný výkon do zátěže se bude měnit ve ztrátové teplo ve zdroji, což by mu neprospívalo a koupím přesně 12W.

PS: Připadá mi to tu trochu jako chytání se za slovíčka, takže bych rád uvedl, že řeším zdroj, možno pojmenovat i jako transformátor nebo měnič. Za předřadník považuji součástku zapojenou v sérii se spotřebičem. Předřadník by mi v případě proudového napajení nijak nepomohl, zdroj by si prostě zvedl napětí. Pokud bych neměl možnost proud regulovat a chtěl ho snížit, raději bych těch 50mA odklonil bočníkem.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
tiktak1953



Založen: Oct 11, 2010
Příspěvky: 3483
Bydliště: SK

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2020, 22:10    Předmět: Citovat

Čo keby si tam dal hned aj kvalitnejsie LED-ky ked ti vypadavaju,neriesit len zdroj, (tie co su tam nevypadaju neak dobre )a hlavne aby boli dobre chladene !Nie potom este aj toto riesit.Zdroj kup iba kvalitny,aby si nemusel kazdu chvilu mat tieto problemy.Mne doniesol dva zle zdroje z Wiedni sef firmy (rakušan co ma zenu susedu) a co robia vitahy ale to bola vnutri kvalitna ten zdroj.Aj jeden z EB mi posielal zdroje co som poopravoval,tie mali tiez kvalitne črevá.Aby to vydrzalo svieteit par rokov,musi byt zdroj aj LED Kvaitne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Mikras



Založen: Sep 04, 2019
Příspěvky: 167
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2020, 22:56    Předmět: Citovat

Tohle já všechno vím. Máme v baráku tři výtahy, v každém jsou čtyři tato dvojitá svítidla a každou chvíli to nesvítí, nebo bliká, případně "svítí" tmavožlutě. A každá výměna jednoho páru je za 4.000,- plus výjezd a práce. Odchází LED i zdroje. Vypadá to na lacinou Čínu.
LED 1W se dají koupit od pár korun až asi do 40,-Kč, přepájet je není problém. Ověřím si výrobce, aby to nebyly nějaké fejky. Plus zdroj a jsem v materiálu do 1.000,- a výměnu si udělám zdarma. Jen jsem se chtěl tady poradit, jestli zdroj pořídit výkonově přesně na těch 12W, nebo mu dát rezervu, viz to, co píšu výše.
Odpověď jsem nedostal, tak si to poměřím a pak sem napíšu výsledek. Chlazení LED je přes teplovodivou pastu na tělo svítidla, které je z hliníku. Tam nehodlám dělat žádné úpravy.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
PavelFF



Založen: Feb 18, 2008
Příspěvky: 4170
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2020, 0:01    Předmět: Citovat

Mikras napsal(a):
.... Jen jsem se chtěl tady poradit, jestli zdroj pořídit výkonově přesně na těch 12W, nebo mu dát rezervu, viz to, co píšu výše.
Odpověď jsem nedostal, tak si to poměřím a pak sem napíšu výsledek. ...
Když koupíš zdroj proudu 350mA pro výkon 15W, tak bude fungovat do napětí 43V. Když koupíš zdroj proudu 350mA pro výkon 25W, tak bude fungovat do napětí 71V.
Dá se předpokládat, že zdroj dimezovaný pro výkon 25W(pokud takový zdroj dává smysl a existuje) bude při provozu do ledky o příkonu 12W mít míň namáhané součástky (budou mít nižší zatěžovatel) než součástky zdroje navrženého pro výkon 15W (které už jedou na téměř plný zatěžovatel). Míň namáhané součástky by měly vydržet déle, páč se tolik nezahřívají.

Všechny prodávané zdroje proudu pro ledky budou spínané. Takže nečekám, že by se domnělé přebytečné teplo (zdánlivě vzniklé z rozdílu 25W - 12W) ztrácelo uvnitř krabičky. Ale pokusy můžeš klidně dělat.

Doporučoval bych především koupit kvalitní výrobek od renomovaného výrobce (pokud něco takového vůbec existuje) a může být navržený na vyšší výkon. Zase ne několikrát, aby regulace proudu fungovala správně a nezakuckávala se.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PotPalo



Založen: May 13, 2009
Příspěvky: 3152
Bydliště: BA-Králikárne

PříspěvekZaslal: pá únor 14 2020, 0:03    Předmět: Citovat

Odchádzajú zdroje. Otázka je, prečo. Zlá kvalita, alebo sú tam napäťové špičky od motora výťahu. Odchádzajú LEDky. Zasa je otázka prečo. Odpáli ich zdroj, alebo sú slabo chladené, prípadne kvalita.

Ak chceš aby to vydržalo, netúruj 1W LEDky na 1W, ale daj im tak 2/3 až 3/4 W, a pridaj zozadu tej kovovej krabičky poriadny čo najväčší chladič.

Zdroje môžeš opraviť, ale vhodné je v nich vymeniť pôvodné kondenzátory za nejaké kvalitné s predĺženou životnosťou. Dajú sa zohnať aj na 20000 hodín. A zasa chladenie. Pokiaľ zdroj dosť hreje, treba mu zväčšiť chladič. Vetrák by som tam asi nepridával, ale životnosti by pridal.

Ako vidím, otázke výkonu zdroja zrejme nikto neporozumel. Máme v sérií 12 kusov 1W LED na 350 mA. Takže 12W. Zdroj dáva 350 mA a napätie od-do. Pokiaľ použijeme zdroj tiež na 350 mA ale 25W, prúd potečie rovnaký, spotreba bude rovnaká, akurát napätie od-do bude mať väčšiu rezervu v "do". Podľa konštrukcie zdroja a použitých súčiastkach by sa 20W zdroj pri zaťažení iba 12W mal hriať menej, nejde na doraz. Inak ja by som nedával 350 mA zdroj, pokiaľ odchádzajú LEDky, dal by som slabší. Napríklad 280 mA.

edit: tak jeden sa našiel, písali sme súčasne Rolling Eyes

_________________
Pozor, kritické myslenie!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Osvětlovací technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund