Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Obmedzenie vystupneho prudu rezistorom
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Součástky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
tornado6



Založen: Mar 09, 2007
Příspěvky: 1309
Bydliště: Piešťany okolie

PříspěvekZaslal: st únor 12 2020, 13:38    Předmět: Obmedzenie vystupneho prudu rezistorom Citovat

Zdravim chlapi, mám taku prozbu na vás,mám zdroj z LM 317T a posilnený pre večšie výstupné prudy s 2x KD503 paralelne a čo som našiel na nete schemy pre výstupný prúd 5 Amper, tak davaju ku každemu trandu rezistor pre obmedzenie prudu prechadzajuceho trandom 0,22 ohm/5W, čo sa mi zdá dosť málo, lebo ked rátam, že výstupné U bude max 38Voltov a výstupný I bude 5 Amper, tak podla Uja Ohma R= U/I 38/5 = 7,6ohmu a vykonovo P= U.I 38.5 = 190W možno niečo rátam zle ,alebo sa to ráta inak ,ale proste potrebujem obmedzit vystupny prud každeho trandu aby, PN prechodom netieklo viac, ako tych 5 Amper, aj ked bude vystup v tvrdom skrate.

PS: Zo zdroja chcem tahat dokopy 10 Amper tak preto tie 2 KD 503 paralelne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michal22



Založen: Mar 28, 2012
Příspěvky: 7028
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: st únor 12 2020, 13:42    Předmět: Citovat

Dodělej tam nastavitelné omezení proudu (jedno téma máš o celých 6 příspěvků níž).
Pokud bys použil jen rezistor dle tvého nápadu, tak z toho stabilizátoru uděláš měkký zdroj bez stabilizace (aneb každému různému výstupnímu proudu bude odpovídat různé výstupní napětí).

Ten odpor 0,22Ω v emitoru slouží jen k tomu, abys nemusel párovat tranzistory, protože každý kus má trochu jinou charakteristiku.

_________________
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jezevec
Hlavní moderátor


Založen: Jun 13, 2004
Příspěvky: 4759
Bydliště: Břeclavsko

PříspěvekZaslal: st únor 12 2020, 13:47    Předmět: Citovat

Ty odpory v emitorech kompenzují rozdílné parametry paralelně zapojených tranzistorů.
Řešení o kterém píšeš je nereálné, neuchladíš to.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
tornado6



Založen: Mar 09, 2007
Příspěvky: 1309
Bydliště: Piešťany okolie

PříspěvekZaslal: st únor 12 2020, 14:43    Předmět: Citovat

Dakujem za reakcie, len pre info, nechcem to na stálu prevádzku, len v krajnom prípade ,ak by som na výstup pripojil niečo ,čo by bolo bud v skrate ,alebo by to nasledne skratlo, aby som neodkuril spolu zo zatažou aj trandy ,je to myslene tak na pár sekund.
PS: Premýšlal som aj nad takou vecou že na vystup použit žiarovku cca 40 V / 14 Amper to je cca 500W

PPS: Nadstavitelne prudove obmedzenie to má ale len v bázach tych KD503 čo mi pripada dost málo na tvrdy skrat na vystupe.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jezevec
Hlavní moderátor


Založen: Jun 13, 2004
Příspěvky: 4759
Bydliště: Břeclavsko

PříspěvekZaslal: st únor 12 2020, 14:56    Předmět: Citovat

Ale proud tranzistorem přece řídí proud báze, chce se to naučit taky trochu základní teorie.
Dej sem schéma tvého skutečného zapojení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
tornado6



Založen: Mar 09, 2007
Příspěvky: 1309
Bydliště: Piešťany okolie

PříspěvekZaslal: st únor 12 2020, 15:59    Předmět: Citovat

To ja viem ,ako a čim sa riadi prud tranzistoru,ale stalo sa mi už ,že som cez podobny zdroj napajal niečo ,čo za behu chytilo skrat a potiahlo to taky prud cez trand ,že z prechodu CE sa stal celovodič a na vystup to prdlo plne napetie ,aj ked som mal nastavene len 12 Voltov. Proste je to jedno, ja som len dufal ,že mi niekto pomože s vypočtom tych vystupnych rezistorov ,ako k tomu ten dotyčny došiel, že tam maju byť rezistory 0.22 ohm a 5W
https://uloz.to/file/lxPqUKX4awLs/20200212-154417-jpg


Naposledy upravil tornado6 dne st únor 12 2020, 16:34, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michal22



Založen: Mar 28, 2012
Příspěvky: 7028
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: st únor 12 2020, 16:32    Předmět: Citovat

Ještě jednou - ty odpory 0,22Ω tam nejsou kvůli omezení proudu při zkratu, ale kvůli vyrovnání nestejnoměrných charakteristik paralelně spojených tranzistorů.
Jejich hodnota se tedy nepočítá podle zatížení, ale vychází z toho, že pokud by byla jejich hodnota moc malá, tak by nedošlo k vyrovnání výše uvedených rozdílů, pokud by byla moc velká, tak by se na nich protápěl zbytečný ztrátový výkon a zdroj by nešel regulovat do max. napětí.

To, že se ti z nějakého polovodiče stal vodič, nemusí souviset s tím, že byl na výstupu zkrat.
Ono taky záleží na tom, jak moc je tvrdý zdroj, ze kterého to celé napájíš (jaký dá zkratový proud), jaké použiješ tranzistory, jak je uchladíš apod.

_________________
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
tornado6



Založen: Mar 09, 2007
Příspěvky: 1309
Bydliště: Piešťany okolie

PříspěvekZaslal: st únor 12 2020, 16:36    Předmět: Citovat

Rozumiem, pre info tvrdý je dost, asi ako spievaju kamaráti AC/DC Hard as a rock. Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jezevec
Hlavní moderátor


Založen: Jun 13, 2004
Příspěvky: 4759
Bydliště: Břeclavsko

PříspěvekZaslal: st únor 12 2020, 16:41    Předmět: Citovat

Kdes došel k tak deb.lnímu schématu? Zahoď to.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
tornado6



Založen: Mar 09, 2007
Příspěvky: 1309
Bydliště: Piešťany okolie

PříspěvekZaslal: st únor 12 2020, 17:30    Předmět: Citovat

Počuj Jezevec a keby som pekne poprosil nenašiel by si neaku schopnu schemu linearneho zdroja 0-40V a 0-10A, ktorý by nebol riadený procesorom a podobnými hovadinami a nebol to spínák, proste normálna klasika či už s LM317, LM338 alebo trebars MAA723 prípadne čisto tranzistormi?

PS: a keby to obsahovalo aj aktivnu ochranu proti skratu na výstupe bolby som na vrchole blaha.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jezevec
Hlavní moderátor


Založen: Jun 13, 2004
Příspěvky: 4759
Bydliště: Břeclavsko

PříspěvekZaslal: st únor 12 2020, 17:58    Předmět: Citovat

Nevím na co to potřebuješ, ale postavit 400W lineární regulovatelný zdroj není zrovna jednoduché. Na takové výkony není potřeba hledět na velmi malé zvlnění výstupu.
Doporučoval bych tohle nebo tohle, za tu cenu to určitě nepostavíš.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
tornado6



Založen: Mar 09, 2007
Příspěvky: 1309
Bydliště: Piešťany okolie

PříspěvekZaslal: st únor 12 2020, 18:09    Předmět: Citovat

To prvé je spínák a to druhé vyzerá ,že tiež to nie je lineár a dokonca ešte ovladaný cez neaku elektroniku ktorá ked sa posere tak to akurát cele vyhodím do koša, tak dakujem za ponuku, ale ani jedno z toho. Prajem ti pekný den a nehnevaj sa. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jezevec
Hlavní moderátor


Založen: Jun 13, 2004
Příspěvky: 4759
Bydliště: Břeclavsko

PříspěvekZaslal: st únor 12 2020, 18:20    Předmět: Citovat

Jasně že jsou to spínané zdroje a i ty jdou opravit. Pár let ti určitě vydrží a když nepůjdou opravit, tak je prostě vyhodíš. Cenově tě to nebude bolet.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Michal22



Založen: Mar 28, 2012
Příspěvky: 7028
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2020, 8:57    Předmět: Citovat

Musí ten tvůj zdroj být regulovatelný?
Pokud potřebuješ těch 10 A jen pro nějaké fixní napětí, mohlo by to fungovat i s těmi 2x KD503.
Problém těch lineárních regulovatelných zdrojích je totiž v tom, že pokud nastavíš malé výstupní napětí, tak se ti na těch výkonových tranzistorech protopí velký výkon.
Pokud budeš mít na vstupu třeba 36 V a na výstupu řekněme 5 V, tak při 10 A protápíš 310 W.
Ale pokud bys potřeboval zdroj 5 V/10 A, tak můžeš na vstup připojit třeba 8 V, ztráta na tranzistorech bude najednou jen 30 W.

_________________
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
tornado6



Založen: Mar 09, 2007
Příspěvky: 1309
Bydliště: Piešťany okolie

PříspěvekZaslal: čt únor 13 2020, 10:01    Předmět: Citovat

Ja viem chlapi a dakujem za zaujem, už sa s tym trapim dost dlho cca 4 roky, lebo nemam vždy čas popri praci realizovat taketo moje bokovky, nemam problem z nastavenim napetia, alebo obmedzenim prudu,ako každym osobitne,ale problem nastava ked to chcem spriahnut dokopy,čo znamena neviem dosiahnut ,aby zdroj rozoznal kedy má len velku zaťaž čo je cca 10 Amper a kedy má na vystupe skrat ,čo je sice tiež velka zaťaž ,ale mimo jeho rozsahu.Dufam že som sa vyjadril zrozumitelne,proste chcel by som dosiahnut to ,že ked na vystup pripojim motorček 12V 8A tak aby mi to zdroj udržal a nepadlo mi napetie na cca 7V a musim pridavat napetie na tych 12V čo je naprazdno aj cca 18V ,pridavam napetie preto, lebo regulacia prudu z neakeho dovodu nefunguje, ale pritom trafo je v pohode aj usmernovač je ok ,len na vystupe mi to neudrži,proste na vystupe je to akesi mäkké a ja nechapem prečo ked su tam patalelne 2 kusy KD 503 a každy by mal udržat total prud 20 Amper takže 5 Amper na 1 trand by malo byt v pohode.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Součástky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund