Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Full Wave Bridge Rectifier

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Součástky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 11544
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: út únor 11 2020, 20:09    Předmět: Full Wave Bridge Rectifier Citovat

Vážení, nemáte, nebo neviděli jste někde na netu převodní tabulku pro interního značení součástek Hewlett-Packard, konkrétně grécy 1906-xxxx ?
Jde mi o kulatej vysokej 1906-0006, což se podařilo dohledat v servisním manuálu opravovaný věci že to je 400V/1A.
Druhej je obdélníkovej, řadový vývody, 1906-0048. Od něj jsem parametry nikde nenašel. V servisním manuálu je pouze napsáno " Full Wave Bridge Rectifier"
Obojí se dá na netu koupit https://www.sphere.bc.ca/test/hp-parts/hpparts5.html ale datašíty jsem nenašel.
Co by to mohlo zvládat za proud, rozměr je 17 x 6,5 x 12,5 mm. Rastr 3,6 mm. Je to ve zdroji -15V ale odběr netuším. Kond za ním je 3,5G/30V. Za ním je zdroj se 723-kou s TO220 trandem 1853-0080, kterej ve výše uvedeným odkazu vůbec není, takže proud ani podle něho nejsem schopen zjistit.
V obou je přerušená jedna dioda můstku. Zdrojů je v zařízení 7 různých napětí a mám bobky pustit jen některý z nich.
Díky

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 6892

PříspěvekZaslal: út únor 11 2020, 20:21    Předmět: Citovat

Podle tohoto by to melo byt 100V/5A
https://www.ebay.it/itm/Agilent-1906-0048-Diode-Full-Wave-Bridge-VR-100V-IF-5A-Pack-of-2-/283029867089
Jestli tomu budes verit je na tobe, osobne bych tam dal na nejvetsi proud jaky tam rozmerove vleze, tim nic nezkazis.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 11544
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: út únor 11 2020, 20:56    Předmět: Citovat

5A? Shocked No sakra! Rozteč 3,6 mm je futrál KBP ale v ní se dají sehnat 2A a ve minizdrojích ATX jsem našel čínský 3A (takže asi 2A evropský). Můstky na větší proudy mají rozteč 5 mm a ty tam nedostanu. Možná to je nějaká futrálová anomálie ale nějak si nedovedu představit jak ta kostička vyzáří 5A. Můstky na 4,5 A mají skoro 4 x větší plochu na vyzařování a navíc středovou díru pro šroub na chladič.
Zkusit tam dát KBP307 (3A) co mám a změřit odběr se mi teda nechce, rozebíral jsem to dvě hodiny než jsem uvolnil desku a odpojil vše kolem....

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
termit256



Založen: Dec 06, 2007
Příspěvky: 6892

PříspěvekZaslal: út únor 11 2020, 21:25    Předmět: Citovat

Nevidel bych v tom problem. Namatkou napriklad zde je dokonce 8A v pouzdre s rozteci 3,6mm
https://cz.mouser.com/datasheet/2/395/UR8KB60_SERIES_B1708-1621646.pdf
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 9748
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: út únor 11 2020, 21:44    Předmět: Citovat

Tady si nevybereš? Jsou tam i výkresy
https://www.ecom.cz/files/documents-catalogue/90.pdf
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 11544
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: st únor 12 2020, 2:09    Předmět: Citovat

Ach jo, kde to koupit a nečekat? Termite, ten odkaz co jsi dal je sice hezkej, ale minimálka 3000 ks.
Rozteč 3,8 mm mají futrály D3K, jenže ty jsou v TME dostupný jen do 4A a futrál KBP na pouhých 2A. Pak by měly být ještě ve Farnellu D6KB6L ale ty maj plochý nohy co se nevejdou do původních prokovených děr. Jinde nemaj ani to.
Když tam nacpu něco z roztečí 5 mm, tak v Ecomu mají KBU610 (6A) a nebo KBU810 (8A). Nojo, ale naohýbání noh zabere tak 5 mm a to se už na výšku nevejde a protože to je zapájený mezi dalšíma stejnejma grécama tak ho ani nedám na bok.
V Mouseru je hledání naprostý zoufalství jak to reaguje pomalu na 50 megovým připojení.
A jak je to po Brexitu s Farnellem vůbec netuším.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 11544
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: st únor 12 2020, 9:13    Předmět: Citovat

Tak jsem tam strčil na zkoušku 4A můstek kuchnutej z PC zdroje a nohy naohýbal tak aby se vešel. Zařízení maká a na snímacím odporu proudu u 723-ky 0,68R je 0,35V = 0,5A. Tak nevím, jestli ten původní můstek je opravdu 5A. Rolling Eyes Proč by ho dávali 10 x předimenzovanej?
Díky za snahu pomoci.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 4748
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: st únor 12 2020, 9:23    Předmět: Citovat

Ten původní můstek nemá otvor na montáž na chladič a předpokládám, že na žádném chladiči není. Co ten TO220 tranzistor u zdroje se 723? Ten je na chladiči? Linkovaný můstek na 8A naopak otvor k montáži na chladič má a pro větší proudy musí být na chladiči. Pokud budeme uvažovat Uf jedné zatížné diody 1V a vedou vždy 2, dostáváme se již při proudu 2A na ztrátový výkon 4W a to je na takové pouzdro až až. Takže bych byl s můstkem celkem v klidu, pokud se vejde, dal bych https://www.gme.cz/diodovy-mustek-b250c4000
Edit: trochu pozdě, ale názorově ve shodě Smile

_________________
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 11544
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: st únor 12 2020, 9:45    Předmět: Citovat

Opravdu jsme uvažovali stejně. Ta TO220 v stabilizátoru je na zadní stěně spolu s dalšíma, viz fotka zdroje ve vláknuhttp://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=92459&highlight= U vývodu z trafa jsou tři stejný můstky, přerušenej byl ten prostřední.
I když tomu vůbec nevěřím, že by měl původní můstek 5A, tak jedinej důvod asi je aby vydržel proudovej ráz při zapnutí a nabíjení elytu za ním, což je 3,5G, na fotce to bago nejblíž k TO220 trandům stabilizace.

Docela by mě zajímalo, proč s jednou přerušenou diodou v můstku síťový trafo vrčelo jako sfiňa a s novým můstkem ani nešpitne.

Zapojil jsem zdravou polovinu původního můstku na laboratorní zdroj 30V/5A.
Při konstantním proudu 4,5A má futrál můstku teplotu kolem 95 stupňů. Tak buď jsou i zbývající diody načatý a nebo prodejce, co na něj dal odkaz Termit, bohapustě těch 5A lže. Myslím, že to bude můstek na 2A při tomhle proudu má kolem 45 st.C.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 4748
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: st únor 12 2020, 9:52    Předmět: Citovat

Při jednocestném usměrnění se jádro trafa sytí DC složkou, což je špatně. Zbývajícím diodám v můstku podle mě nic nebude a hřejou prostě ztrátovým výkonem, jak mají v popisu práce. Když ti teče proud přes ty dvě dobré diody, změř na nich úbytek, pokud bude stejný, nic jim není a svod těch zbývajících taktéž není, protože by určitě nebyl stejný. Pokud by se úbytek výrazně lišil, indikuje to problém. Stejně na tom nezáleží, můstek se těší do koše Smile
_________________
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 11544
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: st únor 12 2020, 17:22    Předmět: Citovat

Zaky napsal(a):
Při jednocestném usměrnění se jádro trafa sytí DC složkou, což je špatně.

No počkej, copak se jednocestný usměrnění u traf nepoužívá? Navíc podle servisáku má oscilo odběr 110VA a Pozor!! povolený kmitočet 48 - 440 Hz, Shocked (tak to jsem ještě u žádnýho přístroje se síťovým trafem neviděl). To vypadá na možnost připojení na nějakou palubní síť letadla nebo ponorky či jiný vojenský kokotiny.
Dotčený vinutí bere asi 20VA, tak že by trafo bylo tolik přesycený je mi divný.
Na těch zbývajících diodách je na všech stejně, při proudu 4,5A 0,92V. Přijde mi to docela dost. Ale jak píšeš, je to v koši. Smile

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Součástky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.15 sekund