Vítejte na Elektro Bastlírně
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Upload · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Hledat v článcích

Dobrovolné příspěvky na provoz EB

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

LM2576 - pracovní teplota
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Součástky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 23068
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: út únor 11 2020, 15:23    Předmět: LM2576 - pracovní teplota Citovat

Mám měnič 15V/5V s LM2576, výrobce podla loga asi Micrel. Proudový odběr na 5V cca 1.2A. Tlumivka 100uH/4A, dioda teď na zkoušku 1N5822, ale jinak je tam nějaká SMD schottky. Obojí lehce vlažné. Na výstupu je krásnej obdélník.

Ovšem ten LM2576 v TO263-5 má kolem 65°C. To je na můj vkus docela dost. Zavání to šmejdem, nebo je to normální?

_________________
Pokud mě chcete oslovit, klidně použijte jméno Zdeněk.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
breta1



Založen: Sep 09, 2005
Příspěvky: 3305

PříspěvekZaslal: út únor 11 2020, 15:36    Předmět: Citovat

Nevím, jestli je to úplně bez chladiče, - zdroj dává 5V/1,2A=6W, udávají účinnost 90%, takže topit by to mělo asi 0,6W. No, bez chladiče by to bylo OK.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 4632
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út únor 11 2020, 15:50    Předmět: Citovat

Zkus dát mezi výstup LMka a cívku malý bezindukční odpor a podívat se osciloskopem na průběh proudu, jestli se ti nesaturuje cívka. Alternativně se podívej mezi vývod 1 a 2, tedy na napětí na spínacím tranzistoru, kdyby se saturovala cívka, tak bude ke konci periody na tranzistoru znatelně větší úbytek, než na začátku.
_________________
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 23068
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: út únor 11 2020, 15:55    Předmět: Citovat

Tak jsem to změřil přesně - 15V/560mA na 5V/1.1A

Takže ta účinnost je v háji a dioda ani tlumivka za to nemůže. Ztráta 0.5W by byla v pohodě, to je ohřev tak o 20°C.

Cívka se saturací jednak ohřívá, jednak jsem jich zkoušel víc. A je tam pila.

_________________
Pokud mě chcete oslovit, klidně použijte jméno Zdeněk.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 4632
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út únor 11 2020, 16:20    Předmět: Citovat

A jak tedy to LMko spíná? Jestli jsou na něm skoro 3W ztráty, střída bude z 15 na 5V cca 1/3, tzn. za pracovní třetinu periody ztráta na spínači 9W, proud nad 1A, to musíš mít na spínači úbytek vyšší jednotky voltů, je to tak?
_________________
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 23068
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: út únor 11 2020, 16:25    Předmět: Citovat

Je tam asi 3V úbytek.
Vyhodím to horkuvzduchem do popelnice a nakoupím od jinýho výrobce.
To je tak, když věřím papírům.

EDIT: Je to méně, vzal jsem to včetně vstupní ochrany, ta si taky něco vezme.

_________________
Pokud mě chcete oslovit, klidně použijte jméno Zdeněk.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat?


Naposledy upravil ZdenekHQ dne út únor 11 2020, 16:30, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 4632
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út únor 11 2020, 16:29    Předmět: Citovat

Pokusná náhrada za zaručeně funkční kus samozřejmě přinese nejrychlejší informaci. Dle datasheetu od TI by nemělo být saturační napětí tranzistoru při 3A větší, než 2V.
_________________
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 23068
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: út únor 11 2020, 16:31    Předmět: Citovat

Funkční je, dělá to víc kusů, ale je nějak ošizenej. A právě ty od TI vyzkouším. Very Happy
_________________
Pokud mě chcete oslovit, klidně použijte jméno Zdeněk.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 4632
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út únor 11 2020, 16:50    Předmět: Citovat

Ještě bych před tu cívku přidal ten snímací rezistor a mrknul na průběh a velikost proudu. Takové měření dá nepochybný důkaz, jestli je IO šmejd, jako že asi bude. Datasheet Micrelu tvrdí, že Usat je také do dvou voltů pro 3A. Takže IO asi nebude Micrel, ale pajc.
_________________
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 23068
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: út únor 11 2020, 17:03    Předmět: Citovat

Už jsem to tady psal. Je tam pila. Není saturovaná.

Navíc změna účinnosti by se projevila změnou napájecího proudu. Tlumivka 68uH/2.9A a 100uH/4A (12x17mm snad stačí) dává na chlup stejný výsledek. Ta SMD dioda nahrazená 1N5822 dává taky stejný výsledek.

Na "tranzistoru" je úbytek kolem 1.8V, ne 3V, ale stejně je to při výstupním proudu 1.1A děs.

Jsem opět překvapen, ale tenhle modul byl původně testovanej pro menší odběry a prasklo to až teď, až na to připojili kde co. Vůbec jsem nečekal, že 3A měnič bude při 1A dělat opičárny.

Určitě to není optimalizovaný na účinnost, ale nic se nemá přehánět.

_________________
Pokud mě chcete oslovit, klidně použijte jméno Zdeněk.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
breta1



Založen: Sep 09, 2005
Příspěvky: 3305

PříspěvekZaslal: út únor 11 2020, 17:13    Předmět: Citovat

Máš to zapojené přesně podle doporučení podle tohoto datašítu?
Zkontroloval bych (vyměnil) ten bootstrapový kondenzátor 10n.
Sedí spínací frekvence cca 250kHz? (v datašítu ti pitomci píšou 250Hz)



2576.PNG
 Komentář:
 Velikost:  11.14 kB
 Zobrazeno:  7 krát

2576.PNG




Naposledy upravil breta1 dne út únor 11 2020, 17:14, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zaky



Založen: Oct 30, 2010
Příspěvky: 4632
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út únor 11 2020, 17:14    Předmět: Citovat

Pořád nevíme, kolik tedy vlastně teče přes spínač proudu Smile Už se skoro vejdeme do specifikace podle datasheetu, podle charakteristiky Usat/I by měl ten úbytek být někde kolem 1V.
Breta: F osc = 52 kHz

_________________
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 23068
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: út únor 11 2020, 17:22    Předmět: Citovat

@breta1: Máš blbej DS.

Na co ty další detaily, když osciloskopem naměřím na LM úbytek 1.8V v sepnutým stavu, proto hřeje. Nedělej z toho kovbojku.

Střída je téměř 1:1 (20:18, což je taky dost divočina, ale odpovídá to) a je tam čistej obdélník. Opět se opakuju. Takže při té střídě a znalosti vstupního proudu si spočítáš už cokoliv.

Jen je tam reálně asi 13V místo 15V, to dělají diody v ochraně a záloze z aku.

_________________
Pokud mě chcete oslovit, klidně použijte jméno Zdeněk.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 23068
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: út únor 11 2020, 17:49    Předmět: Citovat

Tak jsem tam dal z legrace malou axiální tlumivku 100uH, u které jsem měl jistotu, že se přesytí. Na osciloskopu místo pily něco jako logaritmus, kterej pomalu ujížděl, načež se utavil ten seriovej odpor. Very Happy

Tímto vyřešeno, nahlásím výsledek s jiným LM.

_________________
Pokud mě chcete oslovit, klidně použijte jméno Zdeněk.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
forbidden



Založen: Feb 14, 2005
Příspěvky: 8054
Bydliště: Brno (JN89GE)

PříspěvekZaslal: út únor 11 2020, 17:51    Předmět: Citovat

Ten obvod je pěkná vykopávka. Mám zkušenosti s jeho novějším bratříčkem LM2678, originál od TI, a ten je vlažnej. D2PAK stačí chladit kouskem tišťáku.
Nicméně bych to viděl na ojebávku, to naměřený saturační napětí je přiliš velký.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Součástky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund