Vítejte na Elektro Bastlírně
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Upload · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Hledat v článcích

Dobrovolné příspěvky na provoz EB

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

ATmega328P vs PB a samovolny prepis flash a EE pri zarus.clk
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
RayeR



Založen: Aug 02, 2009
Příspěvky: 520
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út říjen 22 2019, 0:05    Předmět: ATmega328P vs PB a samovolny prepis flash a EE pri zarus.clk Citovat

Ty Atmely me neprestavaji prekvapovat. Zvazuju v jednom projektu nahradu ATmega328P za novejsi ATmega328PB (zejmena kvuli cene a dobe dodani, nepotrebuju nove funkce), dostal sem 3ks vzorku (primo od MCP, zadna Cina) na otestovani a rikal sem si, ze vyzkousim i novou funkci CFD (STMka to uz maji davno). Tak sem zapnul prislusny fuse bit a pri nastaveni XFDIF flagu sem si nahodil nejaky cyklicky ladici vypis na UART. Pustil sem program a pinzetou parkrat sahnul na xtal-in nohu abych navodil vypadek hodin. V terminalu na me vypadl nejaky chaos znaku a konec, procesor se uz nenahodil, prepnul sem baudrate na nizsi rychlost odpovidajici safe mode RC osc. a proste nic. Tak sem ho resetnul a k memu prekvapeni program skocil do bootloaderu protoze doslo k chybe CRC hlavniho programu. Tak jsem to preprogramoval a zkusil znovu a zase po par sahnuti na xtal jsem program dokoanle zadrel. Dokonce mi nedalo moc prace poskodit i bootloader. Kdyz sem si vytahl dump Flash a EE, byly tam evidentne prepsane casti app i boot. dokonce i v EEPROM byly nake nahodne Byte, ktere se tam nemely normalne jak zapsat. No a nejlepsi je, ze kdyz sem ten CFD fuse vypnul, tak se to chovalo dost podobne, neustale dochazelo k rozbiti flash. Sahnul jsem po stare desce s MCU ATmega328P a tam k nicemu takovemu nedochazi, po dotyku xtal-in se nanejvys zastavi nebo resetuje program, ale zadny prepis. Nesetkal se s tim nekdo u novo rady PB?

Jeste doplnim, napajeni je 3.3V, xtal 8MHz a zkousel sem i zapnout brownout 2.7V. Behem normalniho chodu programu se do flash ani EE nezapisuje.

UPDATE: podrobnejsi info sem hodil na web http://rayer.g6.cz/programm/programm.htm#ATMEGAPB_XO_BUG


Naposledy upravil RayeR dne út říjen 29 2019, 17:24, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
FHonza



Založen: Nov 20, 2012
Příspěvky: 1210
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út říjen 22 2019, 9:25    Předmět: Citovat

Zkoušel jsem to na desce ATmega328PB Xplained Mini (kterou jsem dostal). Ale měl jsem jako zdroj hodin "Ext. clock", takže jsem výpadek simuloval mnohem míň drasticky. Fungovalo to podle popisu, prostě se nahodil příslušný bit v XFDCSR registru. Program byl nekonečná smyčka, při nastaveném bitu se rozsvítila LEDka, co je na desce. Přes přerušení jsem to nezkoušel. S tím UARTem mě napadá, jestli při běhu na interní oscilátor už nebyla příliš velká chyba generátoru hodin (UBRR).

Závěr byl "hmm, funguje to, dobrý". Dál jsem to nezkoumal. Někde má Microchip ke stažení "App Notes", podle kterého jsem to zkoušel.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
RayeR



Založen: Aug 02, 2009
Příspěvky: 520
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út říjen 22 2019, 10:18    Předmět: Citovat

A na te desce neni mozne nahodou pripajet krystal? Nastaveni fusi pro ext. xtal sem nemenil. To ze v safe mode ujede bitova rychlost bych bral, jenze to by to na ten seriak porad blilo aspon nake paznaky, ale ono se to umlcelo uplne. A hlavne ta flashka, mi proste neda spat...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
FHonza



Založen: Nov 20, 2012
Příspěvky: 1210
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út říjen 22 2019, 10:58    Předmět: Citovat

To už bohužel nezkusím, neb jsem z toho vyrobil levný debugger:
http://www.elektromys.eu/clanky/avr_debuggery/clanek.html

U Farnella deska stojí kolem 250,-
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 22293
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: út říjen 22 2019, 12:08    Předmět: Citovat

Tak ho ještě zkus zamknout a tímto postupem odemknout (klidně s chybou), zveřejni to a nebudeš se stačit divit. Very Happy
_________________
Pokud mě chcete oslovit, klidně použijte jméno Zdeněk.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
RayeR



Založen: Aug 02, 2009
Příspěvky: 520
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út říjen 22 2019, 12:22    Předmět: Citovat

Ha, kdyz do flashky nenapalim bootloader obsahujici SPM instrukci, tak to vypada, ze se fleska nezkorupti. Ale porad pri tuknuti pinzetou na xin program ruzne bloudi, takze muze vykonat nejakou osklivou vec, treba nahodny zapis do EEPROM - to se mi ted take povedlo (delam prubezne dumpy pameti). Vypada to, jako kdyby pri tom dotyku nasledoval JMP na uplne nahodnou adresu programu...

UPDATE: Tak ten CFD nejak funguje, kdyz se pinzetou napred dotknu zeme a pak az Xin, tak se to spravne prepne na RC 1MHz, ale kdyz jako prvni sahnu na xin a naindukuju ruseni, tak je to v prdeli... Tak to si muzou cely CFD nacpat...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 11465

PříspěvekZaslal: pá říjen 25 2019, 8:57    Předmět: Citovat

RayeR napsal(a):
Tak to si muzou cely CFD nacpat...


https://forum.arduino.cc/index.php?topic=360407.15
" imo this chip is a piece of crap."

Když Atmela požral Microchip, jaký by měl dál důvod si udržovat schizofrenní sortiment.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
FHonza



Založen: Nov 20, 2012
Příspěvky: 1210
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: pá říjen 25 2019, 9:43    Předmět: Citovat

No myslím že s výpadkem hodin při použití krystalu se moc nepočítá. Na rozdíl od externího zdroje.

Crifodo napsal(a):

Když Atmela požral Microchip, jaký by měl dál důvod si udržovat schizofrenní sortiment.

Řekl bych že důvodem bude velká uživatelská (nebo jak to napsat) základna. Naopak mi přijde, že sérii AVR dál rozšiřuje. Např. Attiny416 a nový Event systém a CCL.

Trochu smutný je pohled na Errata, není tam toho zas tak málo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Mahoney



Založen: Oct 26, 2019
Příspěvky: 3

PříspěvekZaslal: so říjen 26 2019, 3:03    Předmět: Citovat

Otázka je, co se děje v Microchipu poslední dobou... Já jsem odjakživa spíš PICař (nic proti ničemu ostatnímu), s PICy jsem začínal a můžu říct, že starší typy bývaly daleko víc odladěné než jsou ty nové - například pohled na Errata sheet takového PIC18F26K22 nebo PIC24FJ64GA002 je také poměrně dosti dlouhé čtení. Ale nestěžujme si, snad se zas polepší a vychytají to... nezbývá než doufat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
RayeR



Založen: Aug 02, 2009
Příspěvky: 520
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: út říjen 29 2019, 17:21    Předmět: Citovat

Crifodo napsal(a):

https://forum.arduino.cc/index.php?topic=360407.15
" imo this chip is a piece of crap."

Když Atmela požral Microchip, jaký by měl dál důvod si udržovat schizofrenní sortiment.


No potes, tak oni to maj jebnuty uz tak dlouho a nevydali zadnou opravenou revizi a v errata taky nic. A to je prosim automotive grade cip (ta verze, kterou testuju). Na tom foru resi spis full swing oscillator (koukam, ze uz snad zadny novy AVR FSO nema), na starsi P verzi se mi to chovalo mravne i bez FSO, proste se program jen zastavil, ale zadny nahodny skok. Poslal sem MCP bugreport, ale zatim se pouze dohaduju s nejakym Indem, abych mu vysvetlil, co po nem vlastne chci, je to marny, je to marny...

Jinak mi ale nepripada, ze by se MCP snazil zabit radu AVR, naopak vydali pomerne hodne novych AVRek od tiny po megy s novyma funkcema. Ale co je to na plat, kdyz se clovek nemuze spolehnout na tak zakladni vec, jako oscilator. Treba STM32 ma proti Atmelu errata docela nabity, ale zas tam nejsou takovyhle fundamentlani faily...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
RayeR



Založen: Aug 02, 2009
Příspěvky: 520
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: pá listopad 01 2019, 17:46    Předmět: Citovat

Hm, tak zatim jedine, na co se zmohla indicka podpora MCP je citace z DS:

“Crystal Oscillator is a low-power oscillator, with reduced voltage swing on the XTAL2 output. It gives the lowest power consumption, but is not capable of driving other clock inputs, and maybe more susceptible to noise in noisy environments.”
Hence, Low-Power Crystal Oscillator is not advisable for noisy environments.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 22293
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: pá listopad 01 2019, 18:52    Předmět: Citovat

U jiného obvodu používám uzemnění krystalu přes jumper, protože je to jediná metoda,jak ho na chvilku zastavit, aby mně nekecal do programování periferní EEPROM (nemá reset), ale určitě se nikdy nestalo, že by program zabloudil. Kde skončí, tam pokračuje. A je sakra low-power.
_________________
Pokud mě chcete oslovit, klidně použijte jméno Zdeněk.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
RayeR



Založen: Aug 02, 2009
Příspěvky: 520
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: pá listopad 01 2019, 20:02    Předmět: Citovat

Ano, kdyz se XTAL1 setrne prizemni, tak k problemu nedojde. Zkus to ale jentak potukat pinzetou, sroubovackem nebo tak necim. Me se to tu deje docela opakovatelne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 22293
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: pá listopad 01 2019, 20:13    Předmět: Citovat

Jo, podobný pokusy jsem zkoušel, protože chlap tvrdil, že mu SW blbne, až jsem zjistil, že blbne on a páchá v SW příšerný věci. Od té doby svůj SW přede mnou víceméně tají a jen o něm vypráví... Very Happy
_________________
Pokud mě chcete oslovit, klidně použijte jméno Zdeněk.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
RayeR



Založen: Aug 02, 2009
Příspěvky: 520
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: pá listopad 01 2019, 20:24    Předmět: Citovat

To je mozne, ale v pripade, ze ti je procak sam schopen nahodne skocit na SPM instrukci, tak to nijak softwarove neosetris. Leda ze tam SPM nedas a prides tak ale o moznost prehrani SW bootloaderem...
Za sebe jsem radsi navrh na zmenu MCU zamitl a radsi ozelime ten delsi dodaci cas...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.43 sekund