Vítejte na Elektro Bastlírně
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Upload · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Hledat v článcích

Dobrovolné příspěvky na provoz EB

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

VoIP telefon
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 9933
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: so říjen 19 2019, 23:47    Předmět: VoIP telefon Citovat

Zbyl mě tu z jedný akce VoIP telefon. Sestává z "mobilu", kterej se odkládá pro nabíjení do docku, kterej napájí 5V adaptér. Pak to má vysílací základnu do který jde LAN kabel a ta má taky 5V adaptér. Zatím to nikdo neměl zapnutý, zákazník se rozhodl pro VoIP ústřednu pro několik telefonů. Vrátit prodejci to už nejde.
Doma mám taky pevnou linku od T-mobilu přes VoIp. Používám ale Cisco z kterýho leze RJ11 do malý ústředny s postupným vyzváněním na třech místech.
Tak se ptám, k čemu by se to dalo použít. Je tahle VoIP telefonie vázaná jen na konkrétní místo u mě třeba VDSL linky s pevnou IP adresou a nebo se to dá použít kdekoliv v ČR pokud by se to píchlo třeba do LTE modemu? Pokud to bude chodit přes LTE, co se bude dít pokud bude už přihlášený to moje Cisco doma a zkusím přihlásit i tenhle telefon někde jinde? Nebo se musí Cisco odpojit a teprve pak přihlásit tenhle telefon?
Pro mě je to pole neorané, budu rád pokud se ozve někdo co to zná a poradí.
Díky

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 10930
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: ne říjen 20 2019, 7:43    Předmět: Citovat

Předpokládám, že to není wifi. Já mám právě voip telefon, který se připojí přes wifi. Má to tu výhodu, že si zvolím připojení např. v jídelně v Ikeii nebo v kavárně a po připojení prostě volám jako bych byl doma. Bylo to docela zábavné volat pracovně lidem v okolí domova a ujasňovat, že jsem zrovna v Praze v obchoďáku. Ty bys to využil i jako volání zdarma (ne na účet zákazníka) u zákazníka po připojení na router. Mám tam nastavení pro obě linky (mohu na displeji přepínat), abych nevolal sobě, ale do obýváku ženě. To potom s ním můžu vykecávat hodinu zdarma, protože je to u operátora, ale není důvod - nedělám to ani doma osobně. Nebo kecat do vybití baterky s někým jiným u stejného poskytovatele. Wink
U toho na drát musíš mít nastaveno dynamické připojení, aby se do sítě připojil automaticky přes nabízenou IP adresu. Potom už můžeš volat bez ohledu, že k tomu máš připojený i další telefon přes ústřednu doma. Taky záleži na poskytovateli, ale u odorik.cz je to bez problémů.
Mělo by to fungovat všude, modem LTE by měl taky fungovat i bych to prostě pro jistotu napřed vyzkoušel.
Kdybys napsal konkrétní typ toho voip telefonu a hlavně té základny, tak by se dalo poradit lépe.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
petrfilipi



Založen: Sep 13, 2005
Příspěvky: 1760

PříspěvekZaslal: ne říjen 20 2019, 7:53    Předmět: Citovat

Taky mám VoIP, a to dva klasické stolní telefony, zapojené do switche. Ale mám to v domě s pevné instalovaným WiFi připojením. Poskytovatel VoIP je Odorik, nemá žádný měsíční paušál, a tak ty dva telefony používáme jako levnou náhradu drahé pevné linky od O2. Myslím, že by to mohlo fungovat i na mobilním místě, v telefonu je uložena pouze IP adresa poskytovatele a číslo mého účtu u Odoriku. Ale chtěli vědět odkud se budu připojovat, aby mě správně spojili na nejbližší tísňovou linku.

PF
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 10930
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: ne říjen 20 2019, 8:06    Předmět: Citovat

Ne, kvůli tomu nechtěli. Je to proto, že si potom vybereš ze seznamu volných čísel pro daný region a abys byl definovaný, že jsi tam někde odtamtud. Adresu atd. tam stejně vyplníš kvůli jiným věcem. Právě to pevné připojení musí nastavit na dynamické, protože by asi neměl jinde jak zjišťovat IP adresu a nastavovat.
Mám to také kvůl levnému volání bez povinného dobíjení (stačí mít dobito a aspoň 1x do roka někam zavolat). Např. volání na pevnou linku na Slovensko je za 0,25 Kč za minutu (0,96 Kč na mobil za minutu). V ČR na pevnou linku po špičce taky za 0,25 Kč s DPH. Do Číny za 0,40 Kč, do USA za 0,30 Kč a můžeš se vykecávat. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
petrfilipi



Založen: Sep 13, 2005
Příspěvky: 1760

PříspěvekZaslal: ne říjen 20 2019, 8:35    Předmět: Citovat

Mrkni sem, mají tam několik typů telefonních čísel: http://www.odorik.cz/w/geograficka_a_nomadicka_telefonni_cisla?do=backlink

PF
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 10930
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: ne říjen 20 2019, 12:06    Předmět: Citovat

Na normální pevnou linku je tam jen jedna možnost - geografické číslo. Ty ostatní mají problém s tím, že se na ně nevztahuje to, co na to geografické číslo. Ale myslím si, že bych si nějaké výhody za těch 9 let všimnul. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Osmdesat



Založen: Jan 19, 2016
Příspěvky: 858
Bydliště: Liberec

PříspěvekZaslal: ne říjen 20 2019, 20:12    Předmět: Citovat

Normální pevnou linku odorik nenabízí, jedině VoIP a jako doplňkový byznys provozuje GSM virtuál pod Té mobilem.
S geografickým číslem (i pod způsobem VoIP) bys měl mít telefon umístěný na jednom místě, na místě adresy. Ale nevím o tom, že by se to nějak kontrolovalo, sankcionovalo. Jde tam údajně o možnost tvé lokalizace v případě tísňového volání z tohoto čísla. Každopádně při registraci tohoto čísla zadáváš adresu, kde se nachází.
Nomadická pevnolinková čísla mají výhodu, že umožňují v rámci zákona pohyb, jde o jakousi mobilní pevnou linku. Adresa se tam ale zadává také. Nevýhoda je, že začínají devítkou, a devítky se lidi bojí jako čert kříže, takže kdo tě nezná, ten takové volající číslo nejspíš nezvedne, natož aby na ně volal Laughing Oni se lidi ostatně zdráhají volat z mobilu i na geografické pevnolinkové číslo, protože si myslí, že to je dražší (což je blbost, je to vždy levnější).

Jinak taky používám VoIP pod Odorikem a jsem maximálně spokojený. Jen je potřeba si zpočátku pohrát s nastavením parametrů spojení a přenosu na straně telefonu i Odoriku, v závislosti na kvalitě internetového připojení. U slušného internetu to ale funguje na první dobrou a netřeba nic ladit.

Odorik také nabízí takovou vychytávku, změnu tzv. CLIPu (identifikace volajícího). Můžeš tak své voip lince přiřadit CLIP svého mobilu. Pak z voipu někomu zavoláš a on vidí číslo tvého mobilu, takže si myslí, že voláš ze svého mobilu. Pak je to pro druhé zcela trasparentní.
Takže si u Odoriku nemusíš ani kupovat pevnolinkové číslo, přiřadíš lince CLIP svého mobilu a volaný ani neví, že voláš z něčeho jiného. Když volá zpátky, volá ti na mobil. Pokud bys chtěl, aby ti lidi volali na voip, pak samozřejmě musíš mít přiřazené pevnolinkové číslo a ostatní je musejí znát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 10930
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: ne říjen 20 2019, 22:30    Předmět: Citovat

Osmdesat napsal(a):
Normální pevnou linku odorik nenabízí, jedině VoIP

Pokud bys chtěl, aby ti lidi volali na voip, pak samozřejmě musíš mít přiřazené pevnolinkové číslo a ostatní je musejí znát.

No, trochu jsi to domíchal, ale berme to tak, že pevná linka to je a normální taky. Že je napojená jako VOIP, tak to protistrana vlastně neví dokud žena neřekne své kámošce, že to je telefon přes internet, co tady má manžel. Ano, lze nastavit indikaci jiného čísla a to nejen mobilu, ale i druhé linky. Je ale blbost tam dávat právě mobil, protože vysvětlovat furt druhé straně, že žena má jiné číslo mobilu, tak to je fakt blbé. Natož kdyby žena měla vysvětlovat, že o ničem neví a proč jí tedy volají.
Voláme z jedné linky v obýváku oba, v ložnici jen já (ta má smysl hlavně neběhání do obýváku při zvonění). Větší a rozumnější důvod má nastavení odeslání na mejl ženě, když se nedovolal někdo na linku v obýváku a mně na mejl, že se někdo nedovolal na linku v ložnici. No a když někdo volá na linku v obýváku, tak to napřed zvoní v ložnici.
Jinak v té vyříznuté druhé větě potvrzuješ to, co v první zase prej neexistuje. A pokud budeš mít to číslo přiřazené, tak ho nemusejí znát, oni ho na tom svém mobilu vidí. Případně na pevné lince od O2 (která je taky voip) ho uvidí taky, pokud nemají klasický telefon bez displeje.
Spíše jsi mohl upozornit na to, že si můžeš nastavit nahrávání každého hovoru do MP3 formátu atd. což se vlastně děje u všech operátorů.


Naposledy upravil p32 dne ne říjen 20 2019, 22:38, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 9933
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: ne říjen 20 2019, 22:37    Předmět: Citovat

Tak jsem z toho zmaten. O Odoriku jsem nic nepsal, nezajímá mě.
Když jsem přecházel od O2 (kde jsem měl hovorovou pevnou metelickou linku) k T-Mobilu, tak mi dali VoIP telefon a přenesli původní číslo 495 xxx xxx. Takže za VDSL router, na kterým mám pevnou IP4 adresu mám přes LAN kabel připojenou základnu VoIP telefonu, která vysílá nevím kde ale jako WiFi se to na 2,4GHz nenajde. A na tom je pověšenej bezdrátovej telefon. Prostě stejný jako byly dříve bezdráty jen místo RJ11 metalický telefoní linky tam mám RJ45 pro připojení LAN z VDSL routeru.
Pokud ten VDSL router nahradím LTE routerem, (LTE připojení mám) bude to chodit pokud zadám přístupový jméno a heslo od VoIP telefonu?
Odzkoušet to bohužel nemůžu, LTE router mám jen do USB portu notebooku.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 10930
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: ne říjen 20 2019, 22:50    Předmět: Citovat

Máš pravdu, zbytečně jsme se tu rozkecali o tom Odoriku. To byla asi zkrytá reklama. Sad
Otázkou je jestli se dostaneš do nastavení do toho VDSL routeru. Většinou takoví "poskytovatelé" to mají už nastaveno právě tam a to by chtělo zjistit, protože to nemusí být právě nastavené v tom VOIP telefonu tak, jako kdyby byl připojen rovnou jako VOIP telefon na internet jen pomocí routeru nebo přímo a mít poskytovatele VOIP hovorů někoho jiného než internetu. To je právě to o tom Odorikovi. Tam bys neřešil nic a připojil to rovnou na jiné připojení internetu a jelo by to hned.
V každém případě se můžeš dostat přímo i do nastavení toho VOIP telefonu a tam bys viděl, jestli to tam je kromě jeho nastavení (způsobu) připojení do tvé LAN.
Kdybys napsal typ routeru a voip telefonu, tak by se nemuselo hádat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 9933
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: ne říjen 20 2019, 23:09    Předmět: Citovat

Na tom VDSL routeru Comtrend 3026 asi nic speciálního nastavenýho nebude. Je to router, co mě dal za kačku před 4 lety O2. Když jsem od nich prchal, tak mě přes noc akorát přešajtrovali na T-mobil, ráno to jelo, nic v nastavení jsem neměnil, technik tady nebyl.
To Cisco SPA122 VoIP jsem akorát píchnul do Lan, nastavil par blbostí co bylo na přiloženým papíru a už to jelo. V nastavení routeru jsem nemusel nic měnit.
Zitra se kouknu co je za typ ten nevyužitej VoIP "bezdratovej" telefon.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Osmdesat



Založen: Jan 19, 2016
Příspěvky: 858
Bydliště: Liberec

PříspěvekZaslal: po říjen 21 2019, 8:59    Předmět: Citovat

p32 napsal(a):
Osmdesat napsal(a):
Normální pevnou linku odorik nenabízí, jedině VoIP

Pokud bys chtěl, aby ti lidi volali na voip, pak samozřejmě musíš mít přiřazené pevnolinkové číslo a ostatní je musejí znát.

No, trochu jsi to domíchal, ale berme to tak, že pevná linka to je a normální taky.
VoIP není normální pevná linka, ale její internetová simulace. Takové lince lze logicky také přiřadit pevnolinkové číslo, v intencích požadavku, aby se chovala jako normální pevná tlf. linka.
Normální pevná telefonní linka je pro mě linka v standardní analogové pevné kovové telefonní síti, zvané JTS (jednotná telefonní síť), jak ji my dříve narození známe už z dob předinternetových a předpočítačových. Snad jsem to vysvětlil dostatečně jednoznačně a nezaměnitelně.
Linku v takovéto síti Odorik neposkytuje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 10930
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: po říjen 21 2019, 10:54    Předmět: Citovat

Osmdesat napsal(a):
Normální pevná telefonní linka je pro mě linka v standardní analogové pevné kovové telefonní síti, zvané JTS (jednotná telefonní síť)
Dobře a teď mi vysvětli, kde se tedy vyskytuje v praxi. Co bylo, to bylo. Pro mě je LCD monitor taky normální monitor, i když normální monitor podle tebe bude asi jen ten CRT. U nás je jedna i druhá telefonní linka prostě normální pevná, protože je přes drát. Že je od odorika a nějakým záhadným způsobem, to ženu prostě nezajímá a nechce zajímat. Na to má jednoduché odpovědi a ty tady nebudu referovat. Nejsou urážlivé, ale jsou z jejího oboru. Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 24232
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po říjen 21 2019, 11:30    Předmět: Citovat

VoIP nie je normalna pevna linka, pretoze vobec nemusi byt pevna. Existuju wifi VoIP telefony alebo klient do mobilu ci notebooku.

Teraz nieco k veci pre Celerona: ak mas k tej "linke" konfiguracne udaje (server, meno, heslo,...), tak by to molho fungovat z lubovolneho VoIP zariadenia/klienta bez ohladu na router alebo internetove pripojenie. Ak to nema T-mobile nejako blokovane na vlastnu siet.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 10930
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: po říjen 21 2019, 11:40    Předmět: Citovat

Můžeš to mít tedy normálně "pojízdné". Vem teda telefon k nějakému známému, přicvakni ho k jeho routeru, zapni a mělo by to jet. Pokud to nepůjde, tak by mohl být problém, jak psal rnbw, v blokování od toho distributora voipu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund