Vítejte na Elektro Bastlírně
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Upload · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Hledat v článcích

Dobrovolné příspěvky na provoz EB

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Snímač hladiny vody ve studni

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Zapojení ze šuplíku
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Victronix



Založen: Nov 23, 2007
Příspěvky: 836
Bydliště: Vážany

PříspěvekZaslal: út říjen 08 2019, 21:36    Předmět: Snímač hladiny vody ve studni Citovat

Ahoj
Je mnoho zapojení snímačů hladiny vody. Pro svou konstrukci jsem použil detekci vody pomocí elektrod. Ke snímání uzavření obvodu přes vodu je nejvhodnější použít střídavý proud. Při použití proudu stejnosměrného dochází k elektrolýze. Nevýhodou tohoto zapojení je nemožnost použití bateriového napájení. Toto mi nevadí, neboť zapojení používám k blokaci čerpadla Darlingu. Celý snímač detekuje 4 úrovně hladiny. Mezi první a druhou hladinou je realizován klopný obvod. Při podkročení spodní hladiny se výstup pro čerpadlo zablokuje. Při překročení druhé úrovně hladiny se čerpadlo odblokuje. Třetí a čtvrtá úroveň je pouze informativní. Na obrázku je schéma vstupní části s napájecím zdrojem.

K připojení všech vstupů a výstupů používám wago svorku pro montáž skrz desku. Ze sekundáru transformátoru 230V/12V, svorka S2, se přes 3 rezistory v sérii připojí jeden konec střídavého napětí k zemi. Celé zařízením mám v instalační krabici ve sklepě. Místo podlahy mám ve sklepě pouze štěrk. Uzemnění "PE" mám realizováno pomocí svařovacího drátu, který je zapíchnutý skrz štěrk přímo do hlíny. Na sekundár transformátoru je připojený usměrňovací můstek. Následuje filtrace. Vyfiltrovaným napětím je napájen komparátor LM339D. Vyfiltrované napětí jde na vstup stabilizátoru 12V. Stabilizovaným napětím je dále napájen logický obvod CD4001UBM - čtyřnásobný dvouvstupový NOR gate, a další výstupní obvody.
Na obrázku je jeden detekční obvod. Svorka X10 je připojena k elektrodě ve studni. R10 a R11 jsou připojeny na střídavé napětí 12V. Při uzavření obvodu přes zem a vodu se mezi vstupy komparátoru vytvoří potenciál opačné polarity a výstup se překlopí.
Hladina je indikována pomocí LED diody připojené na výstup komparátoru.
Na vstup 12 logického integrovaného obvodu jde výstup komparátoru první hladiny a na vstupy 1 a 2 jde výstup druhé hladiny. Propojkou JP1 lze zvolit logiku výstupu blokace čerpadla (nebo něčeho jiného).
Výstup klopného obvodu je přiveden na gate tranzistoru. Výstup tranzistoru rozsvěcí indikační LED, infra LED v optočlenu, a spíná paticové relé na DIN lištu, připojené na svorky X4 a X5. Optočleny jsou v celém zapojení použity kvůli monitorování hladin vnějším řídícím systémem. Vstupy řídících systémů jsou standardně 24Vss. Výstup optočlenu je pomocí NPN tranzistoru a stabilizátoru TL431 omezen na 20mA. Nemůže se tedy stát, že při zkratování výstupu by výstupní obvod vyhořel.
DPS je oboustranná s použitím jak SMD součástek, tak součástek průchozích skrz desku. DPS je navrhnutá tak, aby bylo možno použít jednostrannou DPS s propojkami. Při využití výstupních obvodů s optočleny si dejte pozor na typ TL431. Uvedený typ má oproti standardu prohozené piny.
Zapojení jsem zveřejnil po více než dvou letech od jeho spuštění. Abych si byl jist, že funguje. Všechny součástky, kromě transformátoru, byly šuplíkové. Podle toho to možná také vypadá Smile Elektrody ve studni jsem vyrobil z nerezového svařovacího drátu o průměru 2mm.

_________________
Hledám ideální řešení...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Rellik



Založen: Feb 17, 2017
Příspěvky: 406
Bydliště: Staré Město (UH)

PříspěvekZaslal: ne říjen 13 2019, 11:13    Předmět: Citovat

No máš to vymakané, nicméně stačilo koupit obyčejný plovák a ten umístit dle požadované vody hladiny... Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Victronix



Založen: Nov 23, 2007
Příspěvky: 836
Bydliště: Vážany

PříspěvekZaslal: ne říjen 13 2019, 16:36    Předmět: Citovat

Pro uživatele Rellik a pro ty, kteří sdílejí tento názor:
Přečtěte si, prosím, první dvě věty příspěvku.

A pro ostatní:
Nenechte se otrávit a dávejte sem vaše bastle.

_________________
Hledám ideální řešení...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Rellik



Založen: Feb 17, 2017
Příspěvky: 406
Bydliště: Staré Město (UH)

PříspěvekZaslal: ne říjen 13 2019, 17:14    Předmět: Citovat

První dvě věty oznámí, že existuje mnoho zapojení snímačů vod (tzn i plovák). Pak, že jsi udělal zapojení pomocí elektrod. To taky nikomu nic neřekne, protože i pokud použiju "pouze" dvě elektrody, tak existuje naprosto jednoduchý způsob jak získat informaci o hladině.
Takže tvoje provedení nijak nehaním, jen konstatuju, že k tomu stačí obyčejný hladinový spínač, který do vody nepouští žádnou elektřinu a funguje 100%, kdežto posílání střídavého proudu do vody mi nepřijde zrovna bezpečné i když je v malém měřítku, vždy se může vyskytnout anomálie, která může někoho i zabít. Je to přeci jen provozované ve vlhkém prostředí...

Já dělal jiné věci spojené s bazénem a i tam jde v určitém režimu cítit napětí (proud) na nerezových trubkách a to není nijak obvod spojen s vodou ani vedením vody. Navíc vše jede jen na 12V...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 9757
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: ne říjen 13 2019, 17:33    Předmět: Citovat

Já k tomu můžu říct jen jednu věc. Ani profesionální elektrodový snímače hladiny moc dlouho nefungují. Je to vylučováním minerálů z vody, postupně se mezi elektrodama vytvoří svod. Na tvrdý vodě už za 2 roky, odzkoušeno osobně na několika místech. Pokud to jde tak plovák. Ve vrtaných studnách je to bohužel problém kvůli malýmu průměru.
_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
workhard



Založen: Jul 07, 2006
Příspěvky: 3237
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: ne říjen 13 2019, 17:36    Předmět: Citovat

My máme ve vrtu elektrody a maká to. Jen má každá svůj kabel a je mezi nimi asi 30cm.
_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Victronix



Založen: Nov 23, 2007
Příspěvky: 836
Bydliště: Vážany

PříspěvekZaslal: ne říjen 13 2019, 17:47    Předmět: Citovat

Rellik > "Takže tvoje provedení nijak nehaním"...
Nejsem citlivka, ale tvůj příspěvek nepotěší. Zařízení typu plovák znám. Nepoužil jsem jej kvůli nejisté životnosti kabelu či spínače. Zkrátka: Použil jsem svou konstrukci.

Ohledně bezpečnosti je zapojení v pořádku.

Popiš vliv střídavého proudu, o velikosti cca. 20µA, na kvalitu vody v používané studni.

_________________
Hledám ideální řešení...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 9757
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: ne říjen 13 2019, 17:49    Předmět: Citovat

workhard napsal(a):
My máme ve vrtu elektrody a maká to. Jen má každá svůj kabel a je mezi nimi asi 30cm.

Poloviční informace. Jak to tam máš dlouho a jak máš tvrdou vodu?

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
workhard



Založen: Jul 07, 2006
Příspěvky: 3237
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: ne říjen 13 2019, 18:03    Předmět: Citovat

Už asi 10 let a voda je tvrdá tak průměrně. Pláty z rychlovarky neodpadávají.
_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jodaps



Založen: Jun 21, 2007
Příspěvky: 122
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: ne říjen 13 2019, 20:55    Předmět: Citovat

Mlčící většina (pochopitelně) mlčí. Bo si tím každý prošel a ví svý.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Zapojení ze šuplíku Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Nemůžete stahovat ani prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund