Vítejte na Elektro Bastlírně
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Upload · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Hledat v článcích

Dobrovolné příspěvky na provoz EB

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

motor-hvězda/trojúhelník
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
scorpions-cz



Založen: Mar 19, 2011
Příspěvky: 932
Bydliště: Jižní Čechy Dačicko

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 17:45    Předmět: motor-hvězda/trojúhelník Citovat

Zdravím. Soused má na pile tento motor a chce ho zapojit přes rozběhový přepínač hvězda/ trojúhelník. Jde to? Hrál jsem si s tím dnes asi 2 hodiny a motor jede jenom na hvězdu. Na trojúhelník vyhazuje jistič. Dělám něco blbě, nebo to ten motor neumožňuje?


motor.jpg
 Komentář:
 Velikost:  55.62 kB
 Zobrazeno:  177 krát

motor.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
hop



Založen: Mar 26, 2005
Příspěvky: 62
Bydliště: Zl

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 18:02    Předmět: Citovat

Motor pojede na 400V /380V/ pouze na hvězdu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
FERYACT



Založen: Apr 20, 2005
Příspěvky: 2279
Bydliště: Krnov

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 18:04    Předmět: Citovat

Na mizerném obrázku je vidět že motor lze přepínat. Potřebuješ složitější přepínač.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
scorpions-cz



Založen: Mar 19, 2011
Příspěvky: 932
Bydliště: Jižní Čechy Dačicko

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 18:10    Předmět: Citovat

Nevím jaký jiný složitější přepínač. Mám klasický H/T 3 fáze vstup a 6 drátů výstup.
Ještě foto víčka svorkovnice, ale taky nic moc, foceno mobilem.



svorkovnice.jpg
 Komentář:
 Velikost:  45.17 kB
 Zobrazeno:  54 krát

svorkovnice.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
MiraSt



Založen: Apr 19, 2008
Příspěvky: 367
Bydliště: Fryčovice

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 18:17    Předmět: Citovat

Nejde přepínat. To by musel mít na štítku 380/657cca. Voltů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
petr-p10



Založen: Jul 09, 2008
Příspěvky: 44

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 18:20    Předmět: Citovat

na 380/400v zapojení do trojuhelníku není možné použít.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 10563
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 18:36    Předmět: Citovat

Vždyť je tam čitelné, že trojúhelník jen na 220V a hvězda na 380 V.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
vrky



Založen: Nov 28, 2004
Příspěvky: 1610
Bydliště: pod Black Mount

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 18:45    Předmět: Citovat

MiraSt ti to napsal správně. Nastartuješ na vyšší napětí (690V) pak přepneš na nižší napětí (400V)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
doktor365



Založen: Jan 28, 2006
Příspěvky: 1259

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 18:54    Předmět: Citovat

https://www.mylms.cz/prehled-a-zapojeni-motoru/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
petrfilipi



Založen: Sep 13, 2005
Příspěvky: 1684

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 19:15    Předmět: Citovat

Tvl, chlapi, neblbněte. Na motoru je napsáno, že do hvězdy (Y) lze motor provozovat v síti s mezifázovým napětím 380V a do trojúhelníka v síti s mezifázovým napětím 220V. Pokud někde mezi fázemi máte 220V, tak tam to zapojit lze. V normální elektrorozvodné síti, kterou máme všichni doma, nelze tento motor jednoduše rozbíhat v režimu Y/D.

Petr
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Otkundes



Založen: Mar 14, 2010
Příspěvky: 1223

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 19:30    Předmět: Citovat

Problém toho motoru je v tom, že je vyroben podle ruských norem na ruskou síť 3x220V. Při rozběhu ho lze zapojit do hvězdy, tedy při na pájení ze sítě 3x220V bude rozběh a následný výkon po rozběhu nižší. Plný výkon pak motor dodá při přepnutí do trojúhelníka, přičemž napětí sítě zůstává stále těch 3x220V. Pro naši síť 3x400V ho tedy nelze přepínat do trojúhelníku, byl by přetížen. Lze ho zapojit jen do hvězdy, a to bez přepínání.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 10563
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 20:31    Předmět: Citovat

Otkundes napsal(a):
Pro naši síť 3x400V ho tedy nelze přepínat do trojúhelníku, byl by přetížen.
Tak to by byl fakt přetíženej. Já už jsem z těch 3x400V taky. Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jjilek



Založen: Mar 29, 2009
Příspěvky: 2881
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 21:36    Předmět: Citovat

Máš ještě možnost použít transformátor 3x380/3x220V a motor připojit na 3x220V. Potom jej rozběhneš na hvězdu a přepneš na trojúhelník. Very Happy Very Happy Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
workhard



Založen: Jul 07, 2006
Příspěvky: 3209
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 22:12    Předmět: Citovat

Nebo frekvenční měnič.
_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
petrfilipi



Založen: Sep 13, 2005
Příspěvky: 1684

PříspěvekZaslal: út září 10 2019, 1:38    Předmět: Citovat

Nebo můžeš zapojit softstartér (s bypass stykačem).
Měniče můžeš použít dokonce 2 typy, a to:
• s 1f napájením 230V a 3f výstupem 230V, motor je zapojen do D
• s 3f napájením 400V a 3f výstupem 400V, motor je zapojen do Y

I když u 1f/3f typu si nejsem jist, zdali se pro uvedený výkon takovýto měnič vyrábí.

To trafo (co rádi jjilek) je pouze teorie, bylo by obrovské.

Petr
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.13 sekund