Vítejte na Elektro Bastlírně
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Upload · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Hledat v článcích

Dobrovolné příspěvky na provoz EB

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

spínání topné spirály
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jirsve



Založen: Sep 28, 2013
Příspěvky: 23

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 15:06    Předmět: spínání topné spirály Citovat

Dobrý den,
prosím vás o pomoct s vysvětlením jednoho zapojení. Jde o zapojení topných spirál v peci. Přívod je normálně 3f a hned na vstupu je transformátor, který dělá z 3x230V 3x110V. Jenže pak za trafem je řízeno vše fáze proti fázi, takže zase 230V jestli se nepletu. A i spirály jsou zapojené faze proti fázi, takže mě zajímá, proč je tam ten transformátor? Jakou tam má funkci?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 23794
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 15:24    Předmět: Citovat

Nie je to dovezene z USA alebo Japonska?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jirsve



Založen: Sep 28, 2013
Příspěvky: 23

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 15:28    Předmět: Citovat

Je to už možná 20 let staré, ale ano je to dovezené možná z USA, nebo někde z ciziny
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 23794
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 15:39    Předmět: Citovat

V tom pripade je to cele navrhnute pre napatie 110V/220V. Aby sa to nemuselo cele prerabat, tak len pridali trafo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jirsve



Založen: Sep 28, 2013
Příspěvky: 23

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 15:47    Předmět: Citovat

Ale veškeré zařízením za trafem jsou na 230V. Cívka stykače, co je na vstupu je 220V a ta je původní. To zanmená, že u nich mají rozvody 110V ale stejně používají sdružené napětí 230V?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dj_Paul



Založen: Sep 19, 2004
Příspěvky: 1717
Bydliště: Laškov

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 16:06    Předmět: Citovat

jenže u nás je sdružené napětí 400V
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jirsve



Založen: Sep 28, 2013
Příspěvky: 23

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 16:09    Předmět: Citovat

Ano to ano, ale proč to trafo? nebylo by jednodušší spínat proti nule? A výsledek by byl stejný né?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bernard



Založen: May 27, 2005
Příspěvky: 3311

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 16:11    Předmět: Citovat

V US a asi i jinde bývá rozvod do domácností dvoufázový 0°,180°, takže mají k dispozici zásuvky 120 V pro spotřebiče nižšího výkonu a 240 V pro ty výkonnější.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jirsve



Založen: Sep 28, 2013
Příspěvky: 23

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 16:17    Předmět: Citovat

Aha, tak to jsem nevěděl děkuji za informaci. Takže pokud to dobře chápu, tak tady u nás je to trafo zbytečné, pokud zapojím věci za trafem fázi a nulu. Jde mi o to, jestli se nepožívá trafo kvůli jinému účelu, než změna napětí. Třeba kvůli bezpečnosti, rušení nebo tak.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dj_Paul



Založen: Sep 19, 2004
Příspěvky: 1717
Bydliště: Laškov

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 16:45    Předmět: Citovat

jirsve napsal(a):
...... spirály jsou zapojené faze proti fázi.....


ano, a v americe bylo na každém tělese sdružené napětí 220V. Co se stane, když to bez trafa připojíš na naše tři fáze? budeš mít na každém tělese mezifázové napětí 400V.

Musel by jsi tu pec kompletně celou přepojit, tělesa do hvězdy a střed na nulu. Potom ti ale nulovým vodičem poteče proud všech těles současně
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jirsve



Založen: Sep 28, 2013
Příspěvky: 23

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 16:54    Předmět: Citovat

A pokud bych potřeboval vyměnit stávající spínání(tyristory) SSR, mohu ho zapojit na to sdružené napětí(třeba L1 na SSR z SSR na spirálu a ze spirály na L2?) tím bude napětí nějakých 220V a to SSR relé bývá do 280V. Nikdy jsem neviděl takový příklad zapojení topné spirály.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 23794
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 16:55    Předmět: Citovat

Urcite by do zapojenia mal zasahovat len odbornik, ktoremu je cele zapojenie jasne. A aj to len vtedy, ked by na to bol dobry dovod.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Achab



Založen: Nov 05, 2010
Příspěvky: 5271
Bydliště: okr. Vyškov

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 17:19    Předmět: Citovat

dj_Paul napsal(a):
...pec kompletně celou přepojit, tělesa do hvězdy a střed na nulu. Potom ti ale nulovým vodičem poteče proud všech těles současně.

U trojfázového zapojení těles se stejným výkonem do hvězdy bude proud středním vodičem nulový.
Případnou přestavbu je potřeba řádně uvážit, transformátor tam jistě nedávali bezdůvodně.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
weed_smoker



Založen: Dec 02, 2011
Příspěvky: 2502
Bydliště: Jaroměř

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 17:49    Předmět: Citovat

Tady je taky ten problém,že tim N poteče dost,prakticky nikdy to nebere ze všech fází stejnej proud,obvykle ze 2 víc a z jedný málo a různě se to střídá.Taky při tom 400V napájení se ten proud před trafem líp rozloží a stačí na to slabší přívod než 3x230/135V(220/120V).Taky jsem se tenkrát v takovym provozu ptal,proč je trafo v každym takovym stroji a ne jedno v rozvodně místo nich.U siloviny je to jen u strojů z dovozu(někdy i opačně,např.ze 400 na 460V),u ovládačky je to dneska běžnej kolorit(trafo ze 2 fází na 230V,ale i 110,48 nebo 24V).
BTW.Takový trafo ale mívá 0.1-2kVA a odbočky pro nastavení prim.napětí.Jsou i univerzály s primárem od 230 do 500V(až 550 a snad i 690V) s největším množstvím odboček okolo 400V.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron



Založen: Apr 02, 2011
Příspěvky: 9601
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: po září 09 2019, 22:35    Předmět: Citovat

weed_smoker napsal(a):
Tady je taky ten problém,že tim N poteče dost,prakticky nikdy to nebere ze všech fází stejnej proud,obvykle ze 2 víc a z jedný málo a různě se to střídá.

Proč by se měl proud skrz tři stejný tělesa zapojený do hvězdy nějak výrazně v každý fázi lišit a ještě se to mělo střídat? Nerovnoměrným prohřátím vyzdívky pece se může trochu rozhodit odpor těles a i měnit se s časem ale rozhodně se nezmění "dost" jak píšeš.
Kámoš má malou kalící pec a ta nemá vůbec střed hvězdy spojenej s N pouze bedna je na PE. A je tam regulace že pár stupňů před požadovanou teplotou se jedna fáze z hvězdy odpojí a pec jede na snížený výkon dvou těles v sérii na 400V. Trojfázový sálavý stropní panely Fenix se běžně zapojují čtyřdrátově bez N.

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund