Vítejte na Elektro Bastlírně
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Upload · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Hledat v článcích

Dobrovolné příspěvky na provoz EB

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

zahradní domek - změna 400V -> 230V
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
sed



Založen: Aug 14, 2019
Příspěvky: 4

PříspěvekZaslal: st srpen 14 2019, 14:20    Předmět: zahradní domek - změna 400V -> 230V Citovat

Dobrý den, z domu na zahradní domek mám natažen kabel 4x1.5, v rozvaděči v domě připojen na 3 fáze, 400V. Poraďte prosím, jak ideálně realizovat změnu pro zahradní domeček na 230V - potřebuji pro světlo a případně zásuvku na sekačku. Dělá se nějakým rozvaděčem v domečku z 400V -> 230V či to nechat přepojit na rozvaděči v domě? Poraďte prosím, jak na to jít, než budu shánět nějakého místního elektrikáře.
Děkuji
SED
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 2623
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: st srpen 14 2019, 14:31    Předmět: Citovat

Těch 230V tam máte. Jen máte společný vodič PEN. Na konci bych dal chránič. A zanim už jen N a PE. Zásuvku zapojit přes 10A jistič. Na světla bude stačit 6A. Další dvě fáze nepouzijete nebo použijete všechny a můžete mít zásuvku i na 400V.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michal22



Založen: Mar 28, 2012
Příspěvky: 6594
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: st srpen 14 2019, 14:38    Předmět: Citovat

Už jen proto, že by neměl být vodič PEN menšího průřezu jak 10 mm², tak bych se do toho nepouštěl.
Pokud už to musí být, tak jedině na vlastní nebezpečí, potom dle rady ZVUK2000.
Jen bych u rozvaděče na zahradním domku doplnil zemnící bod (pomocný).

_________________
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 11474

PříspěvekZaslal: st srpen 14 2019, 14:39    Předmět: Citovat

Z toho co je k dispozici, bych dal v domě před kabel 3f chránič 0,03A, za něj dva jističe 10A, kabel zapojit L1, L2 z těch jističů, třetí žílu přeznačit na N, zbývající bude PE. V domečku v krabici rozdělit na ty dva okruhy. Impedance smyčky nesmí být větší než potřebná pro spolehlivé vypnutí při zkratu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 2623
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: st srpen 14 2019, 14:42    Předmět: Citovat

I to je řešení
Tazatel netušil že těch 230V tam už má Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
p32



Založen: Jan 13, 2007
Příspěvky: 10993
Bydliště: Olomoucko

PříspěvekZaslal: st srpen 14 2019, 17:52    Předmět: Citovat

sed napsal(a):
Dobrý den, z domu na zahradní domek mám natažen kabel 4x1.5, v rozvaděči v domě připojen na 3 fáze, 400V.
Na co potřebuješ v zahradním domku 400 V? Jak je daleko od baráku? Do 15 m bych ten kabel zrušil, v baráku připojil přes proudový chránič 230 V ven přes 3 x1,5 nebo 3 x 2,5 špagát v chráničce do domku s předepsaným jističi, zásuvkami a světlem. Dříve nebo později bys k tomu stejně došel. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sed



Založen: Aug 14, 2019
Příspěvky: 4

PříspěvekZaslal: st srpen 14 2019, 21:30    Předmět: Citovat

Děkuji za reakce. Návrh Crifodo mě dává logiku. Domek je vzdálen cca 25m, ale kabel je tažen po obvodě pozemku v délce cca 50m. Při stavbě se hodil kabel do země s chráničkou jen pro strýčka příhodu, ale aktivní elektrikář tenkrát zapojil na tři fáze. Omlouvám se za neznalý dotaz, ale je technicky proveditelná i maximalistická varianta - ponechat 400V do domku zakončené zásuvkou a teprve za ní udělat nějaký malý rozvaděč a okruh na 230V?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 15953
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: st srpen 14 2019, 22:14    Předmět: Citovat

To je přece to, co ti popisoval Zvuk2000.
Proudový chránič, za ním rozjistit, nulákdobře přizenmnit u zahradního domku a rozdělit na N a PE. Sice to stále nebude předpisové, ale s tím přizemněním a proudovým chráničem můžeš mít pocit, žes pro bezpečnost vývodů 230 V udělal, co se za daných okolností dalo.
To přizemnění je nutné, protože při odběru 10 A z jední fáze zůstane na konci nuláku úbytek napětí nejméně 6,3 V proti zemi, prostě ten drát je příliš tnký a příliš dlouhý. Dalších nejméně 6,3 V zůstane na té zatížené fázi, čili při odběru těch 10 A klesne na konci kabelu napětí o 12,5 V !
Buď tedy nebudeš na konci připojovat žádný jednofázový spotřebič, který by měl příkona nad 2,3 kW (takový kabel nesmíš jistit ničím silnějším, než 10 A), pak tomu to přizemnění významně pomůže, nebo vyměň kabel za pětižilový s tím, že na N a PE rozdělíš nulák už v domě, nebo je možnost použít oddělovací bezpečnostní trafo potřebného výkonu 400 / 230 V.
Crifodovo řešení se mi technicky líbí, ale připravíš se o třetí fázi. Jestli to ale nevadí...
Žádné jednodušší řešení to nemá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 11474

PříspěvekZaslal: čt srpen 15 2019, 7:59    Předmět: Citovat

Třetí fázi nepotřebuje, pokud jde primárně o světelný okruh a příležitostně 1f sekačku.
Čtyřžilovým kabelem není možno transportovat výstup z 3f proudového chrániče, spoléhat se na přizemnění nelze doporučit z důvodu nemožnosti sledovat jeho stav, notabene pro laika. Naopak žádoucí by bylo ještě k patřičně dimenzovaném kabelu ještě přiložit CYA4 žz pro doplňkové pospojení, protože prostředí okolo zahradního domku asi nebude základní a byla by snaha provozovat různé 3f pracovní stroje.
Opakuju, že s touto tkaničkou 1,5 mm² je nutné si v součtu pohlídat celkový proud N vodičem s ohledem na bezpečné odpojení poruchového proudu https://elektrika.cz/data/clanky/kriz-6-dimenzovani-vedeni-z-hlediska-hodnot-impedancni-smycky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 15953
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: čt srpen 15 2019, 8:42    Předmět: Citovat

V době přechodu ze sítí TN-C na sítě TN-S existoval dokonce požadavek, aby venkovní zásuvky a zásuvky, u nichž se dá předpokládat připojování spotřebíčů používaných venku, měly vlastní proudový chránič, ale ochranný vodič byl vedený k zemniči co nejblíže k místu předpokládané spotřeby a nebyl spojený s bodem případného rozdělení PEN.
Na vyražení chrániče při dotykovém napětí do 12 VAC proti zemi stačil celkem nevalný zemnič o odporu do 400 Ω. V nových instalacích se to nedělá, ale ve stávajících se to nepokládá za závadu.
Jenomže se přišlo na to, že mnohde nelze další zemnič zakopat, a je snadnější využít stávajícího zemniče, který je už stejně někde kolem objektu s nulákem spojený, tak se od toho ustoupilo. V nových instalacích (kolem 20 let) se to nedělá, ale ve stávajících se to nepokládá za závadu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jirka5



Založen: Sep 27, 2014
Příspěvky: 312
Bydliště: Very Stupid District, hned vedle okresu Postřižiny

PříspěvekZaslal: čt srpen 15 2019, 10:19    Předmět: Citovat

Jak je ten přívod pro CYKY 4x1,5 zahradní domek jištěn v domovním rozváděči?
Osobně bych použil pouze pracovní vodiče a vedle domku bych zatloukl uzemňovací tyč, kterou bych spojil s kolíkem zásuvky, event. s dalšími vodiči PE. Tento nově vytvořený ochranný vodič se již nikde nespojuje se stávajícím přívodním kabelem. Vznikla by tím vlastně taková malá síť TT, jak píše Hill, jak se to dělalo dříve. Proudový chránič 30 mA je naprosto nutný. Jedná se ale o kompromis, současným předpisům to stejně vyhovovat nebude, to by se kabel musel vyměnit za silnější.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sadra17



Založen: Jan 26, 2013
Příspěvky: 272
Bydliště: Netolice

PříspěvekZaslal: čt srpen 15 2019, 10:53    Předmět: Citovat

nedá se přívod do domku už v hlavním domě předělat na 1f tn-s sít ? tim by jsi měl do domku rovnou vyřešeno vše "dle předpisů" akorát v kabelu by byl jeden vodič nevyužitý
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
decmen



Založen: Sep 25, 2013
Příspěvky: 394
Bydliště: Chlumec n.C.

PříspěvekZaslal: čt srpen 15 2019, 10:59    Předmět: Citovat

Ta jednapětka a na takovou vzdálenost je stejně o ničem. Pokud je to natažený v korugovce, tak vyměnit rovnou za 3*4mm2 a může si tam třeba i ohřát oběd.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sed



Založen: Aug 14, 2019
Příspěvky: 4

PříspěvekZaslal: čt srpen 15 2019, 18:40    Předmět: Citovat

Děkuji za reakce a rozběhlou diskuzi. Upřesním k dotazům - na domě je kabel připojen k jističi 6 kA 3pól char. C 20 A, Hager MCN320 https://www.dek.cz/produkty/detail/8500300160-hager-jistic-3-pol-20a-char-c-6ka?tab_id=parametry. Kabel má průměr žíly cca 1.4 mm, což mě vychází na těch 1.5 mm2. Na zahradním domečku mě jde jen o připojení světla cca 60W, 2x malé zahradní venkovní světlo a případně zásuvka na strunovou sekačku či ruční nářadí. Přeměřil jsem délku kabelu v zemi a je to cca 50m. Foto rozvaděče na domě v příloze. Jistič kabelu je horní řada, úplně zleva.


DSC_0195a.jpg
 Komentář:
foto rozvaděč dům
 Velikost:  248.37 kB
 Zobrazeno:  38 krát

DSC_0195a.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Crifodo



Založen: Oct 11, 2005
Příspěvky: 11474

PříspěvekZaslal: čt srpen 15 2019, 19:20    Předmět: Citovat

Ten dobrý člověk který jistí jedenapůlku 20A jističem a ještě v Cčku byl asi šprýmař. Než ten jistič při přetížení odpojí, tak máš z kabelu topný kabel.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund