Vítejte na Elektro Bastlírně
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Upload · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Hledat v článcích

Dobrovolné příspěvky na provoz EB

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Potenciometr nefunguje jak má.
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bendy



Založen: Feb 08, 2015
Příspěvky: 84

PříspěvekZaslal: ne červen 02 2019, 19:28    Předmět: Potenciometr nefunguje jak má. Citovat

Dobrý den, prosím o radu. U staršího stolního stereo rédiokazeťáku i CD GRUNDIG přestal fungovat volume poťák.....jednou hrál jeden reprák, pak zase trochu druhý, no klasicky vyšuškanej. Rozděla jsem ...vypájel a zašel objednat do místní prodejny se součástkama nový. Po zapájení nového i když vyjedu volume naplno, tak je zvuk sotva slyšet.....nevím, ale domnívám se, že koupený potenciometr není totožný a nedokáže plynule zesilovat do plné hlasitosti....je to možné?

Původní stereo potenciometr (MODRÝ) 7pin je s označením B5 03 GH
Koupený nový (ČERNÝ) má označení B5 03 bez GH !

Co znamená to označení GH ? Které nový potenciometr nemá?
Může chybějící označení GH způsobovat problém co popisuji?

Přikládám foto.



potenciometr.jpg
 Komentář:
 Velikost:  295 kB
 Zobrazeno:  70 krát

potenciometr.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kvicala_r



Založen: Jan 19, 2005
Příspěvky: 2348
Bydliště: Haná / N.J.

PříspěvekZaslal: ne červen 02 2019, 20:59    Předmět: Citovat

Teoreticky to může být zapojení drah a jezdce. Vypadá, že to B503 je jen označení hodnoty 50k. Zkus vzájemně měřit, případně rozdělat a omrknout.
Teď se může stát, že třeba přivádíš vstup do zesilovače přes ten odpor 50k (nebo úplně ztlumený).
Dva piny na desce budou přívod audia L/R, dva piny zem a dva odvod L/P do zesilovače. To zapojení je dost triviální. Víš o čem mluvím, nebo chceš najít nějaký obrázek?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 11276
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: ne červen 02 2019, 21:14    Předmět: Citovat

U "áček" existuje v 7 pinu 2, možná 3 provedení vnitřního zapojení, u jednoho jsou dokonce propojené kraje spodní drah.
Nezbývá než změřit a porovnat.

_________________
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bendy



Založen: Feb 08, 2015
Příspěvky: 84

PříspěvekZaslal: ne červen 02 2019, 22:00    Předmět: Citovat

Ano, tak asi bude problém v tom, že jak říkáte bohužel potenciometr vypadá fyzicky stejně, ale rozumím, že použít jde, ale cesty co vedou k jednotlivým nožičkám je potřeba pře zapojit jinak, což na plošňáku by neměl být problém, ale úplně mi není jasné jak přesně zjistit kam která nožka je potřeba správně zapojit a jak přesně mám měřit abych se dopátral funkčního připojení asi by určitě nějaký nákres pomohl a trochu podrobnější postup.

Takže asi to GH opravdu určuje přesnost modelu toho potenciometru, teď jde oto jestli opravdu jde sehnat přesně ten co tam byl, tak aby fungoval jak má a nebo popřepojovat ty piny u toho co už mám koupený.

Našel jsem třeba tento co vypadá stejně i barvou, ale to asi není směrodatné, že bude mít stejné dráhy no. Sad
https://www.ame.cz/Elektronika/Pasivni-soucastky/Potenciometry/Potenciometr-stereo-otocny-50k-B-c-26-_d156468_10699.aspx



13.jpg
 Komentář:
 Velikost:  252.27 kB
 Zobrazeno:  67 krát

13.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bendy



Založen: Feb 08, 2015
Příspěvky: 84

PříspěvekZaslal: po červen 03 2019, 7:43    Předmět: Citovat

Potenciometry se zdají být stejné Shocked je to tak?


p3.jpg
 Komentář:
 Velikost:  287.77 kB
 Zobrazeno:  113 krát

p3.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sendyx



Založen: Jun 05, 2005
Příspěvky: 11276
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: po červen 03 2019, 9:00    Předmět: Citovat

Ty vývody nemusí být shodně zapojené, to je třeba změřit.

BTW, vidím propojené kraje drah.

_________________
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bendy



Založen: Feb 08, 2015
Příspěvky: 84

PříspěvekZaslal: po červen 03 2019, 9:15    Předmět: Citovat

Tak to je past, nevím jak na to asi by pro mě bylo lepší sehnat ten co tam patří, ale jak ho poznám no. A nebo pokud mi tady někdo poradí co se vyzná v těch dráhách na poťáku a plošňáku. Já v tom mám zmatek Sad
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 2591
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: po červen 03 2019, 9:49    Předmět: Citovat

Na plošňáku tom snad poznáš. Země budou společné a pak "vstup" a" výstup (běžec)"
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
patrikvarga



Založen: Apr 24, 2007
Příspěvky: 754
Bydliště: SK

PříspěvekZaslal: po červen 03 2019, 10:23    Předmět: Citovat

Podľa mňa sú tie potenciometre rovnaké.


potenciometer.png
 Komentář:
 Velikost:  2.72 kB
 Zobrazeno:  38 krát

potenciometer.png


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bendy



Založen: Feb 08, 2015
Příspěvky: 84

PříspěvekZaslal: po červen 03 2019, 14:12    Předmět: Citovat

Tak moje bastlení je u konce Surprised Smile
Potenciometr je opravdu totžný, ale problém je ještě někde dál na desce zesilovače, protože to hraje úplně potichounku a jen pravý reprák a to už nedám , myslel jsem , že jen potenciometr.
Díky všem za rady a plánek.
Odpad to jistí
Sad
no co už Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sinclair



Založen: Feb 02, 2005
Příspěvky: 6593
Bydliště: Luhačovice

PříspěvekZaslal: po červen 03 2019, 15:41    Předmět: Citovat

Při skládání toho přístroje jsi dal všechno tam, kde to má být? Neotočils třeba print, plochý kabel, konektor či něco nepřipájel zpátky?
Jakým přesně způsobem jsi tahal ten původní potenciometr z desky?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bendy



Založen: Feb 08, 2015
Příspěvky: 84

PříspěvekZaslal: po červen 03 2019, 17:09    Předmět: Citovat

sinclair: nene kabely jsem připojil všechny tak jak to bylo a potenciometr jsem odsál odsávačkou a výtáhl cesty jsou v pohodě.
Potenciometr jsem si nyní nádrátkoval a normálně zesiluje, ale pouze do šepotu a hraje jen při tom šepotu pravý reprák a levy také hraje, ale skoro není slyšet. Dlouhodobý problém byl, že se muselo stále klepat do potenciometru aby rádio hrálo, takže to vypadalo jasně na vyšoupané cesty v poťáku. Rádio přestalo jednoho dne hrát tako potichu, že není skoro slyšet.
Nejde prostě zesílit a proto si myslím, že nezesiluje zesák , ale nevím jakou by měl mít podobu, je tam chlazený šváb na desce, ale to by chtělo odbornější měření asi. Takže zatím do toho hledím, ale nevím co s tím.

Fotka:
https://postimg.cc/FkSDKdx3
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kremik



Založen: Mar 30, 2012
Příspěvky: 1606
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: po červen 03 2019, 18:22    Předmět: Citovat

Zkontroloval bych přepínače, projev závady na ně docela sedí. Pokud máš vyndaný poťák, dotyk na dvou z těch sedmi plošek by měl v repro bručet.
_________________
Mám rád polovodičové součástky. Nesnáším komerční SW. Nevěřím současnému výkladu TR. Pořád nemohu přijít na to, co je vědomí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ZVUK2000



Založen: Apr 22, 2012
Příspěvky: 2591
Bydliště: Karvinsko

PříspěvekZaslal: út červen 04 2019, 3:10    Předmět: Citovat

Kremik napsal(a):
Pokud máš vyndaný poťák, dotyk na dvou z těch sedmi plošek by měl v repro bručet.

Nebo ať přímo proklemuje cesty. Mělo by to začít hrát na plné kule Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bendy



Založen: Feb 08, 2015
Příspěvky: 84

PříspěvekZaslal: út červen 04 2019, 8:08    Předmět: Citovat

Ten poťák je na samostatném plošňáku viz fotky....... do něj vede stíněný stereo káblík hnědý (zen,červený,bílí) a z toho plošňáku vede ten samej káblík šedý do desky.
Zkusil jsem vyřadit plošňák s poťákem a hnědý káblík co vede do plošňáku s poťákem jsem píchnul přímo tam kam vede ten šedý z plošňáku s poťákem, tedy přímo do desky a bohužel se to na plné kule neozvalo, pravda o něco se zvuk zesílí, ale rozhodně né tak jak by mělo rádio hrát, prostě zesílení je totálně uškrcený Sad a toještě tak, že hraje jen pravý reprák a leví jen šeptá.
Prostě ten výkon co by mělo to rádio mít ...nevim cca 2x 3-5 wat odhaduji to nemá ani náhodou. to co z toho leze na plné kule je tak šepot ke spaní Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Strana 1 z 4

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.18 sekund