Vítejte na Elektro Bastlírně
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Upload · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Hledat v článcích

Dobrovolné příspěvky na provoz EB

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

oprava segmentoveho dispaye sipkoveho terce
Jdi na stránku 1, 2  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
zkrat23



Založen: May 29, 2016
Příspěvky: 5

PříspěvekZaslal: ne květen 29 2016, 15:45    Předmět: oprava segmentoveho dispaye sipkoveho terce Citovat

Zdravim, potreboval bych poradit s opravou elektronickeho sipkoveho terce.
Jsou tam 4 x 3digit/7segment displaye. 2x cerveny , 2x zeleny. Vetsina segmentu sviti hodne slabe, u zelenych to neni skoro videt. Displaye jsem zkousel na zdroji a jsou vsechny segmenty dobre. Je pred nimi obvod td62003ap (nahrada je uln2003ap). Myslite ze by mohla byt chyba v tomto obvodu? Popripade dala by se jeho funkce nejakym zpusobem vyzkouset?
Podezreni na zmineny obvod mam protoze u vsech displayu nesviti/sviti stejne segmenty.

Diky moc za rady
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 23833
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: ne květen 29 2016, 16:10    Předmět: Citovat

Změřit úbytek napětí na sepnutým vnitřním spínači. Tyhle obvody by se měly kvůli co nejmenší výkonový ztrátě na obvodu vždycky spínat do saturace, takže když si najdeš vnitřní zapojení v datasheetu a změříš, kolik voltů je úbytek na spínačích, zjistíš taky jestli je správně otevřenej. Zjistit, jestli je buzení statický nebo dynamickej multiplex. Potom další - stav jeho budicích úrovní, studeňáky v obvodu atd. Měřit, měřit, měřit ...
_________________
...nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
zkrat23



Založen: May 29, 2016
Příspěvky: 5

PříspěvekZaslal: ne květen 29 2016, 17:18    Předmět: Citovat

Datasheet zde: http://html.alldatasheet.com/html-pdf/32244/TOSHIBA/TD62003AP/248/1/TD62003AP.html

Myslis merit napeti na vstupu, vystupu proti zemi a rozdil bude ubytek?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Cowley



Založen: Feb 04, 2005
Příspěvky: 2192

PříspěvekZaslal: ne květen 29 2016, 17:25    Předmět: Citovat

Je to 7 darlingtonu, displej bude rizeny multiplexne. Budes muset porovnat napeti mezi dobre svitivym segmentem a tim spatnym.
Na vstupu je kladne ridici napeti z MCU. Sam darlington je uzemneny a dava do zateze minus do jednotlivych sedmi "kanalu" (segmentu LED).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
procesor



Založen: Oct 02, 2009
Příspěvky: 5223
Bydliště: PO

PříspěvekZaslal: ne květen 29 2016, 19:45    Předmět: Citovat

Akým adaptérom sa ten terč napája? Nie je troch zlý?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
zkrat23



Založen: May 29, 2016
Příspěvky: 5

PříspěvekZaslal: ne květen 29 2016, 20:14    Předmět: Citovat

5v , proud ted zhlavy nevim. Meril sem a mel 5.6V. takze ok.
Myslim ze kdyby to bylo adapterem tak sviti slabe vschny segmenty nebo se pletu?
Me prave vetsi cast segmentu skoro nesviti a ta druha mensi cast sviti pekne.
A chovaji se vsechny dipleje stejne. (Sviti/nesviti vsechny segmenty na vsech cislicich stejne).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 23833
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: ne květen 29 2016, 20:30    Předmět: Citovat

Pokud ten Darlington spíná "proti zemi" (jeden konec má uzemněnej a zátěž = segment je zapojená mezi +5V a Darlington), tak změř napětí na spoji mezi Darlingtonem a segmentem v době, kdy má příslušnej segment svítit. Jsou v cestě proudu ještě před segmentem nebo za ním nějaký odpory, nebo je proud omezenej jen zesílením Darlingtonu? To napětí na spoji segment-Darlington by se mělo u všech segmentů shodovat - pokud na těch hůř svítících naměříš vyšší, je špatnej Darlington a musíš ho vyměnit.
_________________
...nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
procesor



Založen: Oct 02, 2009
Příspěvky: 5223
Bydliště: PO

PříspěvekZaslal: po květen 30 2016, 6:38    Předmět: Citovat

Tak to bude tým unaveným darlingtonovým poľom. Medzi jednotlivými drivermi bývajú rozdiely aj ±0,3V.
Pri takom malom napájaní asi ani sériové odpory nebudú. Úbytok na darlingtone + mux PNP tranzistor je aj nad 2,5V. Červeným je to na hrane , zeleným sa nedostáva dosť šťavy. Najskôr by som to skúsil s adaptérom so 6V/1,5A(2A), ak je tam ostatná logika CMOS-ová, prípadne je tam nejaký stabilizátor pre riadiacu logiku.
Dynamický odpor červených je cca 4-5Ω, koleno cca 2V
...zelených až 12Ω, a koleno cca 2,3.
Ak to nie je stabilizovaný adaptér aj poklesom siete o 10% sa prejaví na jase LED.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
zkrat23



Založen: May 29, 2016
Příspěvky: 5

PříspěvekZaslal: st červen 01 2016, 4:51    Předmět: Citovat

Tak darlingtonem to nebylo. Zkusel sem ho aj preventivne vymenit, ale bezezmeny.
A odpory za segmentama tam jsou.
Zjistil jsem ale ze na vystupu 5V stabilizatoru je jen 3.6V, na vstupu 4.8V.
Stabilazator jsem vymenil, ale dela to to same. Cim by to mohlo byt ze na vystupu stabilizatoru mam tak male napeti?
Prozatim jsem ho vyrusil a pri napajeni tech 4.8V vse funguje tak jak ma a sviti krasne.
Otazka je co to bez toho stabilizatoru bude delat? Neshori to pri nejakem prepeti v siti?

Jinak diky moc za rady
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dj_rizek



Založen: Apr 07, 2005
Příspěvky: 719
Bydliště: blízko Třeboně

PříspěvekZaslal: st červen 01 2016, 7:13    Předmět: Citovat

Pokud máš uvnitř stabilizátor na 5V tak 4.8V je na vstupu logicky blbost! U stabilizátoru 7805 bys měl mít na vstupu o cca 2V víc jinak nestabilizuje,něco jinýho by bylo pokud tam je nějakej low-drop stabilizátor.
Takže problém je podle mě jasnej (teda pokud tam není něco v háji a je odběr tak velkej že padá napětí na napájecím zdroji) vyměň zdroj.
Stabilizátor tam je zřejmě kuli třeba TTL logice takže víc jak 5V bych neriskoval.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw



Založen: Mar 21, 2006
Příspěvky: 24001
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: st červen 01 2016, 7:43    Předmět: Citovat

Ake je napatie na vstupe toho stabilizatora?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 23833
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: st červen 01 2016, 8:35    Předmět: Citovat

procesor napsal(a):
Akým adaptérom sa ten terč napája? Nie je troch zlý?
zkrat23 napsal(a):
5v , proud ted zhlavy nevim. Meril sem a mel 5.6V. takze ok.
Myslim ze kdyby to bylo adapterem tak sviti slabe vschny segmenty nebo se pletu?
Me prave vetsi cast segmentu skoro nesviti a ta druha mensi cast sviti pekne.
A chovaji se vsechny dipleje stejne. (Sviti/nesviti vsechny segmenty na vsech cislicich stejne).
No, myslím že máme aspoň indicii. Ten adaptér jednoduše dává málo, pro interní 5V stabec by měl na adaptéru bejt výstup minimálně 7, ale radši 8V.
_________________
...nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
zkrat23



Založen: May 29, 2016
Příspěvky: 5

PříspěvekZaslal: st červen 01 2016, 9:00    Předmět: Citovat

Je tam stabilazator 7805. Kdyz to vemu od zacatku. Zdroj 5V, namerene napeti 5,2V. Hned za nim je nejake trafo ( civka s par zavity asi toroid). Za ni uz je napeti tech 4.8V a pak stabilizator. Pri napajecim zdroji 5V na vstup stabilizatoru 7V ( o dva vic nez je vystup) nedostanu.
Pak uz me jedine napada ze ten adapter je uplne z neceho jineho. Terc vyhrabal znami ve sklepe a daroval mi ho.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
dj_rizek



Založen: Apr 07, 2005
Příspěvky: 719
Bydliště: blízko Třeboně

PříspěvekZaslal: st červen 01 2016, 9:45    Předmět: Citovat

Přesně tak,zdroj není k tomu terči,prostě s napětím pod 7V to fungovat nebude.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
EKKAR



Založen: Mar 16, 2005
Příspěvky: 23833
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: st červen 01 2016, 15:12    Předmět: Citovat

Máš 2 možný řešení - pokud ten zdroj co má už je sám o sobě stabilizovanej (má uvnitř stabilizátor), mohl bys uvnitř terče obejit jeho vlastní stabilizátor a ten zdroj připojit "na prasáka" až za stabilizátorem terče. Musel bys to udělat připájením natvrdo, aby se nedal ten zdrojík zaměnit za jinej, třeba i napěťově silnější, což by mohlo způsobit destrukci elektroniky terče. Mě osobně na základě toho tvrzení, že tam je stabilizátor 7805 totiž napadá dost "kacířská" myšlenka - že totiž uvnitř toho terče není elektronika série CMOS = vhodná i pro napájení až do 15V bez nějaký nadměrný stabilizace (jen s dostatečnou filtrací), ale že tam je stará dobrá TTL, maximálně v nějaký HC nebo HCT modifikaci = běžně pracuje s 5V TTL napájením a tudíž nesnese víc jak asi 7V, pak vypustí pracovní médium)...

A druhá možnost je nesrat se vůbec dovnitř terče a sehnat jinej externí zdroj, kterej bude dávat aspoň těch požadovanejch 7V při zátěži terčem... Stejně bych se skoro vsadil, že někde vzadu na terči máš štítek, kde je napsaný cosi jako "Power supply 9V --- /600mA" nebo nějaký takový podobný hodnoty ...

_________________
...nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund