Vítejte na Elektro Bastlírně
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Upload · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Hledat v článcích

Dobrovolné příspěvky na provoz EB

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

RFT SC1810 rozladěná do mrtě

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
kybl



Založen: Nov 20, 2004
Příspěvky: 692
Bydliště: Freudenthal

PříspěvekZaslal: so červen 01 2019, 20:02    Předmět: RFT SC1810 rozladěná do mrtě Citovat

Nemá prosím někdo nastavovací předpis na vstupní fm část?Napaden kutilem,vše co šlo tím otočil.
_________________
Roman
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 16025
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: so červen 01 2019, 22:13    Předmět: Citovat

Zkoušel jsem ho najít, ale je jen schéma na elektrotanya.
Je v tom tuner přeladitelný přes obě pásma VKV, na naše OIRT se přepínaly nen odpory a tromry kolem ladicího prostředním párem kontaktů na tlačítku krátkovlnného rozsahu, muselo se stisknout současně s tlečítkem UKW.
Teď je to k ničemu, tak stačí stisknout jen tlačítko UKW.
Nemusíš se tedy zabávat souběhem přes obě pásma, bude stačit sladit jen pásmo CCIR. To je tam zkrácené jen do 104 MHz, ale jde "roztáhnout i výše, jen nebude souhlasit stupnice.
Poslup slaďování je stejný, jako při přelaďování jednotek OIRT na CCIR. Jestli se dobře pamatuji, měl tuner dva slaďovací body na maximální citlivost každý v jednom pásmu (69 MHz v pásmu OIRT a 97 MHz pro CCIR). Na pásmo OIRT se vybodni, to už se nebude stejně používat, tak budeš mít aspoň lepší souběh v pásmu CCIR:

  1. vypni AFC a stiskni tlačítko UKW (nebo FM či jak je na panelu pojmenované)
  2. ručku vytoč na údaj 87,5 MHz a nastav oscilátor na 98,2 MHz jádrem L104. Kdyby to nešlo, pomůžeš si trimrem R121, ale s ním, snad nikdo nehýbal,,,
  3. přejeď ručkou na horní konec stupnice a trimrem C125 nastav kmitočet oscilátoru na [118,7 MHz] nebo aspoň co nejvýše (jednotka přece původně uměla pásmo o 4 MHz užší, čili, jestli to chceš tak nechat, nastav kmitočet oscilátoru na 114,7 MHz)
  4. vrať ručku na dolní doraz a zkontroluj kmitočet. Nastavení se navzájem ovlivňuje, tak při nesouhlasu zopakuj od bodu 2.
  5. zkus naladit nějakou stanici kolem [92 MHz] a napřed zkontroluj, jestli je prvvní mf propust napadění na 10,7 MHz (jadýrko L105). S výhodou pomůže indikátor v rádiu
  6. L101 a L102 nastav na maximální úroveň signálu
  7. přelaď ručku na stanici kolem 80% rozsahu stupnice a trimry C101 a C107 nalstav maximální citlivost.
  8. přelaď opět "dolů" na nějakou stanici v okolí 91 - 92 MHz a znovu zkontroluj podle bodů 6. a 7.
  9. až to už lepší nebude, máš hotovo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kybl



Založen: Nov 20, 2004
Příspěvky: 692
Bydliště: Freudenthal

PříspěvekZaslal: ne červen 02 2019, 8:25    Předmět: Citovat

Jardo moc díky za super překlad.Pruser je ten,že vypadá, že je pohnuto vším,co se dalo.
Navíc na takovéto operace už jaksi nemám vybavení.
Bude asi jednodušší od někoho sehnat fotku desky a podle té to přibližně nastavit.

_________________
Roman
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ok1hga



Založen: Nov 28, 2006
Příspěvky: 8836
Bydliště: Česká Třebová

PříspěvekZaslal: ne červen 02 2019, 8:26    Předmět: Citovat

ještě by to chtělo do názvu vlákna napsat, že se jedná o sladění VKV přijímače.
tento návod se dá použít obecně . . .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 16025
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne červen 02 2019, 8:53    Předmět: Citovat

Abys nebyl na omylu, Romane, to není překlad, ale skutečně osvědčený obvyklý postup slaďování, jen podle schématu jsem doplnil pozice součástek.
Podle fotky toho asi moc nenastavíš, ale:
trimrem R121 se nastaví minimální ladicí napětí (někde mezi 6 a 8 v) v bodu 109,
trimrem R124 nastavíš maximální ladicí napětí (mezi 25 a 28 V) v bodu 108.
Pak nastav ručku na stupnici na 91 MHz a jádrem oscilátorové cívky zkus naladit Radiožurnál z Pradědu na 91,3 MHz. Na horním konci stupnice stejně nebude souhlasit, jestli ji nechceš nechat jen do 104 MHz, tak nastav ručku asi 1,5 cm před konec rozsahu a trimrem osdilátoru C125 zkus naladit regionální vysílání z Pradědu na 106,8 MHz. Kdyby rozsah trimru nestačil, zvedni trochu ladicí napětí odporovým trimrem R124.
Samozřejmě se posune rozsah i na dolním konci, tak se vrať k tomu Radiožurnálu na 91,3 MHz a dolaď na místo. A, jak už tím jadýrkem nebo trimrem budeš točit, je lépe malinko přejet přes zrovna teď správnou polohu, protože srovnání druhého konce stupnice e začátkem zase trochu couvne, tak se k tomu skutečně správnému nastavení rychleji přiblížíš.
Pradědu máš na dohled, v místě máš ještě ČRo Dvojku a Plusko na 102,1 a 105,8 MHz, tak máš i čím ověřit, žes ty původní signály nenaladil odjinud.
Já vím, je to náročnější na trpělivost, než to tam "namastit na první nebo druhou dobrou" podle přístrojů, ale jde to taky.

Dovolil jsem si poněkud zpřesnit název tématu...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kybl



Založen: Nov 20, 2004
Příspěvky: 692
Bydliště: Freudenthal

PříspěvekZaslal: ne červen 02 2019, 9:22    Předmět: Citovat

Jardo moc děkuji.
Budu muset pouze najít, které to jsou trimry,protože popis na desce nesedí se schematem.

_________________
Roman
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor


Založen: Sep 10, 2004
Příspěvky: 16025
Bydliště: Jičín, Český ráj

PříspěvekZaslal: ne červen 02 2019, 10:10    Předmět: Citovat

To je divné, protože tuner SC1810 se tolik nelišil od SC1800, v něm chybí jen tři odporové trimry pro nastavení rozsahů ladicího napětí pro obě pásma na koncích ladicího potenciometru, prostřední pár přepínacích kontaktů na tlačítku krátkých vln proto není využitý. Jo, a používá jiné varikapy.
A, protože ladicí napětí se v SC1800 využívá v rozsahu 3,5 - 27 V pro přeladění celého pásma 87,5 - 104 MHz, pásmo OIRT nemá, je v tuneru omezený rozsah ladění mírně odlišnými kapacitami některých kondenzátorů a na vyšší kapacitu vytočenými kapacitními trimry.

EDIT: oprava překlepu.


Naposledy upravil Hill dne ne červen 02 2019, 11:15, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kybl



Založen: Nov 20, 2004
Příspěvky: 692
Bydliště: Freudenthal

PříspěvekZaslal: ne červen 02 2019, 10:14    Předmět: Citovat

Jari ,to neřeš,to se dá dohledat.Moc díky za pomoc.
Tady tento model má i oirt. Zmáčkeš dva isostaty najednou.

_________________
Roman
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pajosek2



Založen: Feb 24, 2007
Příspěvky: 4052
Bydliště: Zlínsko

PříspěvekZaslal: ne červen 02 2019, 18:07    Předmět: Citovat

To je ta mrcha s trialem ladičákem? Dvakrát laděný vstup a oscilátor? No to se ladilo pěkně blbě, ale šlo to. Tedy pokud si to dobře vzpomínám.

Edit: aha tak tady jsou asi varicapy, takže beru zpět Smile Pokud točil vším, čím šlo, tak bys asi měl začít tou první MF 10,7 MHz, ta bývá v tuneru a, pokud je rozladěná i ta, tak žádné ladění vstupu nepomůže.

_________________
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Opravy a restaurování starých elektropřístrojů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.14 sekund