Vítejte na Elektro Bastlírně
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Upload · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Hledat v článcích

Dobrovolné příspěvky na provoz EB

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

ATX zdroj FSP ATX-300PNR, nespustí se

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Spaajk
Nováček
Nováček



Založen: Jul 17, 2016

PříspěvekZaslal: út březen 12 2019, 20:54    Předmět: ATX zdroj FSP ATX-300PNR, nespustí se Citovat

Zdar,

mám tu takový problém s PC ATX zdrojem (FSP Group, ATX-300PNR). Napětí na fialovém vodiči je 5V, na zeleném 4,55V, ale při spojení zeleného s černým se zdroj nerozjede (ani jeho ventilátor). Na výstupu 5V červený vodič mám zapojené žárovky. Našel jsem pouze jeden špatný (nafouklý) elektrolyt, který jsem vyměnil, ale nepomohlo to. Přeměřil jsem ještě asi 10 dalších, ale ty jsou v pořádku.
Na co se mám zaměřit?

Zajímavé je, že když je deska zašroubovaná v krabičce, tak se zdroj nerozjede, ale pokud ji vyndám z krabičky, tak se rozjede. Myslel jsem, že je tam nějaký zkrat na kostru nebo něco, ale nic jsem nenašel. Žádný vývod součástky se krabičky nedotýká.

děkuji
Spajk



IMG_1408.JPG
 Komentář:
 Velikost:  134.41 kB
 Zobrazeno:  11 krát

IMG_1408.JPG



IMG_1409.JPG
 Komentář:
 Velikost:  137.02 kB
 Zobrazeno:  6 krát

IMG_1409.JPG



IMG_1410.JPG
 Komentář:
 Velikost:  147.23 kB
 Zobrazeno:  8 krát

IMG_1410.JPG



IMG_1412.JPG
 Komentář:
 Velikost:  164.76 kB
 Zobrazeno:  10 krát

IMG_1412.JPG



IMG_1413.JPG
 Komentář:
 Velikost:  152.79 kB
 Zobrazeno:  11 krát

IMG_1413.JPG


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
masar
Team boss
Team boss



Založen: Dec 03, 2005

PříspěvekZaslal: út březen 12 2019, 22:28    Předmět: Citovat

Spaajk napsal(a):
...Žádný vývod součástky se krabičky nedotýká...
Tos měřil očima, nebo čím? Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michal22
Team member
Team member



Založen: Mar 28, 2012
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: st březen 13 2019, 9:02    Předmět: Citovat

Pokud je deska namontovaná v krabičce (= přichycená šroubky v rozích), tak v ní vznikne deformace. Venku položená není deformovaná.
Takže hledej co?
Hledej studeňák, případně prasklý spoj.

_________________
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Spaajk
Nováček
Nováček



Založen: Jul 17, 2016

PříspěvekZaslal: st březen 13 2019, 18:19    Předmět: Citovat

masar napsal(a):
Spaajk napsal(a):
...Žádný vývod součástky se krabičky nedotýká...
Tos měřil očima, nebo čím? Wink


Očima Smile. Uprostřed desky je jakýsi plastový distanční sloupek a žádný vývod není delší než on.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Spaajk
Nováček
Nováček



Založen: Jul 17, 2016

PříspěvekZaslal: st březen 13 2019, 18:33    Předmět: Citovat

Michal22 napsal(a):
Pokud je deska namontovaná v krabičce (= přichycená šroubky v rozích), tak v ní vznikne deformace. Venku položená není deformovaná.
Takže hledej co?
Hledej studeňák, případně prasklý spoj.


Zkusím to, ale moc tomu nevěřím. Ony totiž tři šroubky, kterými se chytá deska do krabičky, tak elektricky spojí krabičku do obvodu na desce, takže se ty tři body elektricky propojí. Pokud desku výtáhnu z krabičky a tyto tři body propojím drátem, abych simuloval že je deska v krabičce, tak zdroj nejede. Problém dělá jen jeden bod. Ten když odpojím, tak zdroj funguje.
Konkrétně je to bod vpravo nahoře na prvním a čtvrtým obrázku. Ale z toho se moc nepozná. Schéma jsem na tento zdroj bohužel nenašel.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
patrikvarga
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: Apr 24, 2007
Bydliště: SK

PříspěvekZaslal: st březen 13 2019, 20:01    Předmět: Citovat

Spaajk napsal(a):
Schéma jsem na tento zdroj bohužel nenašel.

350-ka ti nepasuje?



FSP_ATX-350PNR_DM311_FSP3528.GIF
 Komentář:
 Velikost:  149.39 kB
 Zobrazeno:  48 krát

FSP_ATX-350PNR_DM311_FSP3528.GIF


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
masar
Team boss
Team boss



Založen: Dec 03, 2005

PříspěvekZaslal: čt březen 14 2019, 15:43    Předmět: Citovat

Když tedy víš, že problém dělá jedna ukostřovací díra, tak snad není problém zkontrolovat, kterých součástek nebo jaké části zdroje se tento ukostřovací bod týká a z toho vyvodit závěry. Také zkontroluj, jest-li není umístění plechové "nohy" deformováno tak, že ukostřuje i nežádoucí plochu desky (snadno ověříš izolační podložkou).
Ale pravděpodobnější zůstává deformace desky, která způsobí otevření "trhliny" v plošném spoji při dotažení zmíněného šroubu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
workhard
Super uživatel
Super uživatel



Založen: Jul 07, 2006
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: čt březen 14 2019, 16:07    Předmět: Citovat

Když to propojí venku drátem, taky to nejede. To jsem na to tedy zvědav.
_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
masar
Team boss
Team boss



Založen: Dec 03, 2005

PříspěvekZaslal: čt březen 14 2019, 16:09    Předmět: Citovat

Aha, takže deformace je vyloučena. Pak je třeba udělat to ostatní z mého příspěvku.
Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Spaajk
Nováček
Nováček



Založen: Jul 17, 2016

PříspěvekZaslal: čt březen 14 2019, 20:23    Předmět: Citovat

patrikvarga napsal(a):
Spaajk napsal(a):
Schéma jsem na tento zdroj bohužel nenašel.

350-ka ti nepasuje?


Vypadá to, že celkem pasuje, díky.

Zakreslil jsem zeleně součástky, které jsem zatím zkoušel a jsou OK. C13 jsem měnil.

Mám takový tušení, že chyba bude někde úplně jinde, že dělám něco špatně, ale nevím co. Sad



fsp_atx-350pnr_dm311_fsp3528_784 (popisy).png
 Komentář:
 Velikost:  285.69 kB
 Zobrazeno:  41 krát

fsp_atx-350pnr_dm311_fsp3528_784 (popisy).png


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
masar
Team boss
Team boss



Založen: Dec 03, 2005

PříspěvekZaslal: čt březen 14 2019, 20:45    Předmět: Citovat

No tak ty země rozpoj (vyndej ze skříně), nastartuj a měř napětí mezi dotyčným kostřícím bodem a ostatními kostřícími potenciály. Nemůže tam být 0V. Myslím že spoje k pinu K15 by neměly být tvořeny plechovou krabičkou.
Wink
p.s. Kondenzátory C14 a C12 bych vyměnil bez měření.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Kremik
Aktivní uživatel
Aktivní uživatel



Založen: Mar 30, 2012
Bydliště: Havířov

PříspěvekZaslal: čt březen 14 2019, 21:56    Předmět: Citovat

Bod, který jsi vyznačil bude v pořádku. Někudy se Ti dostává napětí na některý ze dvou dalších bodů, zřejmě jsou propojeny, takže na oba. Neprobíjí něco třeba na chladič?
_________________
Pravda je černobílá, šedivá. Když něco vypadá moc barevně, je to jen pohádka.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Spaajk
Nováček
Nováček



Založen: Jul 17, 2016

PříspěvekZaslal: so březen 16 2019, 9:19    Předmět: Citovat

Tak nakonec to dopadlo tak, že jak jsem odpajoval asi těch 20 součástek a testoval je, tak jsem mezitím zdroj nezkoušel. Až teď jsem si řekl, že ho zase zkusím pustit jestli dělá pořád to samé a zjistil jsem, že už funguje normálně. Smile
Takže kde byla chyba přesně nevím, pravděpodobně studeňák na součástce, kterou jsem zrovna odpajoval a nebo nějaký zkrat na chladič, který zmizel jak jsem se zdrojem všelijak manipuloval na stole a vodiče a nějaké součástky se trochu pohnuly.
Zdroji už se nedá věřit na 100%, když nevím kde přesně chyba byla, ale jako záložní snad poslouží dobře.

Všem děkuji.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.19 sekund