Vítejte na Elektro Bastlírně
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Upload · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Hledat v článcích

Dobrovolné příspěvky na provoz EB

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Heidenhain ITNC 530

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> NC stroje
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Celeron
Team boss
Team boss



Založen: Apr 02, 2011
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: čt leden 10 2019, 21:55    Předmět: Heidenhain ITNC 530 Citovat

Kámošovi začal ITNC 530 hlásit malý napětí zálohovací baterky CR2450N. V systému je počítač na PIII, MC422B. Nevíte prosím někdo, jestli baterka kromě reálnýho času drží ještě biosácký údaje na zálohovaný RAM a nebo tam je už flash paměť?
Je tedy možný starou baterku vydloubnout a dát novou a nebo se ztratí kromě RTC ještě další nastavení? Předpokládám, že kalibrační konstanty, kompenzační konstanty os a jiný důležitý hodnoty jsou uložený na HDD a k jejich ztrátě snad nedojde.
Díky!

_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Harry.pa
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: Apr 26, 2006
Bydliště: Znojmo

PříspěvekZaslal: pá leden 11 2019, 5:54    Předmět: Citovat

Ahoj,
baterie je buď v rozvaděči vevnitř v řídicím systému, to je u starších verzí, nebo u nejnovější verze je v panelu ovládání.
U starších verzí baterie držela paměť, u iTNC530 moc netuším, co všechno zálohuje, protože na PLC a CNC software je tam harddisk. Už jsem párkrát HDD měnil (u nového stroje jsem si vždy udělal obraz HDD), po výměně stroji nic k životu nescházelo, ale jistotu nemám, od servisáků jsem se toho moc nedozvěděl.
Typ baterie (viz níže), se musí dodržet, důležitý je tam ten výrobce RENATA a to písmeno "N" v označení. Pokud tam dáš verzi od někoho jiného, nepasuje do držáku a nemusí mít kontakt. Ta RENATA je v polovině výšky až k mínusu menšího průměru a držák s tím počítá.
Napiš přesně verzi systému, eventuelně, jestli je panel klávesnice v provedení černém nebo nerez,velikost displeje, pak zjistím bližší informace o umístění baterky. Verze SW se zjistí v ručním režimu stroje po zmáčknutí tlačítka MOD, tam ho to už navede.
S výměnou je lepší moc neotálet, možná není od věci si projít BIOS a obrazovky si nafotit.



baterie.jpg
 Komentář:
 Velikost:  32.8 kB
 Zobrazeno:  8 krát

baterie.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Harry.pa
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: Apr 26, 2006
Bydliště: Znojmo

PříspěvekZaslal: pá leden 11 2019, 6:14    Předmět: Citovat

Ještě jsem našel obrázek z poslení výměny baterie, je to asi poslední verze iTNC530, napsal jsem si tenkrát poznámku na kryt a nafotil. Musí se vyndat HDD a tuším potom celá zadní stěna.


IMAG1229.jpg
 Komentář:
 Velikost:  83.48 kB
 Zobrazeno:  30 krát

IMAG1229.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron
Team boss
Team boss



Založen: Apr 02, 2011
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: pá leden 11 2019, 17:31    Předmět: Citovat

Screen s verzema:


P1000614.JPG
 Komentář:
 Velikost:  273 kB
 Zobrazeno:  10 krát

P1000614.JPG



_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Harry.pa
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: Apr 26, 2006
Bydliště: Znojmo

PříspěvekZaslal: pá leden 11 2019, 20:34    Předmět: Citovat

Tak podle verze se to tváří jako jedna ze starších. Jen mě trochu matou ty PIII. U nás ve firmě máme verzi z roku 2003, tam je procesor AMD.
U té nejstarší najdeš baterii uvnitř PLC v rozvaděči. To se musí celý systém odpojit, vyndat z rozvaděče a "rozpůlit" - jedna část je zdroj, druhá PLC.
Pokud je to mírně novější (podle verze asi jo), měla by být baterie trochu přístupnější, avšak u té si to nepamatuji.
Ono se to bohužel jmenuje iTNC530 asi 14 let, ale každá verze má jiný hardware. V těch nejmladších verzích je řízení v panelu (a baterie dobře dostupná), který je i s klávesnicí v nerezovém provedení s šedými klávesami (foto vnitřku v minulém příspěvku).
Níže je obrázek z manuálu k tvé verzi, baterie je vlevo dole. Text v manuálu je shodný s tím, co jsem dával na začátku.

Manuál



Clipboard01.jpg
 Komentář:
 Velikost:  21.52 kB
 Zobrazeno:  8 krát

Clipboard01.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Harry.pa
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: Apr 26, 2006
Bydliště: Znojmo

PříspěvekZaslal: so leden 12 2019, 8:48    Předmět: Citovat

Ještě dodávám obrázek tvaru té baterky.


VARTA.jpg
 Komentář:
v nouzi se dá použít VARTA, ale může se stát, že nebude mít dotyk.
 Velikost:  6.15 kB
 Zobrazeno:  8 krát

VARTA.jpg



RENATA.jpg
 Komentář:
pouzdro v systému je pro tento profil, důležitá je právě ta dělicí rovina v polovině.
 Velikost:  11.78 kB
 Zobrazeno:  8 krát

RENATA.jpg


Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron
Team boss
Team boss



Založen: Apr 02, 2011
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: so leden 12 2019, 23:09    Předmět: Citovat

Tak baterka vyměněná, vše maká jak má. Byla to strašná pakárna, nutno odpojit cca 25 konektorů Canon a celou jednotku vytáhnout ven. No a pak zase zpět. Počítadlo vůbec nevypadá jako PC je to velký jak dvě starý 286 vedle sebe a hromada interface desek v dalších dvou patrech nad sebou. Ta fotka Clipboard01 co jsi sem dával je zadní pohled na baterku a diskový šuple. Je tam originál baterka, držák má boční kontakty v těch plast šínách, Varta by stopro neměla dotek a nebo by se zkratovala.
Je v tom opravdu PIII a na to že to vývoj 2000 tak je to vevnitř opravdu parádně udělaný na spolehlivost, zkrátka profi zařízení na léta. I zdroje jsou lineáry, elyty Siemens, to vydrží navěky. Chlazení pasivní, jen malej ventilátor u disku. Docela jsem na to koukal, ta horizontka je 5 osa, každá osa je kuličkovej šroub s hydraulickým zamykáním. Jenom vřeteno má kolem 2,5 tuny, celek odhaduju tak na 15 - 20 tun.
Díky za pomoc.



PC.jpg
 Komentář:
 Velikost:  291.35 kB
 Zobrazeno:  9 krát

PC.jpg



kabeláž.jpg
 Komentář:
 Velikost:  297.22 kB
 Zobrazeno:  5 krát

kabeláž.jpg



displ.jpg
 Komentář:
 Velikost:  293.2 kB
 Zobrazeno:  13 krát

displ.jpg



_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Harry.pa
Běžný uživatel
Běžný uživatel



Založen: Apr 26, 2006
Bydliště: Znojmo

PříspěvekZaslal: ne leden 13 2019, 16:26    Předmět: Citovat

To jsem rád, že se to povedlo. Řízení je novější, než to, co mám v práci, ale dělaný je stejně blbě. Kvůli baterce se toho musí rozdělat na můj vkus moc. Jinak tu VARTU jsem tam nouzově měl, kupodivu dotyk byl a nic se nezkratovalo. Proto jsem ji zmiňoval. Od té doby mám připraveny dvě RENATY v záloze. Systémy Heidenahain máme ve firmě 4 v různých verzích, baterka je všude stejná, ale tak blbě, jako u té staré 530 z roku 2003 se jinde nemění.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rnbw
Team boss
Team boss



Založen: Mar 21, 2006
Bydliště: Bratislava

PříspěvekZaslal: ne leden 13 2019, 16:49    Předmět: Citovat

Zaujimave, ze si k tomu Pentiu III vybrali asi najhorsi chipset - ALi.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Celeron
Team boss
Team boss



Založen: Apr 02, 2011
Bydliště: Nový Bydžov

PříspěvekZaslal: ne leden 13 2019, 18:24    Předmět: Citovat

No já vůbec nevím, co je to za Pentium III. Není to klasickej šváb ala Coppermine, chladič na něm větrák ale do patice na boardu je narvanej přes redukci plošák a na něm je pár divnejch švábů s pasivním chladičem. Podobně vypadal Katmai ale ten jsem viděl jen s hranovým plošákovým konektorem, tohle má jehlový piny dolů. Nikdy před tím jsem něco podobnýho neviděl.
_________________
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> NC stroje Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na adrese admin (zavináč) ebastlirna.cz


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.12 sekund