Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: st říjen 10 2018, 17:52 Předmět:
Ty dnešní pračky snad perou bez vody, málem se z toho práší. Ale bývá tam program, kdy sice eko ukazatel svítí jak okurka z Černobylu, ale napustí to víc. _________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Založen: Jan 23, 2011 Příspěvky: 169 Bydliště: Topoľčany
Zaslal: st říjen 10 2018, 18:27 Předmět:
Citujem:
citace:
A aby toho nebylo málo, musíme ještě probrat způsob přípravy kávy a její dopad na kyselost. Jemné mletí snižuje kyselost kávy, naopak hrubé mletí přirozenou kyselost v chuti kávy podpoří. Džezva miluje velmi jemné mletí, na espresso melte kávu velmi jemně, do french pressu si kávu namelte naopak nahrubo. Při hrubém mletí se látky uvolňují pozvolna, při jemném mletí má káva větší kontakt s vodou, a tak se chuť uvolňuje rychleji. Při přípravě je nutné dát pozor na teplotu vody, protože příliš horká voda je mnohdy příčinou chuťové zkyslosti.
Založen: Feb 07, 2008 Příspěvky: 785 Bydliště: Jablonec nad Nisou
Zaslal: st říjen 10 2018, 19:11 Předmět:
Tak s vaanja nesouhlasím. Protože automat má jednoduchý mlýnek s ocelovými kameny a nelze nastavit rychlost mletí, dochází při jemnějším mletí k přehřívání zrna a odlučování oleje a jeho následné žluknutí v mlýnku. Což kyselost zvyšuje. V přápadě samostatného mlýnku kde se dá nastavit i rychlost otáčení kamenů by to možná mohlo platit.
Při první reklamaci jsem jasně servis požádal o vyčištění celého přístroje vč. mlecích kamenů. Jestli to udělali netuším.
Eleman: Lavazza ORO je doma a je to kyselý, řekl bych skoro stejný jako předchozí dalmayer.
Samozřejmě se nebavíme o jedné uvařené kávě, nasypu zrno, udělám kávu, vyleju, udělám druhou, vyleju, pustím proplach, udělám kávu, ochutnám. Udělám další, ochutnám. Pořád to samý.
Zkusil jsem použít předemletou Lavazzu cafe espresso a je to lepší. Budu zkoušet dál.
Nastavení hrubosti 1 - 7 (1 jemná, 7 hrubá) mám momentálně 6 a je to méně kyselé ale pořád to není to super kafe který jsem pil z nového přístroje. A už vůbec to nemá nic společného s kávou z kavárny.
BOBOBO: To je sice super řešení které taky rád aplikuji nicméně to kafe chci pít já.
Založen: Feb 21, 2011 Příspěvky: 3499 Bydliště: Český Středozápad (JO70AD)
Zaslal: st říjen 10 2018, 19:33 Předmět:
Hm, tak to mne mrzí .
Za mne je Lavazza ORO nejlepší "běžné" kafe. Používám do moka konvičky, french pressu i na turka. A že u té konvičky u některých káv kyselost vynikne, ale u Lavazza ne. _________________ Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
1.udělal bych proplach a vyzkoušel bych tu vodu po proplachu.jestli je normální.
2.kompletně bych vyčistil mechanicky mlýnek.Pak bych udělal aspon 3 plonkové kávy.Až 4 vyzkoušet.
3.Kompletně bych vyčistil spařovač,zkontroloval 2ks těsnění příp.vyměnil a promazal.
4.Pak už jen jiný druh kávy
Založen: Feb 07, 2008 Příspěvky: 785 Bydliště: Jablonec nad Nisou
Zaslal: čt říjen 11 2018, 17:03 Předmět:
Při hrubosti mletí 6 byla káva mdlá, teď mám hrubost 5 a vypadá to že káva zase chutná normálně. Navíc jsem zkusil tmavěji upraženou kávu, měla by být více hořká. Budu zkoušet dál a uvidím. Test s vodou a proplachem ještě provedu.
Je vidět, že jsi se už s tím automatem dost natrápil. Hlavně nezapomeň, že každé zrno chce jinou hrubost. Kór zrno upražené do tmava, to už je křehčí a v tom mlýnku se chová jinak, než méně upražené. Bude taky záležet, jak velké jsou ty kroky pro nastavení hrubosti, ale na tu tzv. elektronickou regulaci jsou spíše stížnosti, protože dokonale to trefit nejde.
Já mám na mlýnku šnek + ozubené kolečko, takže krokování ideální.
mlyn-reg.jpg
Komentář:
Velikost:
105.63 kB
Zobrazeno:
110 krát
_________________ .
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA
Podle daného zrna to posunuji třeba jen o jeden-dva zuby na tom kolečku (tj. velmi jemná regulace). Tu extrakci už mám přiměřeně v oku, aby byl puk spíše polosuchý (tj. o správném množství kávy, protože jinak je bahnitý), tak hrubost mletí je důležitá, aby nateklo správné množství espressa (už jsem psal cca 25 ml za 25 sec.).
Tohle dodržet u automatu je složité, ale hodně lidem to stačí, což samozřejmě chápu. Zase je to někde jinde, než turek ze 14 dní otevřeného sáčku, nebo cokoliv z něčeho instantního. _________________ .
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA
když to tak čtu tak se docela bavím, Pcmaniac je zjevně odborník přes kávu, nicméně tvrzení že při mletí kafe v tomhle automatu dojde k jeho nadměrnému zahřátí a následnému žluknutí víc než usměvné, no zkusil bych si taky nastudovat nějaké postupy jak se káva připravuje a tak oběcně všechno okolo toho...
Když tak v hlavě procházím ten kávovar, tak tam snad není nic, co by mělo způsobovat kyselost kávy, tím spíš u nového přístroje, neřeknu kdyby se tu řešil 10 let starý zanedbaný stroj, zkus to kafe taky dát ochutnat někomu jiného, třeba jsi zaujatý!
Založen: Sep 10, 2007 Příspěvky: 5211 Bydliště: Ostrava, Bratislava
Zaslal: pá říjen 12 2018, 20:14 Předmět:
Ty, v posledni dobe na sobe pozoruju neco podobne. Delsi dobu piju stejne kafe, nastaveni mlynku jsem nemenil delsi dobu a najednou mi to kafe doma prijde vodnate...
Založen: Dec 24, 2008 Příspěvky: 2376 Bydliště: Zlínsko
Zaslal: pá říjen 12 2018, 20:17 Předmět:
Slyšel jsem i o ženské, která si pořád v servise stěžovala pořád dokola na změnu chuti kafe (které bylo pořád úplně normální), až někoho napadlo, že by si měla udělat těhotenský test. No a kávovar byl zničehonic v pořádku .
Založen: Jul 21, 2006 Příspěvky: 25741 Bydliště: skoro Brno
Zaslal: so říjen 13 2018, 12:16 Předmět:
_________________ Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4Další
Strana 2 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.