Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace


Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

 FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Espresso Delonghi kyselá káva
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: st říjen 10 2018, 17:52    Předmět: Citovat

Ty dnešní pračky snad perou bez vody, málem se z toho práší. Ale bývá tam program, kdy sice eko ukazatel svítí jak okurka z Černobylu, ale napustí to víc.
_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
vaanja



Založen: Jan 23, 2011
Příspěvky: 169
Bydliště: Topoľčany

PříspěvekZaslal: st říjen 10 2018, 18:27    Předmět: Citovat

Citujem:
citace:
A aby toho nebylo málo, musíme ještě probrat způsob přípravy kávy a její dopad na kyselost. Jemné mletí snižuje kyselost kávy, naopak hrubé mletí přirozenou kyselost v chuti kávy podpoří. Džezva miluje velmi jemné mletí, na espresso melte kávu velmi jemně, do french pressu si kávu namelte naopak nahrubo. Při hrubém mletí se látky uvolňují pozvolna, při jemném mletí má káva větší kontakt s vodou, a tak se chuť uvolňuje rychleji. Při přípravě je nutné dát pozor na teplotu vody, protože příliš horká voda je mnohdy příčinou chuťové zkyslosti.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PCmaniac99



Založen: Feb 07, 2008
Příspěvky: 785
Bydliště: Jablonec nad Nisou

PříspěvekZaslal: st říjen 10 2018, 19:11    Předmět: Citovat

Tak s vaanja nesouhlasím. Protože automat má jednoduchý mlýnek s ocelovými kameny a nelze nastavit rychlost mletí, dochází při jemnějším mletí k přehřívání zrna a odlučování oleje a jeho následné žluknutí v mlýnku. Což kyselost zvyšuje. V přápadě samostatného mlýnku kde se dá nastavit i rychlost otáčení kamenů by to možná mohlo platit.

Při první reklamaci jsem jasně servis požádal o vyčištění celého přístroje vč. mlecích kamenů. Jestli to udělali netuším.

Eleman: Lavazza ORO je doma a je to kyselý, řekl bych skoro stejný jako předchozí dalmayer.

Samozřejmě se nebavíme o jedné uvařené kávě, nasypu zrno, udělám kávu, vyleju, udělám druhou, vyleju, pustím proplach, udělám kávu, ochutnám. Udělám další, ochutnám. Pořád to samý.
Zkusil jsem použít předemletou Lavazzu cafe espresso a je to lepší. Budu zkoušet dál.
Nastavení hrubosti 1 - 7 (1 jemná, 7 hrubá) mám momentálně 6 a je to méně kyselé ale pořád to není to super kafe který jsem pil z nového přístroje. A už vůbec to nemá nic společného s kávou z kavárny.

BOBOBO: To je sice super řešení které taky rád aplikuji nicméně to kafe chci pít já.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
workhard



Založen: Jul 07, 2006
Příspěvky: 5124
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: st říjen 10 2018, 19:31    Předmět: Citovat

Střel to na Bazoši a kup novej Wink
_________________
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Eleman



Založen: Feb 21, 2011
Příspěvky: 3499
Bydliště: Český Středozápad (JO70AD)

PříspěvekZaslal: st říjen 10 2018, 19:33    Předmět: Citovat

Hm, tak to mne mrzí Sad .
Za mne je Lavazza ORO nejlepší "běžné" kafe. Používám do moka konvičky, french pressu i na turka. A že u té konvičky u některých káv kyselost vynikne, ale u Lavazza ne.

_________________
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
NYKE



Založen: Sep 11, 2004
Příspěvky: 62

PříspěvekZaslal: st říjen 10 2018, 20:38    Předmět: Citovat

1.udělal bych proplach a vyzkoušel bych tu vodu po proplachu.jestli je normální.
2.kompletně bych vyčistil mechanicky mlýnek.Pak bych udělal aspon 3 plonkové kávy.Až 4 vyzkoušet.
3.Kompletně bych vyčistil spařovač,zkontroloval 2ks těsnění příp.vyměnil a promazal.
4.Pak už jen jiný druh kávy

Čau O.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PCmaniac99



Založen: Feb 07, 2008
Příspěvky: 785
Bydliště: Jablonec nad Nisou

PříspěvekZaslal: čt říjen 11 2018, 17:03    Předmět: Citovat

Při hrubosti mletí 6 byla káva mdlá, teď mám hrubost 5 a vypadá to že káva zase chutná normálně. Navíc jsem zkusil tmavěji upraženou kávu, měla by být více hořká. Budu zkoušet dál a uvidím. Test s vodou a proplachem ještě provedu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Standa99



Založen: Jun 29, 2004
Příspěvky: 3478

PříspěvekZaslal: čt říjen 11 2018, 17:44    Předmět: Citovat

Je vidět, že jsi se už s tím automatem dost natrápil. Hlavně nezapomeň, že každé zrno chce jinou hrubost. Kór zrno upražené do tmava, to už je křehčí a v tom mlýnku se chová jinak, než méně upražené. Bude taky záležet, jak velké jsou ty kroky pro nastavení hrubosti, ale na tu tzv. elektronickou regulaci jsou spíše stížnosti, protože dokonale to trefit nejde.
Já mám na mlýnku šnek + ozubené kolečko, takže krokování ideální.



mlyn-reg.jpg
 Komentář:
 Velikost:  105.63 kB
 Zobrazeno:  110 krát

mlyn-reg.jpg



_________________
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
PCmaniac99



Založen: Feb 07, 2008
Příspěvky: 785
Bydliště: Jablonec nad Nisou

PříspěvekZaslal: čt říjen 11 2018, 19:21    Předmět: Citovat

Regulaci mlýnku mám taktéž mechanickou. Výrobce udává 14 krorků ale reálně v praxi ji je 7
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Standa99



Založen: Jun 29, 2004
Příspěvky: 3478

PříspěvekZaslal: čt říjen 11 2018, 20:32    Předmět: Citovat

Podle daného zrna to posunuji třeba jen o jeden-dva zuby na tom kolečku (tj. velmi jemná regulace). Tu extrakci už mám přiměřeně v oku, aby byl puk spíše polosuchý (tj. o správném množství kávy, protože jinak je bahnitý), tak hrubost mletí je důležitá, aby nateklo správné množství espressa (už jsem psal cca 25 ml za 25 sec.).
Tohle dodržet u automatu je složité, ale hodně lidem to stačí, což samozřejmě chápu. Zase je to někde jinde, než turek ze 14 dní otevřeného sáčku, nebo cokoliv z něčeho instantního.

_________________
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JirkaCZ



Založen: Feb 12, 2011
Příspěvky: 396

PříspěvekZaslal: pá říjen 12 2018, 16:23    Předmět: Citovat

když to tak čtu tak se docela bavím, Pcmaniac je zjevně odborník přes kávu, nicméně tvrzení že při mletí kafe v tomhle automatu dojde k jeho nadměrnému zahřátí a následnému žluknutí víc než usměvné, no zkusil bych si taky nastudovat nějaké postupy jak se káva připravuje a tak oběcně všechno okolo toho...

Když tak v hlavě procházím ten kávovar, tak tam snad není nic, co by mělo způsobovat kyselost kávy, tím spíš u nového přístroje, neřeknu kdyby se tu řešil 10 let starý zanedbaný stroj, zkus to kafe taky dát ochutnat někomu jiného, třeba jsi zaujatý!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kejki



Založen: Nov 10, 2009
Příspěvky: 2462
Bydliště: u Velvar, mezi D8 a R7

PříspěvekZaslal: pá říjen 12 2018, 20:07    Předmět: Citovat

Jako člověk s pochroumaným žaludkem můžu říct, že tělo si řekne a najednou ta samá káva chutná jinak, nebo smrdí. Přitom chuť na kávu zůstává.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
keemo



Založen: Sep 10, 2007
Příspěvky: 5211
Bydliště: Ostrava, Bratislava

PříspěvekZaslal: pá říjen 12 2018, 20:14    Předmět: Citovat

Ty, v posledni dobe na sobe pozoruju neco podobne. Delsi dobu piju stejne kafe, nastaveni mlynku jsem nemenil delsi dobu a najednou mi to kafe doma prijde vodnate...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ohryzek36



Založen: Dec 24, 2008
Příspěvky: 2376
Bydliště: Zlínsko

PříspěvekZaslal: pá říjen 12 2018, 20:17    Předmět: Citovat

Slyšel jsem i o ženské, která si pořád v servise stěžovala pořád dokola na změnu chuti kafe (které bylo pořád úplně normální), až někoho napadlo, že by si měla udělat těhotenský test. No a kávovar byl zničehonic v pořádku Very Happy .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ZdenekHQ
Administrátor


Založen: Jul 21, 2006
Příspěvky: 25741
Bydliště: skoro Brno

PříspěvekZaslal: so říjen 13 2018, 12:16    Předmět: Citovat

Laughing Laughing Laughing
_________________
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 2 z 4

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům
Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
Nuke - Elektro Bastlirna

Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.


PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Čas potřebný ke zpracování stránky 0.27 sekund