Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Priamozosilnujuci prijmač AM
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Milan

PříspěvekZaslal: ne leden 12 2025, 16:07    Předmět: Citovat

Vždyť to Hille píšu - Zvst zesilovače k nule a asi sériový rez.obvod ,tj.
místo dvoub.fetu bipolár třeba BFR93 v zapojení SB. Ten dvojitý laděný obvod znám, je prakticky v každém starším elektronkovém rádiu laděném triálem a zjednodušuje to mimo kvalitní propusti též přepínač - nejsou třeba odbočky nebo vazební vinutí. Podobnou jsem plánoval i zde ( druhá k tomu nachystaná cívka pochází z nějaké mezifrekvence a má velké vinutí lankem a křížově ) , ale problémy s vysokou impedancí a přívody k feritce to asi vylučují . Můj problém je jednodušší v tom, že mi stačí jedna frekvence
639 kHz a za provozu nemusím nic ladit. Deset let poslouchám v dílně
Blaník na VKV , teď bych rád poslouchal ještě aspoň pár let Country Smile .
Barnodaji , díky za námět , původně jsem chtěl něco úplně jednoduchého,
ale to rušení to komplikuje .
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
sis2

PříspěvekZaslal: po leden 13 2025, 18:20    Předmět: Citovat

Jestli ti víc než rušení nebude zakrátko vadit, jak je Country radio zahnojené spoustou reklamy a žvanění...
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: po leden 13 2025, 23:03    Předmět: Citovat

Sluště (i když s omezeními AM příjmu) to může hrát do 20 km od Liblic nebo i dál, ale to musí být na baterky někde na samotě daleko od zdrojů rušení. Ani ty obrovské liblické antény nezachrání pouhých 20kW výkonu.
Schválně jsem vyzkoušel postupně VEF206, Selgu 401, Philips D7201, Philips AQ6598, JVC-RC680 a Rigu 110, jen ten am tuner z Crowna autorádia s laděním jádry a preselektorem jsem ještě nenašel (je po stěhování trucovny asi ještě v nějaké bedně). Za oknem se 52 km od Liblic dá zvuk spíše právě tak rozeznat, jinak samé hvizdy desítek pulzáků připojených v paneláku na síť. Ještě tak Selga a Philips AQ, do těch jsem měl baterky a šel napřed na balkon a pak z domu ven, tam bych to nazval "v nouzi dobrý", ale nešel jsem nikam dál, mrzne. Z těch rádií, která mohla jet jen ze sítě, dopadla nejhůř Riga 110, řekl bych, že důvodem je ladění varikapy na dolním konci SV rozsahu. Mezi hvizdy jsem naladil jen Dechovku ze Stěžer (32 km), z Country rádia jsem spíše tušil, než slyšel, že hrají nějakou českou verzi Blackmoorů, ale i to trvalo, než jsem rozeznal, že je to česky.
To rušení kolem nás má takovou úroveň, že, jak se dostane do rádia, je to marný.
Každopádně, Milane, jsem zvědavý, jakou cestou se dobereš pokroku.
Milan

PříspěvekZaslal: út leden 14 2025, 8:10    Předmět: Citovat

Máš určitě pravdu , že jak se to dostane dovnitř, těžko s tím něco dělat.
Je-li rušení amplitudově srovnatelné se signálem , ovlivní to dozajista i
obnovení nosné v synchrodetektoru a minimálně nějaká jeho část se objeví na výstupu. S velikostí signálu to tu tak tragické není, asi má kladný vliv
hluboké údolí Svratky s ložisky železné rudy ve svazích a velké jezero
přehrady nad dědinou. Takže to Country poslouchatelně hraje na rádio s TA7642 a feritku napájené ze sítě , ale jen tak v neděli hodně brzo ráno , dokud lidé spí, nesvítí a nesvítí slunce na okolní mraky FV panelů . Přes den se to zhoršuje a nejhorší je to v podvečer , kdy rušení prakticky signál zahluší . Ani ze sítě to odrušit nejde , mám v dílně dodatečný odruš.filtr
WN... v kovovém zeleném odlitku + další dvě sady X1,Y1 kondů přímo v zásuvce , je to zbytečné , nemá to absolutně žádný pozorovatelný vliv, protože PE vodič není pro vf žádná zem a tudíž je na tom oproti okolí
stejně jako vodiče L a N - vazbí se to do elektroniky jak přes síť, tak přes kapacitní prostorovou vazbu s el.instalací , blízkým svodem hromosvodu,
pod dílnou v zemi procházejícím přizemněním PE a jeho spojením se svodem hromosvodu atd.
Cesta je asi jediná - když to z té sítě a její instalace není možné dostat,
zamezit/omezit vliv kapacitní vazby s obvody přijímače a okolím , tj. stínění a nízké impedance. Něco jako obdoba izolované soustavy , ať si to celé "plave" na tom bordýlku ze sítě , ale nesmí to lézt dovnitř či vylézat jinudy z/do okolí . Mám namysli el. složku blízkého pole .
Tak si budu ještě chvilku hrát , než to asi skončí v popelnici a nějak to Country vytáhnu z internetu ... Smile .
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: út leden 14 2025, 11:33    Předmět: Citovat

I kdybych zanedbal Vír a rudné žíly, jestli jsem to tedy odhadl dobře, pořád mi vychází, že teoreticky dostávám o 15 dB užitečného signálu víc. Přesto je to v Jičínské pahorkatině málo, a to jsme na pískovci a kolem sem tam nějaký ten vulkanický suk. Bohužel tu dost ruší i linky vn, nedaleko máme rozvodnu.
Sleduje zamoření pásem dlouhých a středních vln ještě vůbec někdo?
Svratecká údolí, zvlášť mezi Jimramovem a skoro až k Tišnovu jsou spíše kaňony. Jestli tam nebydlíš dost vysoko ve stráni, tak si z VKV užiješ jen pár opravdu výkonných stanic, mezi ně Country rádio nepatří.
barnodaj

PříspěvekZaslal: čt leden 16 2025, 15:04    Předmět: Citovat

Mám na Milana dotaz. Před časem jsi tady řešil feritovou aktívní anténu, tato se v tomto případě osvědčila???
danhard

PříspěvekZaslal: čt leden 16 2025, 16:03    Předmět: Citovat

Feritový tyčky a MAA661 by u mě byly v šuplíku Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Milan

PříspěvekZaslal: čt leden 16 2025, 18:55    Předmět: Citovat

Díky za nabídku Danharde , tyček mám také v šuplíku asi deset a MAA661
asi pět . Jinak obé je ke koupi mj. na ferity.cz .

Barnodaji, ta neladěná feritka se zesilovačem potlačuje dost "čárová" rušení,
ale výrazněji to šumí . Jak píšu v dotčeném příspěvku, chtělo by to tranzistory s menším šumem. Dál jsem to neřešil , protože to používám jen při opravách elektronkových rádií . Na základě nynějších poznatků a pokusů ohledně rušení zde v místě si myslím, že tomu žádný lepší tranzistor nepomůže , prostě je to tu v pozadí , mix z měničů , led žárovek , PC atd.

Protože je počasí pro seniory ne moc příjemné, bádám dál. Na stole mám teď "pseudopřijímač" s TA7642 v běžném zapojení se zesilovačem BF199
v zapojení SB se seriovým laděným obvodem( FA)v emitoru a paralelním v kolektoru s kusem plechu jako stínění , aby to nekmitalo , a současně dobře sladěný Tesla Soprán . Připojení drátové antény na obé znamená přehlušení signálu rušením , stačí i běžné zářivky . Při příjmu na feritku
přes den je ten Soprán z hlediska šumu v pozadí o něco horší . Navečer a večer je obé neposlouchatelné , signál se ztrácí v tom bordýlku. Zatím jsem ten synchrodetektor nezkoušel , při poměru s/š 1:1 večer to pravděpodobně šanci nemá. Ještě chci prověřit původ toho rušení , nějaké podezření na lokální rušení mám , protože jednou navečer se nárůst šumu projevil skokově, jakoby někdo něco právě zapnul . Ale je to duchařina Smile .
danhard

PříspěvekZaslal: čt leden 16 2025, 21:04    Předmět: Citovat

Zatracená konkurence ! Laughing
barnodaj

PříspěvekZaslal: čt leden 16 2025, 21:18    Předmět: Citovat

U TA7642 se dá zapojit zpětná vazba, zkoušel jsem to na 7 MHz, z výstupu (pin3) nejdřív, než to někam povedeš, připojíš pár závitů cívky a ve správné polaritě dáš vedle cívky vstupního laděného obvodu, měl jsem to jako pohyblivou cívku kvůli řízení vazby, na SV by to mělo jít taky akorát vymyslet řízení vazby nějak jinak (při použití s feritovou anténou).

Danhard - feritku jsem naposledy skládal, pro příjem na DV, ze třiceti jader P18 x 11 asi H12, staženo ve smršťovací bužírce. Kdyby bylo něco takového vcelku???
danhard

PříspěvekZaslal: čt leden 16 2025, 21:33    Předmět: Citovat

Ty co mám jsou D10x200mm, materiál asi H6, H7.
Milan

PříspěvekZaslal: čt leden 16 2025, 22:50    Předmět: Citovat

Barnodaji, o té vlastnosti TA7642 vím . Já ale nepotřebuji zvedat zesílení
kladnou zpětnou vazbou (a tím možná zužovat přenášené pásmo ) , obvod tam mám pro sledování zvuku namísto vf.zes.+detektoru+nf předzesilovače. " Zkoumám" , jak dostat z éteru užitečný signál a omezit příjem rušení . Předpokládám, že většina je způsobena el.složkou blízkého pole popř. dokonce přímou kapacitní vazbou s okolím a uzavírá se to přes
napájecí síť . Načítal jsem si něco kolem smyčkových antén a cesta přes
minimální impedanci vstupu není asi úplně scestná .

Jinak řízení té kladné zpětné vazby u TA7642 bych viděl jako dost obtížný úkol - fázový posuv signálu uvnitř obvodu vstup/výstup bude významně
záviset na frekvenci a nap.napětí , nebude to určitě nějaká konstanta
0 nebo 180° Smile .
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: pá leden 17 2025, 9:01    Předmět: Citovat

Ten fázový posuv lze do určité míry vykompenzovat zařazením ladicího kondenzátoru do série s vazební cívkou nebo paralelně k ní. Audiony tím kdysi umožňovaly řídit hlasitost. Ale v dané situaci to moc neřeší.
Někdy dost vyřeší aspoň pásmová propust na vstupu, křížové modulaci ve vstupních obvodech je jedno, jestli je za nimi superhet, nebo přímozesilující přijímač se synchrodetektorem.
Tvůj problém je v tom, že každý síťový kabel v blízkém okolí vyzařuje spoustu hambince, jako anténa. Protože elektrická i magnetická složka toho rušení se musí vyskytovat současně, může být feritová nebo rámová anténa výhodnější, protože dovolí "odsměrovat" složky rušení největší intenzity, ovšem ty, které přicházejí ze směru, kterým jde užitečný signál (a je jedno, zda zepředu nebo zezadu na anténu), neodsměruješ, nota bene, když je vyzařuje nějaká stoupačka ve stejné polarizaci, jakou má signál žádaný.
Jestli jsou o řád až dva silnější, než užitečný signál, můžeš to trochu zlepšit jen filtrem soustředěné selektivity už na vstupu, aby všechny signály mimo žádané pásmo byly potlačené natolik, že nezpůsobí křížovou modulaci. Na jednu nosnou by to mohlo jít, takovou pětiobvodovou propust udělat jde, jen přelaďovat ji by byla techologická zhůvěřilost.

Takže to chce baterku a hledat místo, kde to bude hrát nejlíp. A teprve, až to budeš napájet ze síťového zdroje, se zabývat kapacitní vazbou skrz zdroj.
Milan

PříspěvekZaslal: pá leden 17 2025, 10:03    Předmět: Citovat

Jj, už chystám baterky do T58 Smile .
xsc

PříspěvekZaslal: pá leden 17 2025, 14:38    Předmět: Citovat

To mi řekni, kde je bereš? Smile
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Strana 4 z 6

Přejdi na: